Aventura Dakar a luat sfarsit pentru echipa Vectra Racing. Felicitari!

Aventura Dakar a luat sfarsit pentru echipa Vectra Racing. Felicitari!
Mani Gyenes, castigatorul clasei Maraton de la Dakar 2011 si Marcel Butuza, ocupantul locului sase la aceeasi clasa a categoriei moto, revin in Romania miercuri, 19 ianuarie. Riderii echipei Vectra Racing vor ateriza pe aeroportul Henri Coanda - Otopeni, la ora 17.45, cu o aeronava ce vine de la Roma.
Distribuie pe Facebook
Din cauza dificultatii, Dakar-ul este asemanat, atat de concurenti cat si de echipele de asistenta si de organizatori, cu escaladarea Everestului. Cei doi piloti romani au izbutit sa termine editia din 2011 dupa ce au parcurs in total 9.500 de km in Argentina si Chile, revenind acasa cu rezultate in premiera pentru sportul cu motor din Romania. Mani Gyenes a reusit sa incheie raliul, ce a avut in total 13 probe speciale, pe primul loc la clasa Maraton (la aceasta categorie nu este permisa schimbarea propulsorului de-a lungul celor doua saptamani) si pe locul 18 la general. In clasamentul Amatorilor (acest clasament se adreseza concurentilor ce nu sunt piloti oficiali ai nici unui constructor), riderul se afla pe locul 4. In topul pilotilor ce au folosit, in Dakar 2011, motociclete cu motoare mai mari de 450 cmc satmareanul se afla pe locul 3.

Marcel Butuza a incheiat cea mai dificila competitie la care a luat startul in cariera sa, ce numara peste 30 de ani de motocilism, pe locul 6 la Maraton si pe 59 la general. Pilotul, care in 2007 a ocupat locul sase in clasamentul final al Campionatului Mondial de Rally-Raid, este pregatit sa duca mai departe team-ul considerat una din cele mai bune echipe private din rally-raidul mondial.


Q&A Emanuel -Mani - Gyenes si Marcel Butuza
Acum cand sunteti la finalul raliului si va pregatiti pentru revenirea in Romania, cum priviti Dakar 2011 ?
Mani Gyenes: Comparativ cu 2007, cand am participat la primul Dakar, acesta mi s-a parut mai dificil. Atunci nu aveam experienta de acum, iar raliul a masurat in total cu 1000 de km mai putin decat cel din 2011. In plus, in America de Sud conditiile sunt diferite. Aici raliul este mult mai obositor pentru ca avem etape de legatura foarte lungi. Am mers aproape in fiecare zi sute de km pana la startul pe proba speciala.
Marcel Butuza: Toti concurentii privesc Dakar 2011 ca fiind cea mai grea editie de la mutarea raliului din Africa in Argentina si Chile. Pentru mine a fost cel mai dificil raliu in care am concurat. Am avut o proba speciala unde foarte multi dintre noi ne-am depasit limitele. La revenirea din Chile in Argentina, dupa ce am fost in Anzi la -3@C am concurat in proba speciala la peste 40@C, iar eu am ajuns intr-un canion cu cativa concurenti de la quad. In acel canion era foarte cald, piatra si nisipul erau extrem de incinse si m-am chinuit foarte mult timp sa scot motocicleta.
Care a fost pentru voi cea mai grea porba speciala?

Mani Gyenes: Pentru mine cea mai grea zi a fost cea de pe sapte ianuarie, cand eram in Atacama si am avut 456 de km de proba speciala cu multe dune, piatra si praf.

Marcel Butuza: Au fost multe porbe grele, insa penultima a fost cea mai dificila pentru mine. Au fost 555 de km cu noroi, foarte mult nisip ud care se lipea de motociclete, a fost si fesh fesh (nisip foarte fin). Dupa primii 20 de km toti eram aproape extenuati.
Marcel Butuza ai fost dezavantajat inca din prima zi de pozitia la start. Cat de dificil a fost raliul din acest punct de vedere?
Am avut numarul de concurs 80 si inca din prima zi am plecat dupa primii 70 pentru ca s-a pornit in ordinea numerelor. Este foarte greu pentru ca deja traseul se strica dupa ce trec primii 30-40 de concurenti. In plus sunt multe urme, pentru ca nu pleaca doar motociclete in fata ta ci si quaduri.
Victoria din acest an de la clasa Maraton este a doua pe care Vectra Racing o obtine in Dakar?

Marcel Butuza: Da. In 2009 Frans Verhoeven, care pe atunci era coechipierul nostru, a castigat Dakar-ul la calsa Maraton si a fost o performanta extraordinara pentru o echipa din Romania. Anul acesta Mani a mers foarte bine si a reusit sa castige la Maraton.

Amandoi am avut noroc cu cei doi colegi din echipa de asistenta, Liviu Butuza si Romeo Duicu facandu-si extraordinar de bine treaba. Datorita lor am reusit sa ajungem la finis si tinem sa le multumim pentru tot efortul depus in cele peste doua saptamani cat a durat Dakar 2011.
Ce urmeaza in acest sezon, pentru ca Dakar-ul a fost doar inceputul?

Marcel Butuza: Vom incerca sa concuram la cat mai multe etape din Campionatul Mondial de Rally-Raid.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Moto DATA PUBLICĂRII: 18 Ianuarie 2011