Inca un Ferrari a fost vandut la licitatie cu aproape 10 milioane de dolari

Inca un Ferrari a fost vandut la licitatie cu aproape 10 milioane de dolari
  • Masina este una din cele 12 fabricate vreodata
  • Acest exemplar a reusit sa obtina victoria la Le Mans in 1967
  • Alte 5 automobile Ferrari au fost vandute la acelasi eveniment
Distribuie pe Facebook

Daca ieri va prezentam un Ferrari 250 Le Mans care a obtinut 9.625.000 milioane de dolari la o licitatie RM Auctions in SUA, iata ca acum, la o licitatie organizata de casa Bonhams, un alt Ferrari extrem de rar a fost cumparat cu o suma colosala.

Ferrari 250 este un model foarte ravnit de multi pasionati. Nu degeaba se vand, in functie de trecutul pe circuit si starea de originalitate, cu sume cuprinse intre 8 si 20 de milioane de dolari fiecare. Ultimul exemplar de acest gen s-a vandut cu peste 9,6 milioane de dolari, chiar daca nu a reusit sa obtina vreo victorie rasunatoare la Le Mans sau la alte competitii de anduranta. Insa acest exemplar, care a fost vandut cu mai putin, a fost castigator la Le Mans. Poate ca din acest motiv a reusit sa obtina un pret generos la licitatia organizata zilele acestea in Scottsdale, Arizona.

Cei de la Bonhams au scos la licitatie un Ferrari 275 GTB Competizione fabricat in 1966. Este exemplarul cu seria de sasiu 09079 cu numarul 11 din cele 12 realizate de catre producatorul italian, avand o caroserie Competizione, mai scurta si mai usoara decat varianta de strada a lui Ferrari 275. In plus, masina special gandita pentru circuit are doua rezervoare duble si un motor special de 3.3 litri V12 modificat care ofera peste 300 cp. La fel ca si exemplarul prezentat ieri, dar vandut la o alta licitatie, tot in Arizona, si acest exemplar a apartinut echipei din Elvetia Scuderia Filipinetti.

Ferrari 275 GTB Competizione

Pretul de 9.405.000 milioane de dolari a fost insa atins din alte motive. Cel mai important este ca masina a castigat in 1967 cursa de 24h de la Le Mans, la clasa GT. La volan se aflau cei doi piloti Dieter Sporry si Gianwirco Steinemann, membri ai echipei Filipinetti. Pe langa aceasta victorie care face toti banii, acest exemplar a mai obtinut si alte victorii la cursele de anduranta de 1000 km de pe circuitul belgian SPA-Francorchamps si chiar la Imola.

Masina si-a incheiat cariera de motorsport la inceputul anilor '70 si a fost vanduta de cateva ori. In anii '80 a primit o restaurare ca la manual, fiind ulterior certificata si aprobata de divizia Ferrari Clasiche, ai carei experti au confirmat faptul ca masina este conform cu originalul.

Ferrari 275 GTB Competizione

La licitatia Bonhams au mai fost vandute alte 5 exemplare de Ferrari, insa nu la fel de rare si scumpe. Un Ferrari 365 GTB/4 Daytna Berlinetta si-a gasit posesor care a platit 748.000 de dolari, un Ferrari 512 BBi din 1982 s-a vandut cu 375.000 de dolari, un Ferrari Dino 246 GT cu 385.000 de dolari si un model Ferrari Testarossa din 1990 a fost adjudecat pentru suma frumoasa de 250.800 de dolari.

Ne pare bine ca astfel de exemplare rare sunt pastrate bine si au o valoarea care creste de la an la an. Ne-am dori insa sa le vedem pe circuit mai des, sa fie scoase din garajele cu climatizare controlate si sa alerge din nou cu aproape 300 km/h ca pe vremuri. Ca pentru asta au fost facute. Acum, chiar daca masinile valoreaza extrem de mult, au devenit doar niste bibelouri care vor sta ascunse de privirile pasionatilor. Ce-i drept, niste bibelouri extrem de scumpe...

Ferrari 275 GTB Competizione

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Ferrari 275 GTB Competizione
mai multe