Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?
Sunt sigur ca multa lume are impresia despre anvelope ca nu sunt nimic mai mult de un banal rotund care ne imbraca jantele si ne pune in contact cu asfaltul. De fapt, un cauciuc este mult mai mult de atat, este realizat din peste 200 de compusi diferiti si la dezvoltarea sa lucreaza 6000 de oameni. Iata aici cateva detalii despre ceea ce inseamna o anvelopa, asa cum nu ai mai vazut-o pana acum.
Distribuie pe Facebook

Am mai scris in trecut despre diferentele care exista intre o anvelopa scumpa, de la o marca de renume, si una ieftina, produsa de o companie fara traditie. Si este absolut normal sa fie diferente mari de pret. Sa luam de exemplu compani MICHELIN, pe care o cunoastem cu totii. Cu siguranta nu stiati ca peste 6000 de persoane lucreaza la fabricarea si dezvoltarea cauciucurilor MICHELIN... Banuiesc ca la fabrica Master Steel din Tailanda, sunt ceva mai putini (am eu anvelope din astea no name)...

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Simularea disiparii energiei termice la o anvelopa Energy Saver +

Dar ce fac astia 6000 de oameni acolo? De ce sunt mai scumpe pneurile de renume? Pai e simplu. In pretul unui cauciuc bun se regaseste dezvoltarea sa, testarea, fabricarea si materialele. Cu siguranta, cea mai mare cota din pretul pe care il platesti pe un cauciuc nou o are dezvoltarea. Si asta pentru ca este extrem de greu sa faci o anvelopa buna, pentru mersul de zi cu zi.

Nu, nu este deloc greu sa faci un cauciuc destinat mersului pe circuit. Si nu este nici greu sa faci o anvelopa strict pentru mersul pe ploaie sau strict pentru mersul pe zapada sau gheata. Insa este foarte dificil sa dezvolti un cauciuc care sa se comporte bine si pe suprafata uscata, si pe suprafata uda, si la franare, si in viraje, sa fie si robusta, sa nu scoata zgomot si sa mai reziste si o perioada indelungata... Cam asta fac cei 6000 de oameni de la MICHELIN: se asigura ca pneurile pe care le fabrica ei raspund la toate aceste nevoi pe care le avem cu totii.

Haideti sa intram si mai in detaliu. Din ce este realizata o anvelopa? Dupa sute de teste, atat de fiabilitate cat si de siguranta, fiecare tip de anvelopa ajunge la o conformatie finala. Sa luam de exemplu cauciucul pe care il avem noi sectionat in birou si caruia i-am facut aceste poze: MICHELIN Energy Saver +.

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Elastomer artificial realizat in laborator

Despre materialele care compun straturile anvelope, nu stim prea multe. De fapt, nu prea stie nimeni, pentru ca fiecare companie are o reteta secreta. Dar putem spune ca intr-o anvelopa intra cam 200 de compusi diversi. Printre acestia se numara cauciuc natural, cauciuc artificial, cauciuc reciclat, materiale pe baza de siliciu si elastomeri (materiale artificiale, polimeri cu elasticitate crescuta). La aceste materiale mai adaugam metal, fibre textile sau kevlar.

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Straturile unei anvelope

De la interior la exterior, gasim 6 straturi diferite.

- Primul strat (1) este cu rol de etanseizare a aerului din interiorul pneului;

- Al doilea strat este unul moale si elastic, rigidizat de kevlar sau material textil (2);

- Al treilea strat este din cauciuc moale intarit cu sarme din otel (3);

- Stratul urmator (4) este un strat de protectie, de siguranta, intarit cu materiale rigide pe toata suprafata anvelopei;

- Stratul urmator este cel de sub suprafata de rulare si este mai rigid decat aceasta (6);

- Ultimul strat, cel de la exterior, este suprafata de rulare (7);

- In fotografie mai este un element (5) care este un conductor pentru energia statica. Pun pariu ca nu stiai de existenta acestui element intr-o anvelopa!

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Daca o luam din cealalata parte, avem asa:

1 - stratul interior de etanseizare

2 - strat intarit cu kevlar

3 - strat intarit cu plasa din sarme de otel

4 - material rigid de rezistenta si siguranta

5 - strat din cauciuc mai tare

6 - suprafata de uzura

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Iata si o sectiune din zona in care anvelopa intra in contact cu janta. Aici avem o asezare diferita a straturilor cauciucului.

1 - perete lateral care se pliaza la interior

2 - suprafata de etanseizare

3 - stratul de intarire cu kevlar

4 - cauciuc extrem de rigid, ca piatra, care sustine intaritura de otel

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?

Asadar, o anvelopa este ceva mai mult decat un simplu cerc negru din cauciuc pe care trebuie sa-l avem montat ca asa ne cere legea si ca trebuie sa incaltam cu ceva rotile masinii noastre. Un cauciuc este un produs complex, la a carui dezvoltare lucreaza multi oameni, pentru a scoate un rezultat excelent, care sa imbine toate performantele la un loc.

O anvelopa buna are un pret justificat: a fost testata indelung, este sigura, este fiabila, e rezistenta in timp si se comporta bine atat pe suprafata uda, cat si pe suprafata uscata. Unde mai pui ca in timp vei avea parte de o economie mai mare de carburant si dupa ce vei trage linie, vei vedea ca un set de pneuri bune te tine de doua ori mai mult decat unele ieftine, no name.

Care este concluzia? Ca ar trebui sa fim mai deschisi la educare si la a invata lucruri noi. Nu ca le spunem noi, ci ca le spun specialistii si cei care testeaza anvelope. Adica ar trebui sa trecem de la a monta niste gume pe jantele masinii doar ca sa fie acolo, sa le luam pe cele mai ieftine doar sa nu primim amenda, la o etapa superioara: sa ne dotam masina cu anvelopele cele mai bune, care rezista mai mult in timp, care ne ofera siguranta pe orice suprafata si despre care avem certitudinea ca si-au batut capul cateva mii de oameni ca noi sa avem parte de tot ce e mai bun.

Viata unei anvelope - MICHELIN


Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (13) Poze Anatomia unui cauciuc: din ce este realizata o anvelopa?
mai multe