LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul BMW Seria 2 Coupe

LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul BMW Seria 2 Coupe
BMW continua reinventarea gamei sale de modele, constructorul bavarez pregatind lansarea primei Serii 2 din istoria sa. Si chiar daca nu va debuta in mod public mai devreme de inceputul anului viitor, noul automobil nu mai reprezinta deja nici un mister pentru nimeni. Drept urmare, astazi vom analiza si cantari toate detaliile, respectiv caracteristicile compact-ului in doua usi din Munchen, ca la final sa tragem linia si sa punctam sau depunctam noul BMW Seria 2 Coupe.
Distribuie pe Facebook

Un aspect exterior surprinzator

Surprins in nenumarate filme si fotografii spion, noul BMW Seria 2 Coupe ni s-a dezvaluit in detaliu la sfarsitul saptamanii trecute, atunci cand constructorul bavarez a publicat primele imagini si informatii oficiale cu privire la ultima sa creatie. Prima impresie?

Ei bine, desi are la baza ultima generatie a hatchback-ului Seria 1, noul BMW Seria 2 Coupe se poate lauda cu un design distinct - cel putin la nivel de exterior, singurele similitudini intre cele doua modele de clasa compacta ale companiei germane de automobile regasindu-se la nivelul profilului lateral, acolo unde intalnim o serie de linii si forme asemanatoare.

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

In rest, spre deosebire de recent lansata Serie 4, care imprumuta si alte detalii de la Seria 3, noul BMW Seria 2 Coupe se bucura de o identitate proprie, farurile fiind alungite si primind o forma ascutita, de exemplu. De asemenea, de o ampla restilizare au avut parte si stopurile, acesta fiind insa probabil cel mai nereusit detaliu atunci cand vine vorba de partea vizuala a compactei bavareze in doua usi.

Tot in cadrul departamentului Design Exterior avem de mentionat si spoilerele fata si spate care, in functie de doleantele clientului, pot inspira fie agresivitate, fie eleganta. Mult mai important de atat este insa urmatorul fapt: spre deosebire de predecesorul sau, noul BMW Seria 2 Coupe este un automobil mult mai bine proportionat, aceasta situatia datorandu-se in special cresterii dimensiunilor (noul BMW Seria 2 Coupe este mai lung cu 108 milimetri comparativ cu ultima Serie 1 Hatchback, respectiv cu 72 milimetri mai lung comparativ cu vechea Serie 1 Coupe).

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

Interiorul? Nimic nou!

Ei bine, daca vine vorba de aspectul interior, nimic din ceea ce am precizat mai sus nu se aplica si aici. Intr-o alta ordine de idei, noul BMW Seria 2 Coupe nu mai este chiar atat de nou si la nivelul cockpitului, designerii bavarezi multumindu-se sa aduca mici imbunatatiri liniilor si formelor intalnite la ultima generatie a hatchback-ului Seria 1, ceea ce nu este neaparat un lucru rau.

Asadar, lista cu atractii principale include si de aceasta data o plansa de bord cu aspect modern care, multumita consolei centrale usor indreptate catre sofer, inspira agresivitate si sportivitate. De asemenea, aceeasi consola centrala mai iese in evidenta si prin ecranul de pana la 8.8 inci pe care il gazduieste in partea sa superioara, un ecran care poate fi controlat cu mare usurinta multumita joystick-ului pozitionat in imediata apropiere a schimbatorului de viteze.

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

BMW Seria 2 Coupe - Galerie FotoBMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

Asa cum precizam ceva mai sus, modelul BMW Seria 2 Coupe nu aduce nimic cu adevarat nou la nivel de interior, insa reuseste sa imbine cu mare succes sportivitatea vizuala cu ergonomia si confortabilitatea.

Doar trei motorizari vor fi disponibile la lansare.

In ceea ce priveste gama de motorizari, noul BMW Seria 2 Coupe urmeaza acelasi drum precum ultimele automobile ale constructorului bavarez si aduce numai trei unitati la lansare. Trei unitati supraalimentate, care ofera puteri cuprinse intre 184 si 326 CP, impartite intr-o versiune diesel si doua variante pe benzina.

Echipat cu un propulsor turbo, cu patru cilindri si capacitate de doi litri, modelul entry level BMW 220i Coupe pune la dispozitia celui aflat la volan un total de 184 cai putere si 270 Newton-Metri, acceleratia de la 0 la 100 km/h realizandu-se astfel in aproximativ sapte secunde. Lista cu specificatii tehnice se incheie cu viteza maxima de 235 kilometri pe ora, respectiv consumul de carburant ce se invarte in intervalul 6.1 - 6.3 litri la 100 kilometri.

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

Reprezentand compromisul perfect intre eficienta si performanta si urmand a fi probabil cea mai comercializata versiune, noul BMW 220d Coupe se poate lauda cu serviciile unei unitati tot in patru cilindri, tot cu o capacitate de doi litri si tot cu o putere maxima de 184 CP. In cazul de fata insa, cuplul maxim numara 380 Nm, iar acceleratia de la 0 la 100 km/h se realizeaza in circa 7.2 secunde. De asemenea, vitezometrul se opreste acum la "doar" 230 kilometri pe ora, automobilul german revansandu-se insa cu consumul sau de carburant de 4.5 - 4.8 litri la 100 kilometri.

Asa cum era de asteptat, bavarezii de la BMW nu i-au uitat nici pe cei care aspira la performanta absoluta, aceasta doleanta urmand a fi indeplinita de varianta M235i Coupe. Cifrele? Pana la 326 cai putere si 450 Newton-Metri, numai cinci secunde pentru acceleratia de la 0 la 100 km/h si o viteza maxima limitata electronic la 250 kilometri pe ora! Suna bine, nu-i asa? Referitor la consumul de carburant, fisa cu specificatii tehnice indica un 8.1 litri la 100 kilometri.

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

Important de mentionat, noul BMW Seria 2 Coupe este livrat la pachet in compania unei transmisii manuale cu sase rapoarte, insa viitorii cumparatori vor avea la dispozitie, in mod optional, si o cutie automata cu opt trepte de viteze - care promite sa aduca imbunatatiri atat la capitolul performanta, cat si in cadrul departamentului eficienta.

La acest moment, compactul bavarez in doua usi este oferit exclusiv cu tractiune spate, insa lista cu optionale ar putea gazdui in viitorul apropiat si un sistem de tractiune integrala. Daca va fi asa sau nu, ramane de vazut. Cert este ca gama de motorizari va creste in perioada urmatoare si cu alte optiuni, precum un BMW 218d Coupe de 143 CP si un BMW 225d Coupe de 218 CP.

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

Concluzia?

Noul BMW Seria 2 Coupe impresioneaza in mod placut in special prin faptul ca aduce un design exterior diferit si nu reprezinta chiar o copie fidela a hatchback-ului BMW Seria 1, asa cum putem observa in comparatia dintre Seria 3 si Seria 4. De asemenea, un alt aspect care ne place este reprezentat de proportiile bine definite ale automobilului bavarez, un detaliu care lipseste deseori in segmentul compact.

Da, am mai precizat faptul ca stopurile au un design cel putin ciudat, iar interiorul nu aduce nimic cu adevarat nou, insa aceste elemente sunt prea putin importante pentru a transforma noul BMW Seria 2 Coupe intr-o persona non grata. Mai ales daca tinem cont de faptul ca modelul bavarez este unul dintre putinele coupe-uri compacte, premium sau nu, comercializate la acest moment. Daca punem insa la socoteala si gama variata de motorizari, sistemul de tractiune spate sau ampatamentul de 2.690 milimetri (fiind cu 56 mm mai mare decat Dacia Logan!, de exemplu), ei bine... noul BMW Seria 2 Coupe nu poate fi neglijat.

BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto

Asadar, acestea fiind spuse, suntem curiosi de parerea ta. Noul BMW Seria 2 Coupe - Like ori Dislike?

Sondaj

Noul BMW Seria 2 Coupe - LIKE ori DISLIKE?

In episodul anterior al seriei Like ori Dislike, am dezbatut impreuna noul Volkswagen Golf R. Pentru impresii, pareri si concluzii, click AICI.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (53) Poze BMW Seria 2 Coupe - Galerie Foto
mai multe
Publicat în categoria: Like ori Dislike DATA PUBLICĂRII: 31 Octombrie 2013