Toate masinile din Europa ar putea fi limitate la 110 km/h. Ce parere ai?

Toate masinile din Europa ar putea fi limitate la 110 km/h. Ce parere ai?
  • Principala cauza pentru aceasta limitare este poluarea
  • O alta cauza este dorinta de scadere a mortalitatii in urma accidentelor cu 30%
  • Limitatoarele ar putea fi obligatorii in toate tarile membre UE
Distribuie pe Facebook

Uniunea Europeana lucreaza la un proiect care are ca scop dotarea tuturor autoturismelor de pasageri si comerciale cu limitatoare de viteza. Conform jurnalistilor britanici, in anii urmatori sunt sanse sa vedem autoturisme care vor merge cu maximum 110 km/h pe soselele europene. Sa fie oare fezabil?

Patrick McLoughlin, secretarul pentru Transporturi din UE, este pesemne in aceasta clipa cel mai injurat politician european. El a fost cel care a propus, potrivit The Telegraph, ca toate autoturismele sa fie dotate cu limitatoare de viteza care sa nu le permita depasirea a 110 km/ora sau 70 mile pe ora. Se pare ca printre motivele invocate de ministerul transporturilor la nivel european este scaderea numarului de 30.000 de decese in urma accidentelor, la 20.000 in primii ani de la implementarea legislatiei noi.

Pe langa numarul urias de accidente cauzate de viteza, poluarea din pricina emisiilor de noxe este un alt motiv important. Tarile civilizate din vest sunt tot mai preocupate de un mediu inconjurator curat si lipsit de noxe poluante si cancerigene. Se pare ca din cauza poluarii, mor anual in urma afectiunilor, majoritatea cu caracter cancerigen, aproximativ 3 milioane de locuitori ai batranului continent.

Insa cum este posibila instaurarea unor astfel de masuri la nivel european? In Europa exista 250 de milioane de autovehicule, conform datelor ACEA (Asociatia Producatorilor de Autoturisme din Europa), masini care vor trebui dotate cu limitatoare de viteza. Pentru proiectul din toamna insa, Patrick McLoughlin isi face temele si se pregateste sa aduca in fata UE proiectul la cheie. Astfel, el spune ca pentru limitare pot fi folosite sistemele noi, cu camere video in masina care citesc automat semnele de circulatie (cum este Opel Eye), sau pot fi limitate, in cazul modelelor foarte noi, direct prin conexiune la satelit, prin sistemul de navigatie.

In plus, odata ce legea ar intra in vigoare, amenzile pentru nerespectarea regimului de viteza ar putea fi de ordinul miilor de Euro, bani ce vor urma sa fie investiti intr-un sistem de comunicare si implementare mai eficient.

Despre modelele clasice, inca nu este stipulat nimic. Si, in general, datele despre acest subiect sunt destul de putine momentan. Mai ales ca in clipa de fata este doar un proiect care incearca sa-si faca loc pe lista de prioritati ale parlamentarilor europeeni. Daca va fi si votat, ramane de vazut.

Tu ce parere ai despre posibilitatea dotarii autoturismelor noastre cu limitatoare de viteza? Te vezi mergand cu maximum 110 km/h?

Distribuie pe Facebook
mai multe