Jaguar E-Type implineste astazi 50 de ani

Jaguar E-Type implineste astazi 50 de ani
Cea mai buna masina din lume, asa cum o numea Jeremy Clarkson in topul sau, frumosul Jaguar E-Type implineste astazi 50 de ani de la nastere. In 1961, in cadrul Salonului Auto de la Geneva, Jaguar lasa publicul cu gura cascata, lansand modelul E-Type, o dovada de design si perfectiune care a oprit timpul in loc... La Multi Ani Jaguar!
Distribuie pe Facebook

Lumea din domeniul auto a fost zdruncinata de-a binelea acum 50 de ani, la Geneva, cand Jaguar propunea un design pur si simplu erotic, menit sa tina piept timpului. Modelul se numea E-Type si a reprezentat o adevarata revolutie in industria auto.

Dupa jumatate de secol, Jaguar vrea sa aniverseze aceasta varsta frumoasa la Salonul Auto de la Geneva din acest an. Compania a anuntat ca va "serba" ziua modelului printr-un stand special, dar si in cadrul evenimentului mai exclusivist de la Pebble Beach, Concours d'Elegance, fara a da prea multe detalii insa.

Jaguar E-Type implineste astazi 50 de ani

"Jumatate de secol de evolutie nu a diminuat deloc importanta modelului E-Type", spune Mike O'Driscoll, Director General la Jaguar. "A fost o senzatie atunci cand a fost lansat si inca ramane cel mai indelungat si iconic simbol al firmei. E-Type este pur si simplu una dintre cele mai interesante masini create vreodata si este o mostenire a geniului numit Sir William Lyons, fondatorul Jaguar" mai adauga britanicul.

Si se pare ca are dreptate. Ce alta masina este exponat permanent la Muzeul de Arta Moderna din New York? Chiar si celebrul Enzo Ferrari a spus despre E-Type ca era cea mai frumoasa masina din lume. Dealtfel, daca cineva era rugat sa exemplifice anii '60 prin intermediul unei masini, aceea era E-Type...

Jaguar E-Type implineste astazi 50 de ani

Mai mult, se pare ca acest model este cu atat mai interesant, cu cat performantele sale erau pe masura aspectului. Motorul cu 6 cilindri in linie de 3.8 litri producea 265 cp, asa ca masina atingea peste 250 km/h, ceea ce o facea la acea vreme cea mai rapida masina de serie din lume! Unde mai pui ca avea si un pret pentru buzunarul majoritatii? E-Type costa numai un sfert din pretul unui Ferrari, ceea ce o facea un Supercar foarte dorit. Mai precis, costa in banii de azi in jur de $60.000, adica cam 47.000 Euro. In total, au fost vandute peste 70.000 de exemplare de Jaguar E-Type.

Astazi, un colectionar sau amator de masini clasice poate cumpara un E-Type in stare buna cu aproximativ 50-70.000 de Euro, adica pretul masinii cand era noua. Insa exemplare reconditionate si in stare noua pot ajunge si la 150.000 de Euro. Si in Romania exista cel putin 5 astfel de masini in randul colectionarilor, in stare foarte buna de conservare.


Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (22) Poze Jaguar E-Type implineste astazi 50 de ani
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 22 Februarie 2011