Cum sa evitam TAXA AUTO

Cum sa evitam TAXA AUTO
Anul trecut va dadeam niste idei prin care oricine poate fenta TAXA AUTO si impozitul cerut de statul nostru cel drag. Acum, situatia e alta. Adica e mai proasta. Pentru ca si cei care au masini inmatriculate in Romania sunt nevoiti sa plateasca aceasta taxa complet absurda. De fapt cei care vor sa-si cumpere masinii de banii pe care ii au, sunt cei nevoiti sa plateasca noua taxa, daca vor sa treaca masina pe numele lor. Si cu toate astea, putem ocoli cu totii noua TAXA AUTO urmand cativa pasi.
Distribuie pe Facebook

Din motive tehnice, am republicat articolul pe site!

Cine plateste TAXA AUTO? Oricine cumpara o masina mai veche de 1 ianuarie 2007 inmatriculata, sau orice fel de masina neinmatriculata. Iti poti calcula taxa de poluare AICI, dar un lucru e cert: este uriasa, este gigantica, este colosala, in comparatie cu puterea de cumparare si cu impaduririle care NU se fac. Ca de aia ii zice "de poluare"*

Insa cei care au de pierdut sunt vanzatorii, pentru ca vor fi nevoiti sa coboare preturile, altfel nu le va ma cumpara nimeni masinile. Deci, ce este de facut?
Ce poti face ca si cumparator de masina?
1. Daca masina e neinscrisa, o inmatriculezi pe Bulgaria. Ieftin, repede si legal. In Bulgaria, incepand cu anul acesta, legile s-au schimbat. Dar in bine! Si asta pentru ca fiscul lor a facut astfel incat sa ia banii oricui este dispus sa-i dea, nu ca la noi. Mai precis, a facilitat procedura de inscriere a masinilor pe nume straine. Cum se face asta?
Din interese financiare, pentru a nu pierde banii din taxe si impozite platite de miile de romani, dar si datorita abilitatii guvernantilor lor, bulgarii au gasit ei solutia legala. Dar nu pentru a opri fenomenul, ci din contra!
Prin noile normative, autoritatile de la Sofia se asigura ca totul se va petrece intr-un cadru legal. Pentru aceasta, ce-i drept, bulgarii au fost nevoiti sa sacrifice sutele de intermediari particulari care se ocupau cu asemenea "combinatii". Romanii isi vor putea inmatricula de acum masinile doar prin firme autorizate, la notariat, iar taxele suplimentare sunt extrem de mici. Avantajele, in schimb, sunt majore. Notarul public este obligat sa anunte Politia de fiecare act de vanzare-cumparare incheiat la el, asa ca autoturismele cu probleme vor fi radiate imediat, posibilitatea "tepelor" fiind anulata din start. De asemenea, firma intermediara va plati in termen de 15 zile impozitul pe masina Fiscului bulgar, si cu asta proprietarii romani vor scapa de toate necazurile ulterioare pe care le-ar putea avea in tara noastra.
Pentru a nu ingreuna acest tip de afacere care aduce beneficii suplimentare bugetului statului vecin, bulgarii au avut grija ca suma pe care trebuie sa o plateasca un roman pentru inmatricularea masinii sa nu creasca prea mult. In schimb, ii garanteaza ca nu se va mai putea trezi cu autoturismul retinut pe motiv ca era detinut de nu stiu ce samsar cu sute de astfel de procuri si care nu platea apoi taxele aferente. Drept urmare, se asteapta nu numai ca masinile cu deja celebrele numere "TX" sa nu dispara de pe soselele Romaniei, ba chiar fenomenul sa capete o si mai mare amploare. Mai ales acum, cand guvernul Boc spera sa peticeasca bugetul prin exorbitantele taxe de inmatriculare care vor intra zilele aceste in vigoare!
Concluzia? Te duci la bulgari prin intermediarii din Romania care se ocupa cu asa ceva, dar treci masina pe numele tau la notar, nu pe vreo firma dubioasa, platesti in jur de 500 de Euro, suma ce include asigurare, impozit si inspectie pentru un an de zile.
2. Daca masina pe care o cumperi este inmatriculata, singura solutie ca sa nu platesti TAXA AUTO, daca aceasta este extrem de mare, este sa lasi masina pe numele celui de la care ai cumparat-o.
Vrei sa cumperi de exemplu o Dacie din anul 2000 care are o TAXA AUTO de cateva mii de Euro. Asta in situatia in care masina costa, sa zicem, 800 de Euro. Faci contract de vanzare-cumparare cu omul, iti da fisa fiscala, cum ca radiat-o de la circa lui financiara, iti da cartea de identitate si talonul, masina si cheile, ai dat banul, la revedere.
Ce nu trebuie sa faci tu ca si cumparator? Nu trebuie sa inscrii masina la circa ta financiara, nu trebuie sa-i mai faci identificarea la RAR si nu trebuie sa mergi la politie. Posesorul CARTII DE IDENTITATE este proprietarul de drept, chiar daca in talon / carte este scrisa alta persoana. Deci, din punct de vedere legal, nu ai ce sa patesti daca circuli cu o masina in ale carei acte figureaza alt nume!!
Unde pot aparea probleme? In momentul in care iti este luat talonul. Pentru ca, la politie, ca sa-l recuperezi, trebuie sa fii titularul din talon. Aici ai doua variante: ori il suni pe fostul proprietar si-l cinstesti ca sa-ti recupereze talonul, ori, pur si simplu, nu-l dai politistului.
Iei amenda pentru ca nu ai actele la tine si atat. Dar cazurile in care ti se ia talonul sunt rare. Adica daca stii ca mergi cu o masina in care nu esti tu cel din acte, ar fi bine sa mergi cu ea in regula, adica fara folii pe fata, fara nimic ce poate atrage dupa sine atentia politiei sau a filtrelor RAR (jante uriase, probleme la frane, faruri, etc.). In rest, nu exista probleme.
Dar si aici exista o solutie: poti sa ceri o procura notariala pe numele tau, de la vanzator. Si cu ea iti poti recupera si talonul de la politie!
Ce poti face ca si vanzator de masina?
Evident, cumparatorul va profita de noua taxa ca sa scada pretul masinii pe care o vinzi. Insa preturile nu vor scadea neaparat, pentru ca cei care le vor trece pe numele lor vor fi mai putini ca niciodata. Mai ales cand e vorba de masini mai vechi de 2007, inscrise in circulatie.
Ca si vanzator, in primul rand, trebuie sa te asiguri ca ai radiat masina de la circa financiara. Adica sa te duci cu fisa fiscala si o scoti din evidenta. Odata ce ai primit hartia, nu mai ai nicio treaba. Este bine insa sa faci copie dupa toate chitantele si dupa toate fisele de radiere pe care le primesti, ca sa nu ai probleme de acest gen.
Odata ce ai radiat masina de la financiar, nu mai platesti impozit la ea. Deci ai scapat de o grija. Cu fisa fiscala pe care i-o vei da cumparatorului, acesta trebuie sa se duca la el la sector, unde insa va fi somat sa plateasca si noua taxa auto.
Daca cumparatorul, din start, zice ca nu are de gand sa treaca masina pe numele sau, e bine sa tii tu fisa fiscala.
Este legal sa vinzi o masina fara sa o inscrie cumparatorul la financiar?
Da. Pentru ca legea permite acest lucru, avand o mare scapare in sistem ce nu se va repara prea curand, se pare. Si anume, Circa Financiara nu are baza de date comuna cu Politia Rutiera. Mai precis, o masina radiata de la Financiar, nu este si radiata din circulatie. Poti verifica asta simplu, ducandu-te cu actele unei masina scoase de la financiar de ani de zile, pentru care nu s-a platit impozit atata vreme, la orice politist, si-ti va zice ca masina e in regula, inscrisa in circulatie, fara probleme.
O masina radiata din circulatie este o masina fara numere, pentru care s-a facut o procedura speciala de scoatere din circulatie, pe diferite motive: masina dezmembrata, etc.
O masina radiata de la financiar poate fi inscrisa la alta circa chiar si dupa multi ani, cu pretul unei amenzi. Deci cine doreste cu adevarat s-o treaca pe numele sau mai tarziu, o poate face, in eventualitatea ca TAXA AUTO va disparea.
Concluzii
- inscrie masinile neinmatriculate in Romania direct pe Bulgaria
- cumpara o masina inscrisa in Romania, dar las-o pe numele celui din acte

- vinde-ti masina, dar asigura-te ca ai scos-o de la financiar

Poti sa fentezi TAXA AUTO? Da. Insa solutiile vin cu bune si rele. Trebuie sa pui in balanta avantajele pe care le ai cu posibilele dezavantaje. Daca taxa auto pe care trebuie sa o platesti este mica, atunci merita sa treci masina complet pe numele tau si sa platesti aceasta taxa. Daca insa este exagerata, pune in balanta economia de bani pe care o faci, cu eventualele dezavantaje pe care le poti avea daca vrei sa revinzi masina. Decizia iti apartine in totalitate, noi doar iti aratam cateva variante!

Distribuie pe Facebook
mai multe