4 mituri despre intretinerea masinii si banii economisiti astfel

4 mituri despre intretinerea masinii si banii economisiti astfel
  • Alimentarea la orele diminetii
  • Schimbarea uleiului la 5000 km
  • Umflarea anvelopelor mai mult
Distribuie pe Facebook

Criza sau nu, soferii fac tot posibilul sa isi mentina masina in cei mai buni parametri de functionare pentru a se putea bucura cat mai mult timp de ea fara sa fie nevoiti sa o duca in service. Potrivit Consumer Reports insa, este posibil ca micile trucuri la care acestia apeleaza sa fie doar bani aruncati pe fereastra. Iata 4 mituri despre intretinerea masinii si banii economisiti astfel.

1. Mit: aerul conditionat creste consumul de carburant

Dezbaterea aceasta este veche de cand s-a inventat A/C-ul pe masina, unii specialisti sunt impotriva opririi aerului, altii recomanda sa coboram geamurile atunci cand este cald inauntru. Potrivit Consumer Reports, utilizarea aerului conditionat forteaza mai mult motorul, insa testele realizate au aratat ca geamurile deschise scad cu foarte putin consumul de carburant. In schimb, folosirea A/C-ului il ajuta pe sofer sa fie mai alert si sa se simta mai confortabil.

2. Mit: umflarea anvelopelor la presiunea indicata pe cauciuc

Cifra privind presiunea indicata pe lateralul cauciucului este de fapt presiunea maxima admisa de producator, nu cea recomandata. Aceasta se gaseste de obicei pe tocul usii sau pe interiorul de la capacul rezervorul masinii. O valorea mai mare decat cea recomandata nu este indicata intrucat duce la un control mai slab al masinii la franari bruste sau la viteze mari.

3. Mit: schimbarea uleiului la fiecare 5.000 de kilometri

Risipa de bani si de litri de ulei! Asa s-ar putea traduce acest mit, rezultat din campaniile de marketing ale producatorilor si importatorilor de ulei de motor. Fiabilitatea si performantele motorului nu sunt afectate daca soferii respecta cu strictete planul de service din cartea tehnica a masinii.

Aici, de fapt, se economisesc bani, nu datorita sfaturilor primite de la diversi "specialisti" in masini. Unele automobile arata pe display-ul de bord cati kilometri mai sunt pana ce uleiul trebuie schimbat, in timp ce altele arata simplul faptul ca uleiul trebuie inlocuit.

4. Mit: alimentarea la orele diminetii, cand aerul e mai rece

Un alt mit este sa alimentezi dimineata, cand aerul e mai rece. Teoria este ca fluidele sunt mai dense atunci cand temperaturile sunt mai scazute, iar asta inseamna ca pentru o suma de bani vei obtine mai multa benzina sau motorina dimineata decat la pranz.

Insa temperatura combustibilului se schimba foarte putin sau chiar deloc, intrucat el este tinut in rezervoare subterane sub pamant, acolo unde este temperatura este aproape constanta.

Distribuie pe Facebook
mai multe