Lotus 3-Eleven este cea mai performanta masina produsa vreodata de... Lotus

Lotus 3-Eleven este cea mai performanta masina produsa vreodata de... Lotus
  • Puterea este de 450 cp
  • Exista versiunea Street si versiunea Race
  • Acceleratia pana la 100 km/h se face in 2.9 secunde
Distribuie pe Facebook

Goodwood Festival of Speed este in toi si cei de la Lotus tocmai au lansat o masina incredibil de performanta, speciala pentru circuit, dar cu care se poate circula si pe sosea. Se numeste 3-Eleven si este de departe cea mai scumpa si mai rapida masina produsa de constructorul din localitatea britanica Hethel.

La Goodwood Festival of Speed, unde trebuia sa ajungem si noi din nou anul acesta, Lotus a lansat modelul 3-Eleven, cea mai scumpa productie a englezilor. Masina este una speciala pentru circuit, fiind o varianta decapotabila a lui Exige, cu o serie de modificari masive pentru un plus de siguranta si aderenta. Motorul este un V6 de 3.5 litri proaspat reglat pentru a produce 450 cp, destul incat micutul 3-Eleven sa atinga 100 km/h in sub 3 secunde si o viteza de top de 280 km/h.

Chiar daca versiunea de baza este una de strada, cu care se poate alerga si pe circuit, va exista si o varianta Race, exclusiv pentru asfaltul pistelor special amenajate, cu interdictie la circulatia pe drumurile publice. In timp ce versiunea de strada va avea o cutie manuala cu 6 rapoarte, cea de circuit va fi dotata cu o transmisie secventiala. O alta diferenta este si greutatea masinilor. In timp ce masina de strada are circa 1100 kg, versiunea de circuit va avea sub 900 kg, avand un raport putere/greutate de 500 cp per tona. Cam cat un Bugatti.

Lotus 3-Eleven

Masina este echipata cu suspensie de tip double-wishbone fata si spate, bara anti-ruliu reglabila, suspensii Ohlins cu arcuri Eibach, frane cu disc de la AP Racing de 332 mm pe fata cu etriere cu cate 4 pistonase tot AP Racing. Pe partea de aerodinamica masina e dotata cu un eleron urias in partea din spate care, impreuna cu alte elemente exterioare ale caroseriei, ofera o putere de apasare la viteza de 240 km/h de 215 kg.

Asa cum te-ai astepta, interiorul acestei masini de curse este foarte minimalist, oferind doar strictul necesar. Pana si scaunul pasagerului este optional, pentru ca soferul poate monta in locul acestuia un panou care imbunatateste aerodinamica, asa cum se intampla la masina clasice de curse. Ecranul de pe bord LCD tine loc de computer de bord si ii ofera soferului toate informatiile legate de masina, starea mecanica, performanta si putere. Pana si volanul este demontabil, asa cum se intampla la orice monopost de curse.

Noul Lotus 3-Eleven va fi produs incepand cu anul viitor, iar pretul nu este deloc unul mic. Incepe de la 82.000 de Lire pentru versiunea de strada si 115.200 pentru cea de circuit. Din pacate insa, daca vrei o asemenea masina speciala, grabeste-te, pentru ca doar 311 de exemplare vor fi realizate.

Lotus 3-Eleven

Lotus 3-ElevenLotus 3-ElevenLotus 3-Eleven

Lotus 3-Eleven

Lotus 3-Eleven

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (12) Poze Lotus 3-Eleven
mai multe