Puscarie pentru cei care vand piese auto contrafacute

Puscarie pentru cei care vand piese auto contrafacute
  • Piesele de Dacia Logan sunt cele mai falsificate
  • Piesele auto false au o rezistenta scazuta
  • Pericolul de accidente creste daca folosim astfel de piese
Distribuie pe Facebook

Legislatia s-a modificat de la inceputul lunii si pedeapsa pentru punerea in vanzare a pieselor auto contrafacute s-a transformat din amenda in puscarie. Mai precis, cei care sunt prinsi ca pun in vanzare piese auto fara acte de provenienta sau de la un producator neomologat, risca sa faca pana la 3 ani de inchisoare.

In urma controalelor facute de autoritati, au fost gasite depozite intregi cu piese auto fabricate intr-un mediu dubios. Mai precis, e vorba de piese auto asamblate in Turcia sau China de catre firme nerecunoscute pe plan international, fara omologare, care ajungeau in Romania cu sau fara acte de provenienta.

Ca urmare a acestor controale, s-a demonstrat ca aproximativ 65% din totalul pieselor puse in vanzare de catre companii private sunt contrafacute. E vorba de piese importate din tarile mai sus mentionate si vandute in magazine mici de cartier sau in targurile de profil si chiar online. In cazul reprezentantelor auto si a importatorilor, nu au fost gasite nereguli, ci doar piese de origine cu acte in regula.

Dar cum situatia financiara a soferului roman este precara, acesta mereu se va indrepta spre cea mai ieftina solutie. Si cea mai ieftina solutie, in cazul pieselor auto, este fara indoiala una contrafacuta. Dar care sunt diferentele dintre o piesa originala si una contrafacuta?

In primul rand, pretul. O piesa originala este mai scumpa, chiar si cu 50-75% fata e una falsa. Si pretul reflecta calitatea. Sa luam de exemplu o bascula metalica, compusa din parte rigida si cauciuc. In primul rand, aliajul folosit pentru turnarea piesei este unul cu o componenta ieftina, care se traduce printr-o rezistenta in timp scazuta. In al doilea rand, cauciucul, fie ca e vorba de bucse sau pivoti, este mult mai moale si in loc sa tina 50.000 de kilometri, cat ar tine o bascula originala in conditii dure de drum, aceasta va tine doar 5.000 inainte sa scoata zgomote metalice sau de frecare fier pe fier.

Acelasi lucru este si in cazul placutelor de frana, a discurilor sau a altor componente mecanice. Materielele folosite la piesele contrafacute sunt ieftine si putin rezistente. In schimb, forma, dimensiunile si compatibilitatea sunt bune si se potrivesc exact la modelul auto ales.

Pe piata din Romania, piesele auto cel mai des intalnite si care sunt falsificate sunt componentele sistemului de directie si suspensie, dar si cele din sistemul de franare. Urmeaza piesele de caroserie, atat de tabla, cat si cele exterioare, cum ar fi faruri si stopuri.

Piesele auto pentru Dacia Logan sunt cele mai falsificate si cel mai intalnite in magazine. Producatorii chinezi si turci falsifica chiar si cutiile si ambalajele pe care scrie, la fel ca la piesele originale, "Piese de origine". Trebuie sa va uitati atent dupa stampila RAR si insemnele marcii pe piesa auto, stantate pe metal.

Cel mai probabil, numarul celor care importa piese auto falsificate va scadea, acum de cand legislatia s-a schimbat. Insa factorul care ar trebui sa va determine sa nu cumparati astfel de piese, chiar daca sunt mai avantajoase la prima vedere, este siguranta ta si a celor din jur.

Distribuie pe Facebook
mai multe