Victor Ponta face cinste cu un pahar de bere: permite consumul de alcool la volan in Codul Rutier

Victor Ponta face cinste cu un pahar de bere: permite consumul de alcool la volan in Codul Rutier
  • Pana acum, orice valoare pana la 0.8 g/l insemna contraventie
  • Un sofer prins cu alcoolemie mai mare de 0/8 g/l avea dosar penal
  • Victor Ponta a prezentat 4 noi modificari in Codul Rutier
Distribuie pe Facebook

Cand credeam ca le-am vazut pe toate, iata ca Viorel lanseaza chemarea la pahare. Daca pana acum, orice inregistrare cu alcooltestul insemna contraventie, iar dupa un prag, insemna infractiune, iata ca Ponta ne arata noua schimbare din Codul Rutier: vrea ca orice sofer prins alcoolizat cu mai putin de 0.2 g/l alcool pur in sange sa nu pateasca nimic. Nici macar amenda. Crezi ca e corect?

Dupa ce am vazut Ordonanta de Urgenta prin care se modifica Codul Rutier amanata pret de 7 zile, iata ca intre timp au mai aparut si modificari. De fapt, au aparut modificari la... modificare. Dupa ce a fost dezbatuta public, noua Ordonanta de Urgenta care venea cu noi amenzi si multe reglementari noi, majoritatea bune si menite sa scada numarul de accidente, iata ca a sosit un nou grup de rectificari. Dintre care una, le intrece pe toate.

Azi dimineata, Ponta a anuntat ca s-au facut cateva modificari la proiectul care modifica Codul Rutier. Prima modificare este referitoare la cel care a produs un accident grav. Acesta nu va mai putea conduce pana la finalizarea procesului, din clipa producerii accidentului. O masura aparent buna, dar ce te faci cu acei soferi care produc accidente cu victime ranite sau decedate care nu sunt provocate de vina acestuia? De exemplu atunci cand te trezesti pe o ulita de sat in fata ta, noaptea, cu un betivan care vrea sa traverseze, sau cu un biciclist inconstient, sau dai de vreun dobitoc care doreste sa-si ia zilele. Adica acele cazuri in care te transformi in ucigas involuntar si fara sa te fi gandit vreo secunda la asa ceva. In SUA, daca omori un pieton in cadrul unui accident in care se dovedeste ca nu ai fost vinovat, nu patesti nimic, nici macar dosar penal, iar familia victimei este obligata sa-ti plateasca daunele la masina. In Romania insa, se pare ca vom fi nevoiti sa asteptam dupa decizia finala a judecatorului, cum e si acum, dar fara permis in buzunar.

O alta modificare este despre contul colector in care se platesc amenzile. Acum, amenzile se platesc la fiecare judec in parte. Insa se propune sa se faca un singur cont pe care politia trebuie sa-l verifice inainte de a suspenda permisul, pentru a vedea daca soferul si-a platit sau nu datoriile. Asta vine ca o completare la prevederea care ii are in vizor pe soferii amendati si care sunt rau-platnici. Acestia vor avea la dispozitie 30 de zile ca sa plateasca amenda primita.

A treia modificare este despre procedura de dupa contraventii. Ponta isi doreste ca dovada ulterioara suspendarii permisului sa fie de 15 zile, interval in care judecatorul trebuie sa dea o decizie: conduci sau nu mai conduci. Pentru ca acum, un proces poate fi taraganat multe luni, interval in care soferul, chiar daca a facut ceva ce trebuie sa duca la suspendarea permisului, el are dreptul la prelungirea dovezii de circulatie.

Ultima si cea mai nebuneasca modificare la Codul Rutier este despre alcool. In primul rand, trebuie stiut ca Romania este printre fruntasele Europei la numarul de accidente cauzate de consumul de alcool la volan. Chiar si asa, aceste statistici nu-l sperie pe Ponta care parca vrea sa impulsioneze consumul de alcool. Daca pana acum, orice inregistrare a aparatului etilotest, mai mica de 0.8 g/l insemna contraventie, iar ce depasea 0.8 g/l insemna infractiune, iata ca acum avem 3 categorii in loc de doua.

Pragul minim de alcoolemie de la care consumul sa devine contraventie este de 0.2 g/l. Orice valoare mai mica de atat, nu inseamna nici macar amenda pentru sofer. Ce este cuprins intre 0.2 si 0.5 inseamna contraventie. Pragul minim pentru infractiune a fost insa coborat la 0.5 g/l alcool pur in sange. Adica ti se da voie sa bei acum, dar si daca bei prea mult, poti sa ai parte de un dosar penal. Iata ce zice Ponta, in limbajul sau specific habarnist: "Pana la 0,2 nu e nici macar contraventie. 0,2 inseamna, nu stiu, un pahar de bere sau vin, dar de la 0,5 in sus - nu 0,8 - sa fie infractiune, exact cum se intampla in toata Europa. Pana la 0,2, vorbesc de omul obisnuit care se duce la o nunta si gusta un pahar de vin, nu e nici macar contraventie, dar de la 0,2 la 0,5 e contraventie si se suspenda permisul iar de la 0,5 e infractiune".

Cu alte cuvinte, Ponta, in loc sa fie un lider responsabil si sa spuna: "Prietene, daca vrei sa bei si o lingurita de otet, du-te acasa cu TAXI-ul, pe jos, cu metroul, dar nu te urci la volan ca esti un pericol pentru ceilalti", el spune "Cine bea un pahar de vin sau bere, nu va pati nimic de acum daca este prins la volan conducand sub influenta bauturilor alcoolice!"

Nu mai luam in calcul efectele unui pahar de vin asupra a doi soferi barbati diferiti, unul de 60 kg si altul de 140 kg... Poate ca cel slab se va imbata si va avea o alcoolemie demna de infractiune de la un singur pahar, in timp ce un sofer gras, chiar si dupa 3 litri de vin, va avea aer pur inregistrat de alcooltest, cu 0.0 alcool. Oricum, noi credeam ca lucrurile sunt clare: bei, oricat de putin sau mult, nu conduci. Vrei sa bei, sa te distrezi, sa te simti bine, lasi volanul altuia.

Voi ce parere aveti despre aceste noi modificari ale Codului Rutier?

Distribuie pe Facebook
mai multe