Cele mai puternice hot-hatch-uri din Europa. PLUS: cat costa fiecare in parte

Cele mai puternice hot-hatch-uri din Europa. PLUS: cat costa fiecare in parte
Esentele tari se tin in sticlute mici, spune o veche vorba care... pare sa se potriveasca de minune inclusiv in cazul compactelor sportive. Fara niciun fel de alta introducere ori prezentare, acestea sunt cele mai puternice hot-hatch-uri comercializate in Europa.
Distribuie pe Facebook

Important de precizat: Cum nu toate modelele din lista de mai jos sunt disponibile si in Romania, preturile de vanzare sunt caracteristice pietei auto din Germania.

  • Audi RS3 Sportback

Audi RS3 Sportback Facelift

Lansat in premiera mondiala cu ocazia Salonului Auto International desfasurat la Geneva in primavara acestui an, noul Audi RS3 Sportback ocupa prima pozitie in topul celor mai puternice hot-hatch-uri ale momentului.

Dupa cum precizam si anterior, modelul german este pus in miscare de o motorizare turbo cu cinci cilindri in linie si capacitate de 2.480 de centimetri cubi, ce dezvolta undeva in jurul a 400 CP si 480 Nm.

O cutie automata cu dublu ambreiaj si un sistem de tractiune integrala cu vectorizare a cuplului completeaza meniul de 54.600 euro al noului Audi RS3 Sportback - meniu care promite inclusiv un 0 - 100 km/h in 4.1 secunde.

  • Mercedes A45 AMG

Mercedes A45 AMG Facelift

Vechiul lider al compactelor sportive, dupa numarul cailor putere gazduiti in compartimentul motor, modelul Mercedes A45 AMG porneste de la 51.527 euro si ofera in schimb un benzinar turbo de 1.991 centimetri cubi.

Unul care livreaza tuturor celor patru roti, prin intermediul unei transmisii DCT cu sapte rapoarte, undeva in jurul a 381 CP si 475 Nm - suficient pentru ca primii 100 de kilometri pe ora sa soseasca dupa doar 4.2 secunde.

Asemeni rivalului sau din Ingolstadt, hot-hatch-ul producatorului german de automobil dispune de o suspensie, respectiv un sistem de franare pe masura timpilor de care este capabil; plus, bineinteles, un design agresiv stilizat.

  • Ford Focus RS

Ford Focus RS - Noi poze

Treapta cu numarul trei a podiumului este ocupata de... cea de-a treia generatie a modelului Ford Focus RS, animata de o versiune de 350 CP si 440 Nm (470 Nm in Overboost) a unitatii EcoBoost de 2.261 centimetri cubi.

Pachetul tehnic este completat si in cazul de fata de un sistem inteligent de tractiune integrala, cu vectorizare a cuplului - sistem nevoit sa lucreze de-aceasta data alaturi de o cutie manuala cu sase trepte.

In ceea ce priveste performantele, hot-hatch-ul american de 40.675 euro promite sa accelereze de la 0 la 100 km/h si, spre deosebire modelele germane anterior mentionate, care vin cu o viteza maxima limitata la 250 kilometri pe ora, pana la 268 km/h.

  • BMW M140i

BMW Seria 1 facelift

Singura compacta sportiva animata de un propulsor cu sase pistoane, actualul BMW M140i scoate 'numai' 340 CP - si, 500 Nm, ce este drept, dintr-o capacitate cilindrica generoasa de 2.998 centimetri cubi.

Cu o nota de plata de cel putin 42.500 euro, modelul bavarez este, de asemenea, singurul hot-hatch pe care clientii il pot comanda atat intr-o versiune manuala, cat si intr-o varianta DCT, atat intr-o versiune RWD, cat si intr-o varianta AWD.

Respectivele variabile, carora li se alatura posibilitatea alegerii unei caroserii in trei sau cinci portiere, influenteaza vizibil timpul necesar rezolvarii ecuatiei 0 - 100 kilometri pe ora, timp care variaza intre 4.4 si 4.8 secunde.

  • Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Generatia cu numarul cinci a modelului Honda Civic Type R are un pret de pornire de 35.350 euro si beneficiaza de o motorizare turbo in patru pistoane, cu capacitatea de 1.996 de centimetri cubi.

Fisa tehnica a hot-hatch-ului de origine japoneza indica o putere maxima de 310 CP si un cuplu motor de 400 Nm, respectivele valori luand calea puntii fata impinse de o transmisie manuala in sase rapoarte.

Doar 5.7 secunde dureaza acceleratia de la 0 la 100 km/h - potrivit informatiilor oficiale, automobilul nipon continuandu-si apoi incursiunea pana-acolo unde nicio alta compacta nu a mai ajuns din fabrica: 270 kilometri pe ora.

  • Volkswagen Golf R

Gama Golf facelift se imbogateste cu 3 noi versiuni

O alternativa demna de luat in seama la cea de-a cincea generatie a modelului japonez Honda Civic Type R este versiunea imbunatatita a hot-hatch-ului german Volkswagen Golf R.

Acompaniata de un benzinar turbo de 1.984 centimetri cubi, 310 CP si 380 Nm, compacta din Wolfsburg reuseste sa sprinteze pana la 100 km/h in doar 4.6 secunde - atunci cand este servita alaturi de cutia DSG cu sapte trepte de viteza.

Timpul necesar realizarii acceleratiei de la 0 la 100 kilometri pe ora urca la 5.1 secunde in cazul variantei manuale, performantele automobilului nemtesc fiind posibile inclusiv datorita sistemului AWD oferit in pachetul standard, disponibil de la 40.675 euro.

  • SEAT Leon Cupra 300

2017 Seat Leon Cupra 300

Un exemplar al noului SEAT Leon Cupra 300 costa de la 34.020 euro in sus si, dupa cum o sugereaza inclusiv denumirea sa, stoarce 300 CP - plus 380 Nm, dintr-un propulsor cu patru pistoane si capacitatea de 1.984 centimetri cubi.

Si in cazul de fata putem discuta, deloc surprinzator, despre posibilitatea clientilor de a alege intre o versiune manuala si una automata, respectiv o varianta in cinci portiere si una cu cinci usi.

In functie de configuratia finala, lista cu performante a compactei spaniole va indica fie un timp de 5.6, fie unul de 5.8 secunde pentru indeplinirea misiunii ce prevede sprintul de la 0 la 100 km/h.

  • Opel Astra OPC

Noul Opel Astra OPC - Galerie Foto

Chiar daca versiunea in cinci portiere a primit de curand o noua generatie, adeptii variantei GTC sunt nevoiti sa se multumeasca in continuare cu vechiul model Opel Astra J.

La fel se intampla si in cazul celor care viseaza sa detina un OPC, hot-hatch-ul din Russelsheim echipat cu o motorizare turbo de 1.998 centimetri cubi, 280 CP si 400 Nm .

Disponibila la vanzare in schimbul unei sume minime de 36.220 euro, compacta germana ofera in standard o cutie manuala cu sase rapoarte si accelereaza pana la 100 kilometri pe ora in sase secunde.

Acestui top i se va alatura, in lunile urmatoare, generatia cu numarul trei a modelului Renault Megane RS, despre care zvonurile spun ca ar putea fi animata de un 1.8 turbo cu peste 275 cai putere sub capota.

Distribuie pe Facebook
mai multe