Castelul care ascunde o uriasa colectie de masini, avioane si machete

Castelul care ascunde o uriasa colectie de masini, avioane si machete
  • Castelul are 5 muzee interioare
  • Domeniul viticol are peste 20 de hectare
  • Este cea mai mare colectie privata de vehicule Abarth
Distribuie pe Facebook

Cand o sa ma fac mare, as vrea sa traiesc in acest castel. Pentru ca are absolut tot ce-si poate imagina orice pasionat de masini si viteza. Si cand spunem tot, nu glumim cu nimic. E vorba de castelul din localitatea franceza Savigny-les-Beaune, care ascunde o importanta colectie de masini de curse Abarth, avioane de lupta si elicoptere, mii de machete extrem de rare, motociclete de curse si o colectie de masini de pompieri.

Chiar daca in Franta, toate privirile sunt acum atintite asupra capitalei, din cauza evenimentelor nefericite, noi ne uitam ceva mai la est, intr-un mic orasel cu o populatie de numai 1400 de suflete. Aici este un castel construit in anul 1340 care ii apartine unei companii viticole, cunoscute pentru vinurile sale rare si extravagante. Se pare insa ca patronul domeniului a avut de-a lungul vremii si alte pasiuni destul de scumpe, dar care ne incanta fiecare simt in parte.

Familie buna, afacere buna cu vinuri care merge ca pe roate de zeci de ani, de ce sa nu faca investitii in ceea ce ii place omului? Inca din 1979, patronul companiei de vinuri Les Beaune s-a apucat de colectionat. La origine italian, se pare ca acesta a inceput sa participe la cursele pe circuit cu masini Abarth. De unde si pasiunea pentru aceste modele, intr-una din salile castelului adapostindu-se 35 de vehicule unice sau prototipuri de curse, chiar si de Formula 1, realizate de Abarth.

Castel Savigny-les-Beaune

Castel Savigny-les-BeauneCastel Savigny-les-Beaune

Pe langa masini, la castel vizitatorii mai pot admira 300 de motociclete rare, ce dateaza de la 1903 pana in 1960, majoritatea de competitie, de la diversi producatori americani, francezi, japonezi si englezi. Adica motoare realizate de Norton, Vincent, Gilera, Velocette, M.V., Rudge, AJS, Terrot, Honda, Blériot, Peugeot, BSA, NSU, Horex, Sarolea si alti producatori. In plus mai este si o zona speciala cu tractoare de colectie, dar si un muzeu cu vehicule de pompieri foarte vechi, din anii 1800 pana la mijlocul secolului trecut.

Castel Savigny-les-Beaune

Castel Savigny-les-BeauneCastel Savigny-les-Beaune

Insa cireasa de pe tort este colectia de avioane foarte rare. E vorba de 80 de aparate de zbor, in principal de vanatoare si bombardiere, dar si elicoptere, toate fiind insa modele vechi, scoase in prezent din uz sau invechite. In curtea castelului pot fi admirate avioane rusesti MIG si Suhoi, avioane franceze Dassault, avioane americane Sabre si Starfighter si o multime de elicoptere de razboi care au participat chiar si in lupta.

Castel Savigny-les-Beaune

Pe langa aceste vehicule si aparate de zbor pe care vizitatorii pe pot admira in marime naturala, in castelul de la Savigny-les-Beaune se ascunde si una din cele mai mari colectii de machete din lume. Ea numara 600 de machete auto Abarth la scara 1:43, 1200 de machete motor la scara 1:18 si 2000 de machete aeronautice realizate in cel mai mic detaliu. In total, cateva mii de piese rare si foarte scumpe ce zac sub geamurile vitrinelor asteptand sa fie vazute de cineva.

Nu demult, va povesteam despre comoara de masini descoperita pe un domeniu din Franta. Acum, chiar daca nu este ceva ascuns sau necunoscut, este fara indoiala un lucru complet nou pentru noi, asa ca merita aratat lumii intregi. Cine stie, poate ca in viitor, atunci cand romanii vor vizita Franta, se vor aventura si in alte locuri in afara de Paris sau Coasta de Azur. Iata ca si oraselele mici, cu o populatie mai mica decat are un bloc din Drumul Taberei, pot ascunde niste veritabile comori nepretuite.

Castel Savigny-les-Beaune

Castel Savigny-les-BeauneCastel Savigny-les-Beaune

Castel Savigny-les-Beaune

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (16) Poze Castel Savigny-les-Beaune
mai multe