Noua Taxa Auto numita Timbru de Mediu este ilegala: de cand ne putem recupera banii

Noua Taxa Auto numita Timbru de Mediu este ilegala: de cand ne putem recupera banii
  • UE este impotriva discriminarii la taxare
  • 15.03.2013 este data de la care soferii care au achitat taxa o pot recupera
Distribuie pe Facebook

Nu a apucat bine Statul Romana sa restituie celebra Taxa Auto, declarata ilegal de Curtea Europeana de Justitie acum multi ani, ca aceeasi autoritatea europeana a spus ca si noua forma a taxei, care dateaza din 2013, este ilegala.

Lucrurile stau cam asa: un sofer din Cluj a dat in judecata Administratia Finantelor Publice in incercarea de a-si recupera Timbrul de Mediu. Zilele trecute, Curtea Europeana de Justitie s-a pronuntat in acest caz si i-a dat dreptate soferului, spunand ca aceasta taxa auto este complet ilegala.

Mai precis, Uniunea Europeana a spus negru pe alb: automobilele importate din alte tari ale UE nu trebuie sa fie discriminate. Adica daca in Romania nu se plateste o taxa la inmatricularea unui automobil deja inmatriculat pentru care deja s-a platit o taxa, de ce sa se plateasca o taxa pentru cele aflate la prima inmatriculare, importate, pentru care s-a platit ceva in alt Stat?

De fapt, pe cei de la Curtea Europeana de Justitie nu ii intereseaza daca Romania impune sau nu o taxa si doar ca aceasta sa nu fie un discriminata. Adica ori se achita o taxa pentru orice fel de masina, atunci cand se inmatriculeaza, ori nu se achita pentru nicio masina. Chiar si hotararea Uniunii spune ca "se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita, dar nu a fost restituita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii".

Asadar, daca ne-am lua dupa ceea ce ne spun juristii de la Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa renunte cat mai rapid la forma actuala a taxei auto. Si sa restituie tuturor soferilor taxa auto numita Timbru de Mediu care au platit-o incepand cu 15.03.2013. Iar singura solutie pentru ca Romania sa fie in legalitate este ori sa taxeze toate masinile, indiferent ca au mai achitat sau nu o taxa, ori sa nu mai ceara nimic...

Nu este clar cand se va face o procedura de recuperare a taxei, asa cum s-a intamplat si cu vechea taxa, dar asteptam raspunsul oficial al Statului Roman si al Ministerului de Finante. Oricum, nu ne asteptam la un rezultat foarte optimist, deoarece, in cele mai multe cazuri, taxele platite sub forma de timbru au fost in general mici, de maximum cateva sute de Euro, asa ca nu credem ca vor exista multi soferi care sa-si ceara in instanta baini inapoi. Dar ramane de vazut.

Distribuie pe Facebook
mai multe