Automobile de colectie, valorand peste 100 de milioane de Euro, scoase la licitatie

Automobile de colectie, valorand peste 100 de milioane de Euro, scoase la licitatie
  • Un Maserati 450S condus de Stirling Moss este cel mai valoros exponat
  • Sunt numai automobile de colectie, extrem de rare
  • La vanzare se pun atat modele de strada, cat si prototipuri de circuit
Distribuie pe Facebook

Pe 10 mai, la Monaco, cei de la RM Auctions, specializati pe autoturisme clasice de colectie, vor scoate la licitatie o serie de masini valoroase. Printre acestea, mai multe modele de Ferrari si Maserati care valoreaza fiecare peste 5 milioane/bucata.

Luna viitoare, la Monaco, cei cu o pasiune pentru automobilele clasice de colectie isi pot mari numarul propriilor bijuterii. Pe 10 mai, RM Auctions vor scoate la licitatie aproximativ 150 de vehicule istorice, extrem de valoroase. Printre acestea se numara niste exemplare rare de Ferrari, cum ar fi un model 275 GTB/C Scaglietii din 1966, un 250 GT Pinin Farina Cabriolet Series 1 din 1959, un Ferrari 330 GTS din 1967 si un Ferrari 574 GTZ cu o caroserie Zagato.

RM Auctions

Insa exemplarul care este cel mai ravnit nu este un Ferrari. Ci un Maserati 450S Prototip, condus de Stirling Moss in cursa Mille Miglia in 1956, o cursa in care celebrul pilot de Formula 1 a ramas fara frane si a intrat cu acest exemplar intr-un copac. Ulterior, cei de la Maserati au reparat masina care avea un motor cu 6 pistoane, iar ulterior au dotat-o cu un propulsor de 5,7 litri V8 si au numit monopostul 450S. In versiunea noua, acest Maserati 450S a ajuns din nou pe mainile unor piloti celebri precum Moss si Juan Manuel Fangio, care au alergat cu ea in cursa de 1000 Km de la Buenos Aires in 1957.

Tot in 1957, masina a avut parte din nou de un accident, cand la volan se afla Jean Behra. Si automobilul a ramas parasit intr-un depozit pana in 1965, cand a fost vanduta fara motor. Ulterior, candva in anii '80, acest exemplar a avut parte de o restaurare ca la carte, iar un motor V8 nou a fost montat, luand startul din nou in cursa Mille Miglia in 1987. De atunci insa, acest exemplar a avut regim de colectie, bucurandu-se numai de conservari in mediu controlat, asa cum spun cei de la RM Auctions.

RM Auctions

Pretul estimat cuprins intre 4 si 5 milioane de Euro poate fi depasit cu usurinta. Mai ales ca Maserati a realizat numai 11 exemplare de 450S, inclusiv acest prototip. Si daca ne uitam si la trecutul din Formula 1, e clar ca pretul pentru acest superb exemplar istoric va ajunge undeva sus, probabil peste 10 milioane.

In cadrul aceleiasi licitatii vor fi prezentate mai multe loturi de masini. E vorba de masini de serie foarte rare, dar si de unele fabricate in numar mic. Vor fi scoase la vanzare si monoposturi de Formula 1 ale anilor '80, masini din curse de anduranta sau prototipuri extrem de scumpe dedicate curselor pe circuit. Pe langa aceste raritati cu istoric sportiv in spate, vor fi vandute si masini de strada, dar din care s-au mai pastrat in ziua de azi doar cateva exemplare, precum Lamborghini Miura, Porsche 959 Prototip, Mercedes-Benz 300S Coupe, Alpine M64, Maserati 3500 GT si multe alte automobile de vis. Se va vinde chiar si monopostul Hesketh 308 condus de James Hunt, celebrul rival al lui Niki Lauda.

Distribuie pe Facebook
mai multe