Bolidul cu motor pe GPL: cum a doborat recordul mondial de viteza in anul 1981

Bolidul cu motor pe GPL: cum a doborat recordul mondial de viteza in anul 1981
  • Un BMW M1 cu motor pe GPL a doborat recordul mondial de viteza in 1981
  • Bolidul bavarez va fi scos la licitatie in weekend, pe data de 13 aprilie
  • Supercarul cu doua turbine sub capota nu mai arata ca in zilele de glorie
Distribuie pe Facebook

Multumita propulsorului supraalimentat cu doua turbine din seria KKK, acest BMW M1 reusea sa accelereze in urma cu aproape patru decenii pana la o viteza de 301,4 kilometri pe ora.

Chiar daca arata ca o nava spatiala de generatie mai veche, acest BMW M1 de la sfarsitul decadei 1970 este 100% de pe planeta Pamant. Si a uimit o lume intreaga in anul 1981 - nu atat cu aspectul sau, cat prin performantele reusite cu pilotul austriac Harald Ertl aflat la carma celor aproximativ 410 cai putere.

Pentru ca, spre deosebire de versiunea standard a supercarului bavarez, bolidul dezvoltat de compania British Petroleum in incercarea de a promova un nou produs din seria LPG gazduia in compartimentul motor inclusiv doua turbine. De aici si plusul de circa 133 CP sau, daca vrei, undeva in jurul a 50 de procente.

BMW M1 twin-turbo de vanzare

Revenind la performantele acestui BMW M1 asamblat la sfarsitul decadei 1970 si cumparat in anul 1981 de pilotul austriac Harald Ertl, automobilul cu o caroserie in doua portiere si propulsorul in sase cilindri montat central se poate lauda cu un stabilirea unui record mondial de viteza. 301,4 km/h este valoarea magica.

Asa cum au facut-o in trecut - atat cu vechiul Veyron, cat si cu noul Chiron - cei de la Bugatti, si compania British Petroleum a mers cu bolidul bavarez pe circuitul din Ehra-Lessien pentru a vedea cat este de rapid. Ce s-a intamplat la momentul respectiv, ei bine... am discutat deja in randurile anterioare, de mai sus.

Mai bine de trei decenii si jumatate de la performanta mondiala a acestui BMW M1 de la sfarsitul decadei 1970, supercarul cu doua turbine KKK sub capota asteapta data de 13 aprilie, atunci cand va fi scos la licitatie. Nu arata insa nici pe departe ca in zilele lui de glorie, cand reusea sa atraga fiecare privire in parte.

BMW M1 twin-turbo de vanzare

BMW M1 twin-turbo de vanzare

BMW M1 twin-turbo de vanzare

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze BMW M1 twin-turbo de vanzare
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 10 Aprilie 2019