TOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentului

TOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentului
La fel de performante precum o sportiva pur sange, dar capabile (in afara soselelor) si solide exact ca un tanc. Bine, poate ca am exagerat putin cu ultima parte, insa acum nu mai conteaza. Si asta pentru ca, la cateva randuri distanta, ne asteapta topul celor mai puternice SUV-uri ale momentului.
Distribuie pe Facebook
  • BMW X5 M

Noile BMW X5 si X6 MNoile BMW X5 si X6 M

Noile BMW X5 si X6 M

Propulsat de un motor V8 dotat cu doua turbine uriase si o capacitate cilindrica de 4.4 litri, noul BMW X5 M nu are rival atunci cand vine vorba de capitolul "valori maxime".

Daca cei 575 cai putere si 750 Newton-Metri nu sunt insa suficienti pentru a te lasa cu gura cascata, ei bine... afla ca SUV-ul bavarez de inalta performanta are nevoie de numai 4.2 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h.

Viteza maxima limitata electronic la 250 km/h nu mai reprezinta deja nici un fel de element-surpriza, aceasta titulatura mutandu-se in dreptul consumului mediu de carburant. Consum mediu de carburant de... fix 11.1 litri la 100 de kilometri, conform oficialilor bavarezi.

Alte detalii includ transmisie automata cu opt rapoarte, sistem de tractiune integrala xDrive, spoilere fata si spate agresiv stilizate, jante de dimensiuni generoase, plus accesorii interioare sinonime cu sportivitatea absoluta cat vezi cu ochii. Apropo, am precizat si de modul MDM, care faciliteaza mersul de-a latu'?

  • Porsche Cayenne Turbo S

TOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentuluiTOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentului

TOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentului

Proaspat lansat cu ocazia Salonului Auto International Nord-American 2015, ce se desfasoara zilele acestea la Detroit, noul Porsche Cayenne Turbo S a pierdut la mustata titlul de cel mai puternic SUV al momentului.

Automobilul din Stuttgart se revanseaza insa cu varf si indesat la capitolul performante, acolo unde cei 580 de cai putere si 800 de Newton-Metri propusi de V8-ul bi-turbo de 4.8 litri ascuns sub capota se dovedesc indeajuns pentru un 0 - 100 km/h in 4.1 secunde.

Mai mult de-atat, noul Porsche Cayenne Turbo S jubileaza triumfator si la categoria viteza maxima - 284 kilometri pe ora, lista cu atractii principale incheindu-se in cele din urma cu timpul record reusit la Nurburgring, de 7:59.74 minute.

Asadar, ce-ar mai fi de spus in aceste conditii? Poate doar ca transmisia automata in opt trepte, sistemul de tractiune integrala, suspensia ajustabila si sistemul de franare carbon-ceramic isi fac pe deplin datoria...

  • Mercedes ML63 AMG

Noul Mercedes ML63 AMG - Galerie FotoNoul Mercedes ML63 AMG - Galerie Foto

Noul Mercedes ML63 AMG - Galerie Foto

Desi nu va mai trece foarte mult timp pana ce va fi inlocuit cu o noua generatie, actualul Mercedes ML63 AMG este nevoit sa se multumeasca pentru moment cu pana la 557 cai putere si 760 Newton-Metri (atunci cand este echipat cu optiunea AMG Performance Package).

Nu suna deloc rau, insa performantele dinamice tind sa paleasca in comparatie cu cifrele si numerele enumerate cateva mai sus: 4.7 secunde este, in cazul de fata, timpul necesar realizarii acceleratiei de la 0 la 100 km/h, pe cand viteza maxima este limitata la 250 km/h.

Despre acelasi Mercedes ML63 AMG mai putem spune, de asemenea, si ca are nevoie de aproximativ 11.8 litri pentru a parcurge clasica distanta de 100 de kilometri, indiferent ca vorbim de versiunea standard sau cea echipata cu optiunea AMG Performance Package.

Apo, fara a reprezenta vreo noutate absoluta, reamintim ca cei 557 cai putere si 760 Newton-Metri caracteristici motorului V8 bi-turbo de 5.5 litri sunt livrati catre toate cele patru roti, prin intermediul unei transmisii automate AMG SPEEDSHIFT PLUS 7G-TRONIC.

  • Range Rover Sport SVR

Range Rover Sport SVR - Galerie FotoRange Rover Sport SVR - Galerie Foto

Range Rover Sport SVR - Galerie Foto

Aflati mai mereu cu un pas in urma competitiei germane, britanicii de la Land Rover spera sa dea intr-un final lovitura si pe piata SUV-urilor de inalta performanta.

Din punct de vedere estetic, noul Range Rover Sport SVR arata intr-un mare fel, prizele supradimensionate ale spoilerului fata, capota ventilata a motorului si spoilerul spate "flancat" de un difuzor masiv, respectiv o evacuare cu patru tobe de esapament inspirand ceva mai mult decat agresivitate.

In ceea ce priveste insa partea tehnica, SUV-ul britanic de inalta performanta se opreste la 550 de cai putere si 680 de Newton-Metri, astfel ca acceleratia de la 0 la 100 km/h se realizeaza intr-un 4.7 secunde similar Mercedes-ului ML63 AMG. In schimb, viteza maxima este de 260 km/h.

Si pentru ca nu am facut-o pana acum, reamintim ca sursa provenientei acestor valori o reprezinta un V8 supraalimentat cu capacitate cilindri de cinci litri, cuplat la o transmisie automata cu opt trepte de viteza si un sistem de tractiune integrala.

  • Jeep Grand Cherokee SRT8

TOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentuluiTOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentului

TOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentului

De fapt, urmatorul pe lista ar fi tot Mercedes-ul ML63 AMG care, in versiunea standard, ofera aproximativ 525 CP. Cum acesta a ocupat deja o pozitie superioara in topul nostru, o noua aparitie a SUV-ului german de inalta performanta nu si-ar avea rostul.

Lucru valabil si pentru Porsche-ul Cayenne Turbo sau Range Rover-ul Sport Supercharged, de altfel. Drept urmare, sarim direct la o marca nereprezentata pana acum, si anume Jeep-ul Grand Cherokee SRT8.

Modelul american este singurul (cel putin din acest top) dotat cu o motorizare aspirata natural, V8-ul de 6.4 litri prezent la datorie promitand undeva in jurul a 468 cai putere si 624 Newton-Metri - cifre si numere arhisuficiente atat pentru o acceleratie de la 0 la 100 km/h in cinci secunde, cat si pentru o viteza maxima de 257 kilometri pe ora.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze TOP 5: Cele mai puternice SUV-uri ale momentului
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 23 Ianuarie 2015