Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type
Stil, eleganta, rafinament. Suflet, pasiune, personalitate. Performanta, istorie, legenda. Totul la superlativ. Daca exista macar un singur automobil care sa se bucure de toate aceste caracteristici, atunci acela este cu siguranta modelul Jaguar E-Type.
Distribuie pe Facebook

A trecut jumatate de secol de la lansarea lui Jaguar E-Type, un automobil care a ramas in istoria omenirii drept cea mai frumoasa creatie pe patru roti din lume - iar asta nu o spunem noi, ci insusi legendarul Enzo Ferrari.

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

Lansat in premiera mondiala la data de 15 martie 1961, in cadrul unui eveniment organizat in Geneva, automobilul constructorului britanic a starnit atat de multe ropote de aplauze incat Sir William Lyons (fondatorul Jaguar) s-a vazut nevoit sa-l trimita pe Norman Dewis (pilotul de teste de la acea perioada al constructorului britanic) pana in Coventry pentru a aduce in capitala Elvetiei inca un exemplar al modelului E-Type. Daca este o poveste reala sau nu, doar tu decizi.

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

Pe langa designul rafinat, un alt element de atractivitate al legendei automobilistice nascute in Marea Britanie a fost pretul de achizitie - 2.256 lire sterline (ceea ce echivaleaza cu suma de 38.000 lire sterline din zilele noastre). Drept urmare, in ciuda nivelului de perfectiune oferit, Jaguar-ul E-Type a reprezentat un adevarat chilipir - de aici si cele peste 70.000 de exemplare vandute.

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

De-a lungul celor 14 ani de productie, superba creatie a constructorului britanic a fost disponibila in trei generatii diferite:

  • Jaguar E-Type Series 1 - produs intre 1961 si 1968;
  • Jaguar E-Type Series 2 - produs intre 1969 si 1971;
  • Jaguar E-Type Series 3 - produs intre 1971 si 1975.

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

Jaguar E-Type Series 1:

- produs initial pentru export, modelul Jaguar E-Type Series 1 a fost in cele din urma introdus la vanzare si pe piata din Marea Britanie, in anul 1961.

- primele exemplare se bucurau de serviciile unui propulsor cu sase cilindri in linie, preluat de la XK150S, de 3.8 litri. Ulterior, capacitatea cilindrica a fost crescuta pana la 4.2 litri, modelele echipate cu acest propulsor facandu-si aparitia in anul 1968.

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

- indiferent de motorizare, Jaguar E-Type Series 1 beneficia de suspensie independenta pe puntea spate si transmisie cu patru trepte. In plus, creatia constructorului britanic a fost unul dintre primele automobile care oferea in pachetul standard sistem de franare cu discuri.

- din punct de vedere estetic, prima generatie a impresionantului Jaguar E-Type se remarca prin farurile acoperite cu sticla (modelele pana la 1967), grila frontala de dimensiuni reduse si evacuarile pozitionate imediat sub placuta de inmatriculare.

- la interior, in timp ce versiunea 3.8 venea cu scaune de tip bucket, varianta 4.2 se bucura de prezenta unor scaune mult mai confortabile.

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

In anul 1966, familia de modele Jaguar E-Type Series 1 a primit un nou membru, regasit in persoana unui coupe 2+2. Versiunea roadster beneficia in continuare de numai doua locuri.

Tranzitia de la Jaguar E-Type Series 1 la Jaguar E-Type Series 2 s-a facut treptat, printr-o varianta speciala cunoscuta neoficial ca Jaguar E-Type Series 1 1/2. Asa cum o sugereaza si denumirea sa, noul model impletea caracteristicile primei generatii cu numeroase bunatati de la cea de-a doua.

Jaguar E-Type Series 2:

Blocuri optice restilizate, spoilere fata/spate usor redesenate si sistem de franare upgradat. Pe scurt, acestea sunt principalele imbunatatiri pe care le aducea cea de-a doua generatie a modelului Jaguar E-Type. De asemenea, si plansa de bord a primit o noua forma, in timp ce scaunele oferite pana acum au fost inlocuite cu unele mult mai confortabile. Intr-un final, constructorul britanic a oferit clientilor sai si posibilitatea de a opta pentru servodirectie sau aer conditionat.

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

Disponibil atat intr-o versiune coupe, cat si in variante coupe 2+2 sau convertible, Jaguar E-Type ascundea sub capota un propulsor cu sase cilindri in linie si capacitate cilindrica de 4.2 litri.

Jaguar E-Type Series 3:

Aflat la numai un pas de odihna eterna, modelul constructorului britanic a primit odata cu lansarea celei de-a treia generatii un motor V12 de 5.3 litri. Aceasta versiune poate fi recunoscuta destul de usor, datorita grilei frontale de dimensiuni mai mult decat generoase, extensiilor pentru aripi si logo-ului V12 plasat strategic in partea din spate.

Referitor la versiunile de caroserie, Jaguar E-Type Series 3 a fost disponibil numai intr-o varianta coupe 2+2 sau ca model covertible - platforma utilizata fiind aceeasi in ambele cazuri.

Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type

Pe langa modelele de serie, Jaguar a construit si doua versiuni limitate, destinate in special curselor cu motor: varianta LDC (Low Drag Coupe) si evolutia acesteia, E-Type Lightweight.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (40) Poze Masini legendare Ep. 18 - Jaguar E-Type
mai multe
Publicat în categoria: Istorie auto DATA PUBLICĂRII: 14 Decembrie 2011