Programul RABLA 2013: noile reglementari care intra in vigoare de la 15 mai

Programul RABLA 2013: noile reglementari care intra in vigoare de la 15 mai
Desi de la 22 aprilie posesorii de rable cat si dealerii auto vor putea depune dosarele la sediile REMAT din toata tara, se pare ca de la 15 mai va incepe propriu-zis distribuirea tichetelor. In 2013, programul Remat vine cu o serie de modificari, unele mai bune, altele mai putin bune.
Distribuie pe Facebook

Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto, cunoscut sub numele de Rabla sau Remat, incepe in forta in 2013. Acest program guvernamental sustinut de Ministerul Mediului doreste sa elimine din trafic masinile vechi, ce nu mai pot fi utilizate corespunzator, cu masini noi, cumparate de la reprezentante.

Tichetul valoric pe care il primeste in 2013 un posesor de masina veche va avea acum valoarea de 6500 de lei si va fi unic. In trecut, un cumparator de masina veche putea prezenta la dealer, in vederea obtinerii unei reduceri, 3 tichete Rabla. Acestea avea valoarea de 3800 lei/bucata. Acum insa, poate fi folosit numai unul singur, in valoare de 6500 lei.

O alta noutate consta in faptul ca posesorul unui astfel de tichet va avea la dispozitie numai 45 de zile pentru a depune un dosar de cumparare la o reprezentanta a unei masini noi. Dupa aceste 45 de zile, tichetul valoric expira si nu mai poate fi folosit. Este o masura de "fortare" a celor care aduc masini la casat de a le schimba ulterior cu masini noi.

Ca si in trecut, masinile mai vechi de 10 ani pot fi duse la casat, atat de persoane fizice, cat si de cele juridice. In plus, anul 2013 mai vine cu o noutate: termenul in care posesorul unui autovehicul obtine certificatul de distrugere, radiere si tichetul sa fie de maximum 10 zile.

Daca in trecut, repartizarea acestor cupoane valorice se facea egal in fiecare judet, acum se va tine cont de numarul masinilor mai vechi de 10 ani inscrise in fiecare judet. In total vor fi distribuite 20.000 de tichete, 17.000 pentru persoane fizice si 3.000 pentru institutiile publice.

Desi initial s-a spus ca un tichet nu va putea fi transferabil, ci va fi nominal, se pare ca in final nu se va recurge la aceasta metoda. Pentru ca altfel, ar rezulta un blocaj pe piata in ceea ce priveste reinnoirea parcului auto. Si asta pentru ca exista multe judete care au masini vechi in numar mare, dar putine posibilitati financiare de a achizitiona masini noi.

Cei care doresc sa cumpere o masina 100% electrica se vor bucura de un tichet numit ECO-Tichet in valoare de 2.500 de Euro. La aceasta suma, va fi posibila adaugirea unui tichet normal Rabla in valoare de 6.500 lei, adica 1.500 de Euro, rezultand in total un discount de 4.000 de Euro la cumpararea unei masini electrice. Ceea ce este o veste buna, aceasta suma insemnand peste 10% din valoarea totala a unei masini electrice.

Nici masinile noi, de tip Euro 6, nu vor fi neglijate. Se pare ca la cumpararea unei astfel de masini, cumparatorul mai poate beneficia de un ECO-Bonus in valoare de 500 de lei, suma totala de discount pentru masinile cu norma de poluare Euro 6 fiind de 7.000 de lei. Suma de 500 de lei este valabila numai la masinile care au o cantitate de emisii mai mica de 100g/km.

Masinile cu propulsie hibrida se vor putea bucura de un ECO-Bonus de 1.000 de lei, mai precis 2 tichete de cate 500 de lei, pe langa prima de casare.

Programul Rabla 2013 se va desfasura intr-o singura etapa si se va finaliza pe 20 noiembrie.

Pe scurt, Programul Rabla 2013 aduce noutati de toate felurile, insa per total, vestile sunt destul de bune. In afara de reducerea totala care se dadea anul trecut, prin cumularea celor 3 tichete valorice a cate 3.800 de lei fiecare, acum suma totala este ceva mai mica, de 6.500 de lei. In rest insa, noile conditii si modificari sunt in favoarea celor care doresc sa cumpere masini noi prin Programul Remat 2013.

Distribuie pe Facebook
mai multe