Corvette Callaway Sledgehammer: Povestea celei mai rapide masini a anilor '80

Corvette Callaway Sledgehammer: Povestea celei mai rapide masini a anilor '80
Sa dai nastere unei masini capabile sa depaseasca pragul celor 400 de kilometri pe ora poate reprezenta o adevarata provocare chiar si in zilele noastre. Daca punem insa la socoteala si faptul ca acel automobil trebuie sa mai joace si rolul de daily driver, oferind nu doar fiabilitate, ci si confort, misiunea devine aproape imposibila. Cu cateva mici exceptii.
Distribuie pe Facebook

Introdusa pe piata in cursul anului 2005, demonstratia de forta si maiestrie inginereasca denumita Bugatti Veyron a surprins intreaga lume nu doar prin cifrele sale uimitoare, ci si prin confortul oferit ocupantilor sai.

Astfel, desi putea accelera pana la o viteza maxima de aproximativ 408 kilometri pe ora multumita motorului sau cu 16 cilindri in W si patru turbine uriase, automobilul companiei din Molsheim mai impresiona si prin usurinta cu care putea fi condus, dar si prin dotarile sale de lux, precum omniprezentele insertii de piele, climatizarea automata sau sistemul audio de inalta fidelitate - caracteristici care lipsesc majoritatii modelelor capabile de astfel de performante.

Bugatti Veyron Sang Noir

Dar legendarul Bugatti Veyron nu este nici primul si nici singurul autoturism din istorie care se poate lauda cu faptul ca ofera echilibrul (aproape) perfect intre confort, fiabilitate si cifre record...

In urma cu mai bine de doua decenii si jumatate, la mijlocul zilei de 26 octombrie 1988, John Lingenfelter reusea sa accelereze la bordul unui Chevrolet Corvette complet modificat pana la circa 410 kilometri pe ora! Mai impresionant insa de atat avea sa fie urmatorul detaliu: automobilul cu pricina, dezvoltat de compania americana Callaway si botezat Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer, s-a deplasat pe propriile roti pana la pista ovala din cadrul Transportation Research Center (TRC) din Ohio, parcurand astfel ceva mai mult de 1.000 kilometri inainte sa devina "cea mai rapida masina street-legal din lume".

Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer

Odata ce a reusit sa doboare recordul de viteza, modelul de peste Ocean a repetat isprava, intorcandu-se la sediul tunerului tot pe propriile sale roti!

Secretul din spatele acestei performante

Extremul Callaway Sledgehammer si-a inceput viata ca un alt oarecare exemplar Chevrolet Corvette de generatia a patra dornic de afirmare. Nu a trecut insa mult timp, caci supercarul american a ajuns pe mainile specialistilor celebrei companii de tuning din Old Lyme, Connecticut si a primit o misiune aproape imposibila.

Pentru a se asigura ca automobilul lor va deveni cea mai rapida masina street-legal a anilor '80, inginerii Callaway au modificat din radacini propulsorul ascuns sub capota Chevrolet-ului Corvette donor, proiectul Sledgehammer venind in compartimentul motor cu o unitate V8 de 5.733 centimetri cubi "accesorizata", printre altele, cu un bloc motor cu specificatii NASCAR, cu pistoane marca Mahle, dar si cu biele forjate, la toate acestea adaugandu-se si un kit de supraalimentare cu doua turbine.

Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer

Astfel, extremul Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer dispunea de aproximativ 898 cai putere si 1.046 Newton-Metri, cifrele dovedindu-se arhisuficiente pentru ca nebunescul proiect al companiei americane sa depaseasca cu circa 10 km/h pragul celor 400 de kilometri pe ora si sa ramana vreme de cel putin doua decenii "cea mai rapida masina de strada din lume".

In afara motorizarii, o alta componenta importanta "vinovata" de reusirea acestui record este partea aerodinamica, extremul Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer bucurandu-se de numeroase imbunatatiri ce poarta semnatura lui Paul Deutschman de la Deutschman Design. De asemenea, spre deosebire de versiunea standard a modelului aflat la baza, nebunescul proiect al companiei americane de tuning s-a mai ales si cu o suspensie intarita si mai joasa cu cateva zeci de milimetri, setata de Carroll Smith, dar si cu jante Dymag pe 17 inci, incaltate cu anvelope speciale marca Goodyear.

Asemeni modelului Bugatti Veyron, extremul Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer a fost proiectat pentru a putea fi folosit si in plimbarile zilnice, interiorul nebunescului proiect al companiei americane de tuning fiind la fel de dotat precum cel al unui Chevrolet Corvette de serie, oferind geamuri electrice, aer conditionat si sistem audio Bose.

Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer

Povestea recordului de viteza reusit de legendarul Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer
mai multe