Soferi, ni se pregateste O NOUA TAXA AUTO! Autoritatile vor, de asemenea, si UN NOU IMPOZIT PE MASINI

Soferi, ni se pregateste O NOUA TAXA AUTO! Autoritatile vor, de asemenea, si UN NOU IMPOZIT PE MASINI
  • Autoritatile pregatesc o noua taxa auto
  • Discutiile in acest sens au inceput deja
  • Guvernantii vor sa schimbe si impozitul pe masini
Distribuie pe Facebook

Persoanele care nu au apucat inca sa isi inmatriculeze masinile dupa eliminarea timbrului de mediu de la inceputul acestui an ar face bine sa se grabeasca.

Guvernantii vor introduce in urmatoarea perioada de timp un nou astfel de bir, dupa cum a declarat insusi seful Departamentului de impozite si taxe indirecte in cadrul conferintei "Intinerirea parcului auto din Romania. Care sunt solutiile?".

"Am inceput discutii privind un nou mod de taxare. Trebuie sa vedem insa daca taxam o singura data pe durata de viata a vehiculului sau apelam la o taxa anuala, Sper sa ajungem la o masura fiscala care sa fie benefica pentru toata lumea. Impactul poluarii provenite de la autovehicule nu trebuie neglijat. Pana la finalul anului speram sa avem o varianta agreata de toti cei implicati pentru o noua taxa de poluare."

Pe langa noua taxa auto, care va inlocui timbrul de mediu eliminat chiar la inceputul acestui an, autoritatile din Romania iau in calcul inclusiv schimbarea modului de impozitare a masinii, potrivit aceluiasi Daniel Anghel.

"Impozitul are la noi aceeasi forma ca si acum 10 ani, or progresul tehnologic, discutiile in ceea ce priveste schimbarile climatice erau cu totul altele acum 10 ani. In ton cu recomandarile europene, necesitatea sistemului de impozitare anuala ar trebui, asa cum recomanda si Comisia Europeana, construita pe principii de mediu care sa aiba in formula de calcul si componenta de dioxid de carbon si norme Euro, intrucat vorbim si de alte emisii toxice care sunt nocive sanatatii umane."

Si pentru Gheorghe Marinescu, sef serviciu impozite si taxe locale in Ministerul Finantelor Publice, "este limpede ca trebuie schimbat modul de calcul al impozitarii vehiculelor."

"Astfel vom aduce si bani in plus la bugetele locale. Noi avem in vedere sa tinem cont inclusiv de gradul de poluare si sper sa ajungem la un sistem usor de aplicat de primarii. Noi incurajam achizitia de masini nepoluante. Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai devereme la 1 ianuarie 2019", a mai afirmat oficialul cu ocazia conferintei "Intinerirea parcului auto din Romania. Care sunt solutiile?".

Ca o mica paranteza, eliminarea timbrului de mediu de la inceputul acestui an a dus la inmatricularea a peste 337.000 de masini vechi in primele opt luni din 2017. Potrivit autoritatilor, numarul autoturismelor rulate importate cu o vechime mai mare de un deceniu s-a dublat fata de 2016.

Sursa: Digi24, Capital

Distribuie pe Facebook
mai multe