Statul restituie in sfarsit taxa auto. Vei primi banii pana in martie 2019 cu o dobanda de 0,02% pe zi

Statul restituie in sfarsit taxa auto. Vei primi banii pana in martie 2019 cu o dobanda de 0,02% pe zi
  • Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta
  • Banii vor fi restituiti in functie de tipul taxei auto
  • Dobanda este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere

Guvernul a anuntat o ordonanta de urgenta care reglementeaza inapoierea taxei auto celor care au platit-o pana la eliminarea ei din 1 februarie 2017.

Autoritatile introduceau in 2007 prima forma de taxa auto iar in urmatorii 10 ani i-au schimbat de nenumarate ori numele doar pentru ca Uniunea Europeana sa o declare de fiecare data ilegala.

Eliminarea ei definitiva de la 1 februarie trebuia sa fie de bun augur pentru toti cei care achizioneaza sau inmatriculeaza o masina, insa dupa eternul exemplu romanesc, a dat nastere unei situatii paradoxale pentru cei care achitasera deja orice forma de taxa auto.

Mai exact, legea care a anulat timbrul de mediu a abrogat deasemenea si procedura anterioara pentru recuperarea taxelor. Nu era una stralucita oricum, insa preciza totusi ca banii vor fi restituiti intr-un interval de 5 ani in transe egale.

Dupa ce a lasat-o in plop si plopul in aer, Guvernul a revenit acum, la 6 luni distanta, asupra acestei probleme. Desigur, nu voit, ci pentru ca Uniunea Europeana a amenintat Romania cu o procedura de infringement in cazul in care nu va restitui banii incasati ilegal din diferitele taxe auto.

Asadar, o ordonanta de urgenta proaspat adoptata stabileste ca toti proprietarii care au platit o forma de taxa auto din 2007 si pana la 1 februarie 2017, trebuie sa depuna o cerere la ANAF, iar banii vor fi restituiti in functie de tipul taxei.

Adica, cei care au platit taxa speciala pentru autorisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, isi vor primi banii inapoi in intervalul 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018. Cu alte cuvinte, in aceasta categorie intra cei care care au platit taxa pana la introducerea timbrului de mediu in 2013.

Ceilalti isi vor recupera banii in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. Mai mult decat atat, proprietarii vor primi si o dobanda de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, sau mai exact, 7.3% pe an.

mai multe