Stergatoarele de geam si MAREA greseala de a le cumpara din targ

Stergatoarele de geam si MAREA greseala de a le cumpara din targ
  • BOSCH este cel mai renumit producator de stergatoare
  • Exista falsuri cu marca BOSCH dar si produse fara nume
  • Stergatoarele trebuie neaparat cumparate dintr-un loc verificat si omologat de RAR
Distribuie pe Facebook

Un articol ce porneste de la propria experienta. Patita pe pielea mea. Care demonstreaza inca o data ca ce suna prea bine sa fie adevarat, e greu sa fie chiar asa. Operatiunea "stergatoarele". Dupa mai bine de 2 ani de cand am cumparat unele de la Carrefour, unul a cedat. Asa ca am cumparat o pereche noua. De unde? Din targ. Big mistake.

In momentul in care stergatoarele tale cedeaza, incep sa-ti lase urme pe parbriz. Sau sa nu mai curete bine apa cand ploua. Atunci te gandesti sa le schimbi si cauti o pereche de aceeasi dimensiune. Primul pas este masurarea celor originale, ca sa cumperi o pereche corespunzatoare. Pentru ca nu mai este ca pe vremea Daciilor batranesti, cand ambele stergatoare erau identice. Acum unul este mai mare ca celalalt.

Din start, iata ce NU trebuie sa faceti. Adica ce am facut eu. Si anume, sa luati stergatoare ieftine. Eu m-am dus cu dimensiunile, de 50, respectiv 60 cm fiecare, si am luat un set de la o taraba din Targul Vitan, intr-o zi aglomerata de duminica. Acele stergatoare care au protectii verzi fosforescent pe lamele, sa-ti ia ochii la vanzare. Acestea se vand peste tot, probabil 99% din stergatoarele vandute in targ sunt acest model. E vorba de o marca chinezeasca, necunoscuta, ne auzita, greu de pronuntat. Acestea se vand si la semafoare, deci atentie la ce vreti sa luati! Macar nu scrie BOSS in loc de BOSCH...

Eu am dat 15 lei pe pereche. Insa pretul mic nu mi-a dat de banuit calitatea acestora. Pana la urma, in mintea mea, stergatorul e stergator, e din cauciuc si se muleaza pe geam, dand apa la o parte. Ei bine, nu e chiar asa. Si am sa va dau exemplul meu.

Stergatoarele de 15 lei s-au potrivit perfect in bratele metalice. Dar atat. Cel de la sofer, dupa ce sterge, lasa urme ca si cand ar fi incarcat cu ceva resturi de frunze. Dar nu are nimic, e curat, doar lamela este proasta, dintr-un cauciuc tare care nu ia forma parbrizului, curbura, mai precis. Insa acesta mai merge cum mai merge. Insa cel de la pasager, din dreapta, nu sterge nimic. Nu ca nu sterge, leviteaza deasupra parbrizului murdar. De fapt, ce sa mai incolo si incoace, nu deranjeaza deloc sticla, nici macar apa. Adica lamela acelui stergator nu intra in contact cu geamul. Cum reuseste sa faca asta, e inca un mister...

Concluzia? Cat dai, atat face. Am dat 15 lei, nu a facut nici macar atat. Insa m-am invatat minte, sper eu, si voi. Sa nu cumva sa va cumparati pentru masina voastra stergatoare din Vitan, crezand ca faceti o afacere buna. Sunt niste gunoaie ordinare, facute probabil undeva pe o barja, in largul oceanului. Ocoliti-le!

O varianta mai ieftina o reprezinta stergatoarele din centrele comerciale, cum ar fi Carrefour. Aici gasesti stergatoare Alka (la fel ca napolitana), dar care nu sunt chinezarii. Sterg bine, functioneaza excelent, insa nu rezista mai mult de 2-3 ani. Acest model l-am avut eu pe masina inainte sa cedeze si sa apelez, neinspirat fiind, la cele din targ. Acestea costa cam 12 lei/bucata, deci un 24 de lei setul. Dar macar acesti bani sunt bine investiti, chiar daca te tin 1 an minimum.

Cea mai buna varianta este din pacate si cea mai scumpa. E vorba de producatorii aftermarket, care produc si stergatoare pentru autoturismele de serie. Adica Valeo, BOSCH sau Champion. Un set de stergatoare originale de la aceste marci costa intre 100 si 200 de lei. De exemplu, un set de Valeo Silencio pentru Volkswagen Golf 4 costa 120 de lei.

Dar ce naiba fac aceste stergatoare de banii astia? Nimic mai simplu: ce trebuie sa faca. Sa fie fabricate dintr-un material calitativ si rezistent. Stergatoarele originale de la producatori de renume se etanseizeaza bine pe parbriz, nu scot sunete de scartait, rezista chiar si 5-6 ani fara sa cedeze. Nu degeaba costa asa de mult. Insa mai presus de toate astea, cauciucul din care sunt facute lamelele nu pastreaza praful si nu zgarie in timp suprafata sticlei.

Concluzia este ca, la fel ca in orice domeniu, pretul dicteaza calitatea. De exemplu, un disc de frana de Logan marca ASAM costa 60 de lei bucata. In schimb ce un disc Brembo pentru aceeasi masina costa 210 lei bucata. Dar ghici ce? Conform spuselor utilizatorilor, discul ASAM s-a ovalizat dupa nici 1000 km parcursi. In timp ce unul Brembo, fiind dintr-un material de calitate, rezista in timp fara probleme.

Asa este, din pacate, si cu stergatoarele de parbriz sau luneta. Cat dai, atat face. Sa nu te astepti la un set de 15 lei sa stearga bine parbrizul si sa te tina 10 ani. Nu exista asa ceva, e imposibil. Asa ca mai bine ne luam noi, romanii, dupa vorba "Suntem prea saraci sa ne luam lucruri ieftine" si alegem lucruri de calitate. Unde e diferenta ca faci o data o investitie mai mare, fata de mai multe si mai mici? Aaa, da... In al doilea caz mai adaugi si benzina irosita pe drumuri si eventual momente in care ploua cu galeata, dar stergatorul tau din targ se simte relaxat si se plimba sus-jos fara sa fie deranjat de pabriz... Ca in cazul meu, pe care vi l-am povestit ca sa nu faceti ca mine!

Distribuie pe Facebook
mai multe