A fost candva cea mai avansata masina de pe strazi. Modelul din 1962 are motor turbo si injectie cu apa si metanol

A fost candva cea mai avansata masina de pe strazi. Modelul din 1962 are motor turbo si injectie cu apa si metanol
  • A fost candva cea mai avansata masina de pe strazi
  • Modelul din 1962 are motor turbo si injectie cu apa si metanol
Distribuie pe Facebook

Cu pedala de acceleratie la podea, eterna problema a sprintului de la 0 la 100 de kilometri pe ora isi gasea rezolvarea - aparent, intr-un timp mai mic de noua secunde.

In doar doi sau 16 cilindri, cu o capacitate de la 0.6 si pana la opt litri, presupunand ca nu am scapat nimic din vedere, motoarele turbo au fost disponibile, de-a lungul ultimilor 10 - 20 de ani, cel putin, in numeroase configuratii - pe diferitele masini pe care au fost instalate. Nu la fel statea insa situatia si in trecut, atunci cand optiunile puse la dispozitia amatorilor de inductie fortata incapeau pe degetele de la numai o singura mana.

Prima astfel de unitate si-a facut aparitia, dupa cate se pare, abia in 1962 - cand, la insistentele producatorului american de automobile Oldsmobile, inginerii celebrei companii Garrett Corporation au luat o scurta pauza de la proiectarea turbinelor industriale si au dezvoltat o astfel de solutie pentru una dintre motorizarile marcii aflate in portofoliul General Motors.

Oferit sub capota modelului F-85 Jetfire - probabil cel mai cool nume dat vreodata unei masini de serie, propulsorul turbo cu opt cilindri in V si o capacitate de 3.5 litri livra rotilor o putere maxima de 215 cai. Deloc impresionant pentru zilele noastre, insa extrem de spectaculos pentru vremurile respective, de atunci, mai ales daca punem la socoteala si ca variantele aspirate ale benzinarului mentionat si anterior veneau cu 155 - 185 CP.

Respectiva versiune nu a reusit - spre surprinderea americanilor de la Oldsmobile, sa devina un mare succes comercial, pretul de vanzare urias si intretinerea extrem de complicata, posesorii fiind nevoiti sa adauge permanent o solutie compusa din apa distilata si metanol pentru a beneficia de performantele promise de compania producatoare fiind de vina pentru situatie.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 28 Februarie 2022