In anii '80 era cea mai rapida masina de pe sosea. De ce are o treapta de viteza speciala pentru off-road

In anii '80 era cea mai rapida masina de pe sosea. De ce are o treapta de viteza speciala pentru off-road
  • A fost cea mai rapida masina de pe sosea
  • Protipul de Grupa B a fost lansat in 1983
  • Versiunea de strada a fost prezentat doi ani mai tarziu
Distribuie pe Facebook

Daca nu te-ai prins despre ce masina este vorba iti spunem noi: Porsche 959. Celebrul youtuber Doug DeMuro a studiat un exemplar in detaliu si ne explica absolut tot ce vrem sa stim despre acest model legendar.

La finalul anilor '80, lupta pentru cea mai rapida si sofisticata masina sport de pe sosea se dadea intre doi giganti. De o parte erau nemtii de la Porsche cu al lor 959 iar de cealalta italienii de la Ferrari cu modelul F40, ultimul aprobat de insusi Enzo Ferrari.

Dar in acest video nu este vorba despre sportiva italiana ci despre legendarul Porsche 959. In 1981, inginerul sef de la Porsche a vrut sa vada cat de mult poate forta modelul 911, asa ca i-a prezentat ideea unei masini derivate din acesta unui oficial de rang inalt.

Grupa B a campionatului mondial de raliuri parea locul ideal pentru a testa acest prototip cu motor turbo si tractiune integrala, care a fost denumit la inceput chiar "Gruppe B". Prototipul de competitie a fost prezentat in 1983 cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt iar o versiune de strada cu numele 959, necesara pentru ca acest model sa fie omologat pentru curse, a ajuns in luminile reflectoarelor doi ani mai tarziu, tot la Frankfurt.

Un exemplar a ajuns acum pe mainile celebrului youtuber Doug DeMuro, care l-a studiat in detaliu si ne explica inclusiv de ce un supercar al anilor '80 avea o treapta de viteza speciala pentru teren accidentat si o suspensie adaptiva care ridica foarte mult garda la sol. Pe scurt, are legatura cu pedigree-ul de curse, dar te lasam sa afli mai multe din clipul video de mai jos.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 5 Decembrie 2018