Reminder: AI GRIJA! Ce ti se poate strica la masina in sezonul rece?

Reminder: AI GRIJA! Ce ti se poate strica la masina in sezonul rece?
Iarna vine vrand-nevrand, este ceva firesc ce nu poate fi oprit. Dar odata cu iarna vine si gerul, vine si zapada, iar odata cu ele vin si problemele la masina. Aici nu vorbim neaparat de problemele cauzate de traficul pe timp de iarna, ci de cele mai vulnerabile elemente ale masinii noastre care pot ceda. Citeste aici la ce trebuie sa ai grija.
Distribuie pe Facebook

Asa cum pe timp de vara, din cauza soarelui puternic, vopseaua este vulnerabila, la fel ca si multe elemente din cauciuc sau plastic din cauza caldurii, motorul si franele de la supraincalzire se pot defecta, iata ca si iarna exista cateva situatii in care masina noastra are sanse sa se strice. Ba chiar mai multe decat in anotimpurile calde. Iata la ce trebuie sa avem grija si sa ne asiguram ca facem tot posibilul ca banii sa ne ramana in buzunar, si nu sa-i dam pe reparatii sau piese noi.

AI GRIJA! Ce ti se poate strica la masina in sezonul rece?

1. Franele

Chiar zilele trecute am vazut un vecin care isi lasase frana de mana trasa peste noapte si dimineata a plecat cu rotile spate blocate, fara sa-si dea seama. Mi-am adus aminte ca am mai vazut astfel de situatii. Este cea mai mare greseala sa lasi iarna, cand temperatura scade sub 0 grade, frana de mana trasa. Nu pentru ca ingheata cablul, ci pentru ca ingheata etans discurile pe placute si etrierul. Multa lume spune: nu are nimic daca ramane frana blocata, merg cativa metri, discurile se incing si se topeste gheata. Nu e chiar asa. Odata a mers cineva cativa kilometri buni, inainte sa-si dea drumul frana complet. Timp in care frecarea dintre placute si discuri a dus atat la uzarea lor, cat si incalzirea lor peste masura, fapt ce a dus la ovalizare.

Solutia, atunci cand avem franele blocate, este sa luam un bidon cu apa fierbinte si sa udam etrierul si cablul, atat cat se poate prin jante.

2. Chederele

Cand dimineata vrei sa pleci cu masina si afara sunt - 15 grade, cu siguranta vei avea de tras cu putere de usi. Umezeala isi face loc peste tot, inclusiv pe chederele de cauciuc. Acestea ingheata si se lipesc de usa. Insa atunci cand noi tragem cu putere de usa, ca oricum alta sansa nu avem pentru a intra inauntru, dezlipim in timp si chederul din pozitia lui initiala, fie ca e prins cu nituri, cleme sau fortat intr-un sant. Ce inseamna asta?

Cand se schimba vremea, umezeala intra iar la cheder, de aceasta data si in spatele lui, va ingheta, si spatiul se va mari. In timp, acest lucru se traduce cu pierderea etanseitatii, inceput de rugina si scartaituri ale portierelor.

Ce putem face? Cand incepe gerul, nu ar fi rau sa ungem chederele cu o solutie speciala care contine silicon. Aceasta va impiedica lipirea lor cand vine gerul. Va trebui insa sa fim nitel mai atenti atunci cand urcam in masina, sa nu murdarim hainele.

3. Stergatoarele

O alta greseala este sa urcam in masina fara sa avem parbrizul dezghetat, curatat de gheata sau cu stergatoarele lipite. Gheata are o putere mare, si stim cu totii, ca daca stergatoarele sunt blocate, acestea nu se vor misca deloc. O sa auzim sunetul motorului electric chinuit, dar degeaba. Insa nu stim ca daca nu se invarte, motorul electric se poate incine si arde, sau tijele care compun sistemul de stergatoare poate fi fortat si se rupe.

AI GRIJA! Ce ti se poate strica la masina in sezonul rece?

Niciodata nu trebuie sa folosim stergatoarele daca nu suntem siguri ca vor aluneca, chiar daca sunt inghetate si scot sunete care ne zgarie pe creier. Trebuie sa dam drumul la dezaburire, si in timp ce motorul merge, sa iesim afara cu o racleta si sa curatam parbrizul cat putem, sa dezlipim stergatoarele si sa le scuturam de gheata.

AI GRIJA! Ce ti se poate strica la masina in sezonul rece?

4. Oglinzile laterale

Cum se pot strica oglinzile iarna? Nimic mai simplu. Ne apuca damblaua sa umblam la ele cand sunt inghetate. Se aduna apa in spatiul dintre oglinda si carcasa, lipind partea mobila de carcasa. Atunci cand vrem sa le schimbam pozitia, le vom forta exact ca la stergatoarele lipite de parbriz.

AI GRIJA! Ce ti se poate strica la masina in sezonul rece?

Nu trebuie sa umblam la pozitia oglinzilor laterale inainte sa fie dezghetate complet. Asigura-te ca dai drumul la incalzirea lor ca sa dispara gheata, inainte sa te joci cu butonul de pozitie. Motorul se va forta si se va strica, sau se vor strica rotile dintate, care sunt de plastic, pentru ca nu vor face faca fortei apei inghetate.

5. Macaraua geamului

Una dintre cele mai des intalnite probleme cand este ger se refera la macaralele geamurilor. Gheata lipeste geamul de chedere si atunci cand apasam butonul, macaraua nu are puterea sa traga geamul in jos. Ce se intampla? De preferat nimic. Sau, in cele mai crunte situatii, macaraua coboara fara geam.

Lumea nu stie ca sistemul de macara metalic, in format "foarfeca", cel mai intalnit la masini, este unit de geamul propriu-zis prin intermediul unor piese fragile de plastic sau pur si simplu lipit cu silicon. In momentul in care fortam un geam inghetat, macaraua poate forta locul in care geamul se uneste cu metalul si piesa de legatura din plastic se rupe.

Din pacate, nu prea avem ce face, decat sa evitam folosirea geamurilor cand este frig. Sau, sa le folosim doar cand vedem ca sunt complet dezghetate, fie de la soare, fie de la sistemul de incalzire al masinii.

AI GRIJA! Ce ti se poate strica la masina in sezonul rece?

Geamul este ridicat de macar prin intermediul celor doua mici piese de plastic de jos

6. Probleme sub capota

Mai greu, dar se intampla. Nu neaparat probleme, ci inceputul unor probleme. Cand temperatura este foarte mica, uleiul este mai vascos, ca mierea, si ajunge mai greu in partea de sus a motorului. Prin urmarea, in zona chiulasei si a tachetilor, pompa de ulei nu poate arunca uleiul ca pe timp cand cand acesta este mai lichid. Asadar, ungerea nu se mai face eficient. Ce putem face? Sa asteptam sa se incalzeasca nitel motorul inainte sa plecam la drum sa sa fortam masina cu manevre de iesire din nameti.

Concluzie

Daca reusim sa avem putina grija de masina noastra, si sa fim atenti la cateva detalii, iarna ne va face mai putine probleme. Stim ca nu e tocmai usor la - 15 grade sa cureti parbrizul sau sa ungi chederele cu silicon, dar e mai bine decat sa dam o gramada de bani la service. Si daca tinem minte cateva sfaturi urile, de genul: nu lasa frana de mana trasa peste noapte si nu te juca cu geamurile daca sunt inghetate, iarna va fi mai blanda cu noi.

De ce sa mai vizitam si vreun service auto sau sa ramanem cu geamul stricat cand ninge si e frig, cine stie prin ce colt de lume? Mai bine sa ne limitam la a da zapada si la a curata masina, lucruri pe care oricum le facem pe timp de iarna. Ca pana la urma... de asta se cheama iarna, nu?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze AI GRIJA! Ce ti se poate strica la masina in sezonul rece?
mai multe