In 1985 avea sase pistoane si 194 CP. Cum arata astazi BMW 333i, ursuletul cu motor de Seria 7

In 1985 avea sase pistoane si 194 CP. Cum arata astazi BMW 333i, ursuletul cu motor de Seria 7
  • La mijlocul anilor '80, BMW lansa in Europa primul sau M3
  • Africa de Sud primea in schimb un 333i cu motor de Seria 7
  • Cel din urma ar fi fost produs in numai 200 de exemplare
Distribuie pe Facebook

In timp ce Europa facea cunostinta cu primul M3 din istoria BMW, publicul sud-african celebra debutul modelului 333i - un E30 cu motor de Seria 7.

Lansat pe piata in urma cu mai bine de trei decenii, la mijlocul anilor '80, primul BMW M3 din istorie nu a fost disponibil la vanzare chiar la nivel global. De exemplu, publicul sud-african nu s-a putut bucura de modelul cu motor de 2.3 litri si 195 CP sub capota.

Vestea buna este divizia locala a companiei bavareze nu a stat deloc degeaba, ci a apelat la specialistii companiei Alpina pentru a scoate un automobil cel putin la fel de special. Asa a luat nastere versiunea 333i, pusa in miscare de unitatea cu sase cilindri si 194 CP de pe 733i.

In acelasi timp, varianta cu pricina mai oferea si o cutie manuala cu cinci rapoarte, plus un diferential cu alunecare limitata, astfel ca acceleratia de la 0 la 100 km/h se realiza in aproximativ 7.5 secunde. Drept urmare, forta de franare era asigurata de discuri fata ventilate.

Si mai interesant este ca persoanele care doreau sa achizitioneze un 333i trebuiau sa aleaga intre servodirectie si aer conditionat. Motivul: propulsorul de 3.2 litri imprumutat de la Seria 7 ocupa atat de mult loc incat compania bavareza nu a gasit spatiu pentru ambele sisteme.

Un alt detaliu intrigant cu privire la proiectul rezultat in urma colaborarii dintre divizia sud-africana a BMW si celebra companie Alpina se afla in stransa legatura cu productia. Potrivit mai multor informatii, de pe portile fabricii ar fi iesit in total vreo 200 de astfel de exemplare.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 13 Februarie 2018