Fiat 600 D - definitia pasiunii pentru masini clasice

Fiat 600 D - definitia pasiunii pentru masini clasice
Domnul Valeriu din Cluj este un exemplu pentru noi toti. Pentru ca a realizat ceva demn de invidiat: a reinviat complet o masina clasica, un Fiat 600 D. Transformarea unei masini din stadiul de relicva la cel de masina de expozitie se pote numi usor tuning. Insa aici e mai presus de atat. Sa ii dai o viata noua unei masini vechi, inseamna pasiune in forma pura. Iata un exemplu in care oamenii au facut un lucru uimitor si in fata caruia spunem - Jos Palaria!
Distribuie pe Facebook

Masinile tunate din Romania pe care le-am prezentat de-a lungul timpului au fost toate realizate din pasiune si din placerea de a avea ceva special, pentru sufletul fiecarui sofer. De data asta insa vom prezenta o masina de epoca, vintage, care se poate considera cel mai norocos Fiat 600 D din lume. Si asta pentru ca a devenit una dintre cele mai frumoase masini din Cluj, care are puterea sa intoarca si cele mai pretentioase capete.

Fiat 600 D - definitia pasiunii pentru masini clasice

Dl. Valeriu are o poveste frumoasa alaturi de acest Fiat 600. Totul a inceput cand masina a fost cumparata in anul 2008, de catre fiica lui, Stefania, de la cineva din Covasna. Evident, atunci, masina era veche, cu multe probleme, fara sa fi auzit de o restaurare totala. Si din diferite motive, masina a stat inchisa intr-un sopron timp de cativa ani, pana cand dl. Valeriu a spus ca trebuie sa o ia acasa. Insa cand a vazut-o pe platforma, a spus ca facut o afacere foarte proasta, masina dand semne ca este un caz pierdut.

Stefania, cea care a cumparat masina, si-a pus insa toata increderea in tatal sau ca va reusi sa o reinvie. Si, conform promisiunii facute, dl. Valeriu a reusit!

Munca a inceput prin demontarea a tot ceea ce se putea, in afara de motor si cutia de viteze. Insa, asa cum e de asteptat la o masina care are aproximativ 50 de ani in varsta, partea de tinichigerie statea cel mai prost. Impreuna cu un tinichigiu, in garajul propriu, dl. Valeriu a reparat pe rand toate elementele de caroserie: pragurile, podeaua, aripi, etc. Unde tabla era compromisa, a inlocuit-o cu tabla noua.

Fiat 600 D - definitia pasiunii pentru masini clasice

In plus, pe partea mecanica, a facut acelasi lucru: arcurile pe foaie din fata, pivotii, rulmentii de la roti, etc. Franele au fost si ele inlocuite cu unele noi: saboti originali, cilindri receptori de frana, pompa centrala de frana, conductele de frana au fost inlocuite cu unele de cupru. Absolut tot ce inseamna sistem de franare a fost inlocuit cu unul nou. Mare lucru, ca cineva pune pret pe franarea, ca de obicei se intampla invers din pacate: cresti puterea masinii si lasi franele pe ultimul loc.

Fiat 600 D - definitia pasiunii pentru masini clasice

Rotile au fost reconditionate si dotate cu anvelope noi fara camera, sistemul electric a fost reconditionat acolo unde a fost nevoie firele au fost schimbare, dinamul original a fost inlocuit cu un alternator de Audi pentru a putea face fata consumului. In plus, a fost montata si o baterie noua. La exterior, lampile de pozitie au fost schimbate si semnalizarile au fost inlocuite temporar cu unele de Dacia, pentru ca cele originale s-au lasat greu de gasit.

Fiat 600 D - definitia pasiunii pentru masini clasice

Spalatorul de parbriz a primit si el un motoras, stergatoare noi au fost montate, dupa care atentia s-a indreptat spre interior. Dl. Valeriu a inceput prin izolarea completa a masinii, atat la interior cat si la exterior. Toate tapiteria a fost refacuta si in plus a tapitat si pavilionul. Macaralele de la geamuri au fost reconditionate, la fel si compartimentul motor, care a fost transformat intr-o adevarata "farmacie".

Ulterior, masina a mai avut planetarele reconditionate, cu semeringurile si burdufurile noi, si ceva reparatii pe la motor. Acesta nu parea a functiona in parametrii normali, cauza fiind garnitura de chiulasa arsa. Apa trecea la cilindrul doi, dar dupa ce garnitura a fost inlocuita cu una noua, totul s-a rezolvat. In plus, chiulasa a fost rectificata, la fel si tachetii.

Fiat 600 D - definitia pasiunii pentru masini clasice

In final, masina a fost vopsita complet in culoarea verde montana. Insa pe final, au ramas cateva maruntisuri nerezolvate pe moment: cablul de soc lipseste, pentru ca nu s-a gasit unul original pana acum, iar unul artizanal nu merge bine. Mai mult, cutia de viteze face un zgomot timid, nimic grav, insa pe viitor va fi si ea reparata.

Cu toate astea, acest Fiat 600 D merge pe strazile din Romania. Si reuseste sa intoarca toate capetele. Este o lucrare facuta cu sufletul, in ograda proprie, cu mainile proprii, de un roman care iubeste masinile. Noi il felicitam pe dl. Valeriu si pe fata acestuia, Stefania, ca a cumparat masina. Si ne plecam capul in fata acestui exemplu magnific de pasiune si de daruire. Dar cel mai mult, suntem fericiti ca o masina a fost salvata de la pieire prin vreo curte Remat si a devenit una dintre cele mai frumoase masini de epoca din Romania. Bravo!

IMPORTANT: Daca ai cunostinta de o masina in care s-au investit multe ore de munca, pasiune si sacrificii sau chiar masina ta intruneste aceste conditii, nu ezita si trimite un e-mail la office@4tuning.ro cu detalii complete si multe poze! Imparte cu restul pasionatilor de tuning povestea din spatele proiectului tau, fa-ti masina vedeta pe 4Tuning!

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Fiat 600 D - definitia pasiunii pentru masini clasice
mai multe