Motociclete conduse cu categoria B. Ce spune legea adoptata de Senat

Motociclete conduse cu categoria B. Ce spune legea adoptata de Senat
  • Motociclete conduse cu categoria B
  • Ce spune legea adoptata de Senat
Distribuie pe Facebook

Motocicletele ar putea fi conduse, in curand, cu permisul eliberat pentru categoria B, potrivit unei legi adoptate, recent, de Senat.

O lege pentru completarea art. 24¹ alin.(2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost adoptata, luni, de Senat.

Legea prevede ca la articolul 24¹ alineatul (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera g) se introduce o noua litera, lit.g¹), cu urmatorul cuprins:

„g¹) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile si pentru motocicletele cu transmisie automata cu cilindree maxima de 125 cm³, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu conditia ca detinatorii permiselor sa aiba varsta de 24 de ani impliniti, o experienta de cel putin 3 ani de conducere pentru categoria de vehicule B si fac dovada, printr-o adeverinta, ca au absolvit un curs de pregatire practica de minimum 15 ore in acest sens in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.”

Legea a fost initiata in 2019 si adoptata de Camera Deputatilor, for decizional, anul acesta. Forma trimisa spre promulgare spunea ca „permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile si pentru motocicletele cu transmisie automata cu cilindree maxima de 125 cm³, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1. Detinatorii permiselor trebuie sa aiba varsta minima de 24 de ani impliniti, permisul pentru categoria B obtinut de minimum 3 ani si sa faca dovada absolvirii a 10 ore de pregatire practica in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.

Presedintele Romaniei a cerut insa reexaminarea legii pe mai multe motive, printre care si faptul ca „este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregatire practica si daca aceasta dovada trebuie detinuta fizic si prezentata in cazul unui control, de fiecare conducator de vehicule, alaturi de permisul de conducere”.

Legea adoptata, luni, de Senat va merge acum la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Moto & ATV DATA PUBLICĂRII: 2 Noiembrie 2023