Soferii care sforaie in somn sau cei cu probleme neurologice pot ramane fara permis

Soferii care sforaie in somn sau cei cu probleme neurologice pot ramane fara permis
  • Apneea afecteaza circa 270.000 de soferi din Romania
  • Soferii cu probleme la cap nu vor putea obtine permisul
  • Un aviz medical autorizat este necesar pentru cei care sufera de afectiuni
Distribuie pe Facebook

Ministerul Sanatatii a modificat normele pe care o persoana trebuie sa le respecte atunci cand obtine permisul de conducere sau atunci cand deja este sofer. Mai precis, cei care au probleme neurologice sau cu somnul, trebuie sa ia niste masuri sau vor ramane fara permis.

Pe scurt, soferii care au probleme grave cu capul, nu vor primi permisul de conducere sau nu vor mai putea sa-l reinnoiasca fara un aviz medical autorizat. Si cand spunem probleme, ne referim la tulburari neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic.

In plus, pe langa unele probleme grave care pot sa-i dea unui potential sofer stari schimbatoare sau depresive, Ministerul Sanatatii a mai adaugat si cateva limitari legate de apnee, adica de... sforaitul in somn. E vorba de apneea moderata sau severa, care il impiedica pe un sofer sa aiba un somn linistit si odihnitor. Boala se refera la acele persoane care in timpul somnului fac pauze lungi intre inspiratii din cauza unui blocaj pe traseul respirator.

Oficiall spun ca "sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă". Mai pe romaneste, cine respira greu si sforaie noaptea, ziua este extrem de obosit, fiind un potential pericol daca se afla la volan.

Romania este pe locul 5 la nivel european in ceea ce priveste numarul de accidente cauzate de somnolenta la volan. Circa 270.000 de soferi sufera de apnee si pot fi un pericol pentru siguranta rutiera daca nu se trateaza. Boala este una care ii afecteaza pe circa 40% dintre oamenii globului si poate fi vindecata usor.

Ordinul proaspat modificat de Ministerul Sanatatii ne mai arata ca cei care vor un permis de conducere nou trebuie sa faca dovada ca nu sufera de aceasta afectiune. Iar cei care o au, sa arate ca o tin sub control, ca o trateaza si ca se vede o evolutie in vindecare. Posesorii de permis trebuie sa faca examinari periodice la medic, la intervale care sa nu depaseasca 3 ani.

Asadar, nu trebuie sa te mire daca la controlul medical obligatoriu care se face in vederea obtinerii sau prelungirii permisului de conducere vei fi luat la bani marunti pentru a demonstra ca nu ai probleme neurologice sau cu sforaitul excesiv in somn.

Distribuie pe Facebook
mai multe