SONDAJ PENTRU SOFERI: Esti de acord sau NU cu marirea amenzilor de circulatie?

SONDAJ PENTRU SOFERI: Esti de acord sau NU cu marirea amenzilor de circulatie?
  • Punctul de amenda este 145 de lei
  • Amenda minima este de 2 puncte, adica 290 de lei
  • 14.500 lei, amenda maxima in 2017
Distribuie pe Facebook

De ficare data cand politicienii cresc salariul minim pe economie, creste si punctul de amenda. Acum se anunta o alta crestere pentru inceputul lui 2018, insa Ministerul de Interne cere plafonarea punctului de amenda pentru a nu creste amenzile in anul urmator.

Momentan, salariul minim brut pe economie este de 1450 de lei si politicienii urmeaza sa-l creasca la 1900 de lei. Chiar daca este o crestere de 450 de lei, in cazul unui angajat salariul net va creste cu numai 70-80 de lei. Chiar si asa, punctul de amenda se calculeaza ca fiind 10% din salariul minim. In prezent fiind 145 de lei, iar din 2018 ar trebui sa fie 190 de lei. Insa Ministerul de Interne doreste plafonarea amenzilor la valoarea de acum.

Mai precis, se doreste ca amenzile din 2018 sa ramana aceleasi cu cele din 2017. Motivul invocat este: "În condițiile în care, conform Programului de Guvernare, în anii viitori sunt preconizate creșteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu genera creșteri excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetățenilor și la gravitatea faptelor, această măsură va fi propusă pentru adoptare în ședința de Guvern. În prezent cuantumul amenzilor rutiere se situează între 290 și 2.900 de lei, iar în cazul contravențiilor aplicate persoanelor juridice, acestea pot ajunge până la 14.500 de lei."

Deci, pentru prima oara in istorie, cresterea salariului minim pe economie nu vine si cu o crestere de amenzi. Dar acest lucru credeti ca este bun?

Din pacate, Romania este o tara in care educatia si schimbarea comportamentului soferilor nu se poate face cu binele, sau prin vorba buna. Ca in orice alta tara civilizata, traficul haotic si numarul de accidente mortale vor scadea numai prin forta si prin amenzi. Adica prin aplicarea legii asa cum trebuie.

O crestere a amenzilor ar putea fi o idee buna pentru ca soferii sa se sperie putin ca, daca parcheaza aiurea masina, pot scoate din buzunar mai multi bani. Sau daca depasesc coloana, la fel, vor da salariul pe o luna intreaga. Insa, de fapt, nu valoarea amenzilor este problema ci ca nu exista suficienti agenti de circulatie care sa aplice legea.

In Romania sunt destule legi, sunt suficiente pedepse si contraventii, insa nu prea se aplica legea. Este suficient sa te uiti intr-o intersectie aglomerata din Bucuresti, cate nereguli se fac in fiecare minut. Daca insa toti acei soferi car trec pe rosu, care nu acorda prioritate si care parcheaza masina pe trecerea de pietoni ar lua cate o amenda zdravana, cu siguranta a doua oara ar avea grija sa nu mai incalce legea. Dar nu le da nimeni amenda, asadar repeta greselile la infinit, cat le merge, pana cand vor omori pe cineva.

Sondaj

Ce vrei sa se intample cu amenzile rutiere?

Distribuie pe Facebook
mai multe