Taxa auto ar putea sa scada cu 30% anul viitor

Taxa auto ar putea sa scada cu 30% anul viitor
Dupa ce numarul romanilor care au dat in judecata statul cu succes, pentru a-si recupera taxa platita pentru inmatricularea unei masini straine, plus cheltuieli de judecata, Ministerul Mediului cauta solutii noi. Desi initial se spunea ca taxa ar putea fi platita la orice masina, fie ea inmatriculata sau nu, acum se aduce in discutie si reducerea acesteia cu 30 de procente.
Distribuie pe Facebook
Taxa auto majorata a nemultumit mii de romani, care au dat statul in judecata. Ca sa scape de procese, Guvernul cauta o solutie agreata si la nivel european. Guvernul a amanat din nou o decizie de modificare a taxei de poluare pentru a se asigura ca nu va mai provoca un val de procese.
1. La finalul sedintei de Guvern de miercuri, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca "ordonanta sau legea" de modificare a taxei auto va fi adoptata de Executiv saptamana viitoare si ca propunerea sa este aplicarea unei taxe auto care sa fie perceputa la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de 1 ianuarie 2007, data de introducere a taxei de inmatriculare auto, cu o reducere a cuantumului taxei cuprinsa intre 20-30%. Reducerea taxei va fi aplicata pentru toate masinile, astfel incat sa fie evitata o noua discriminare, a aratat ministrul.
Borbely a insistat ca taxa de poluare sa se mentina totusi la un nivel ridicat pentru masinile vechi. El spune ca anul trecut au fost cumparate 110.000 de masini noi si 230.000 de autovehicule second-hand, din care o treime aveau peste 15 ani vechime, adica mai multe decat au fost casate prin Programul "Rabla".
Guvernul mai are si alte variante pe care trebuie sa le ia in discutie in cadrul Coalitiei, saptamana aceasta.
2. O alta varianta ar fi introducerea unei taxe auto si pentru autoturismele inmatriculate in tara inainte de 1 iulie 2008. Pentru a evita noi dosare in Justitie, ar mai fi si posibilitatea ca impozitul deja platit de soferi sa fie redus cu 30%, iar diferenta sa fie restituita esalonat in mai multi ani.
In felul acesta, statul ar evita plata pe loc a circa 750 milioane euro catre cei care au platit taxa auto si vor da in judecata Guvernul.

3. A treia varianta luata in calcul este transformarea taxei de poluare intr-o taxa platibila anual si impusa tuturor proprietarilor de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate, precizeaza Mediafax.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 27 Mai 2011