Cat de importanta este indreptarea jantelor?

Cat de importanta este indreptarea jantelor?
Am fost zilele trecute la o vulcanizare de langa mine, pe Pantelimon. Cafy Service parca se cheama. Pun pariu ca seful cel mare si-a instruit oamenii sa le spuna clientilor ca toate jantele sunt strambe. Si oamenii nu minteau deloc, pentru ca daca pui orice roata folosita pe strazile din Romania, fie ea de aliaj sau otel, pe un aparat special, vei vedea ca nu mai sunt rotunde. Insa chiar conteaza ca rotile sa fie perfect rotunde?
Distribuie pe Facebook

Din pacate, in Romania, nu o sa vedem foarte multe jante auto folosite indelung, care sa nu necesite indreptarea lor. Fie ca vorbim de o groapa pe care nu o vedem si lovim cu roata in ea, fie de o bordura pe care o urcam mai voiniceste, sau un sant in mijlocul drumului care ne clantane dintii in gura, este clar ca rotile noastre sunt puse la grea incercare.

Exista doua feluri de indoituri ale jantelor: cele care lasa aerul sa scape din anvelopa si cele care sunt doar vizibile, dar nu influenteaza etansarea rotii pe cauciuc. In mod normal, indoiturile mai grave trebuie remediate cat mai curand posibil, ca sa putem merge cu masina, adica sa punem cauciucul si sa ramana umflat pe roata. Cu restul de indoituri care se simt efectiv doar la privire, nu prea trebuie sa ne facem griji.

Jantele de aliaj vs. jantele de otel

Jantele de tabla (otel) si jantele de aliaj au avantaje si dezavantaje. Mai precis, cele de tabla sunt mai moi, se indoaie mai usor, nu sunt asa atractive vizual si ruginesc. Insa, la randul lor, jantele de tabla sunt mult mai ieftine ca cele de aliaj, de cele mai multe ori sunt mai usoare si se repara mai ieftin. Jantele din aliaje sunt mai dure, se indoaie mai greu, sunt mult mai aspectuoase, nu ruginesc niciodata si se gasesc pe multe modele si marimi diferite. Insa sunt mai scumpe si repararea lor in caz de spargere sau indoitura este mai costisitoare.

Atunci cand o janta de tabla este indoita, indreptatul ei se face destul de primitiv. In vulcanizarile mai slab dotate, aceasta se face cu ciocanul sau prin lovire. Metalul revine la forma initiala fara sa existe riscul de a crapa. Dar cel mai bine este de facut indreptarea cu o presa hidraulica, ce exercita o forta mare progresiva, nu un soc scurt.

In cazul jantelor de aliaj, indreptarea trebuie neaparat sa fie facuta la cald. Adica zona care urmeaza sa fie indreptata trebuie incalzita bine de tot cu o flacara deschisa sau cu un arzator special. Aliajul devine astfel maleabil si nu mai exista riscul ca acesta sa crape la presiunea aparatului de indreptat.

Deci ideea e simpla: jantele de aliaj se indreapta cu incalzirea prealabila indreptarii cu presa hidraulica, iar cele de tabla direct la ciocan sau la presa.

Sa le indrept sau nu?

Daca te duci la vulcanizare si ti se spune ca jantele tale sunt strambe, dar cu ochiul liber nu vezi mare lucru, atunci gandeste-te bine daca merita investitia. Daca rotile tale sunt strambe in limitele normale, adica mici denivelari care nu se simt in mers si nu rasufla cauciucul in dreptul lor, indreapta-le daca ai bani. Nu de alta, dar peste 1-2 luni de mers normal, le vei avea la loc. Daca ai cazuri mai grave sau nu-ti place tie cum arata janta "patrata", atunci indreapta-le.

Cazuri de jante indoite superficial, ce nu necesita indreptare imediata

Cat de importanta este indreptarea jantelor? Cat de importanta este indreptarea jantelor?

Se intampla ceva daca merg cu janta stramba superficial?

Absolut nimic. Roata nu se dezechilibreaza (decat in cazul in care socul loviturii a facut plumbul sa cada), anvelopa, atata timp cat nu are galma, nu are de suferit, asadar directia nu este influentata. Insa trebuie sa ne asiguram ca vorbim de indoituri superficiale, ca cele din pozele de mai sus. Ca daca este una mai serioasa, chiar daca aerul nu scapa, un soc slab in aceeasi zona va face ca anvelopa sa se deformeze, fiind neprotejata.

Jante strambe serios, ce necesita indreptare

Cat de importanta este indreptarea jantelor? Cat de importanta este indreptarea jantelor?

Cat ma costa indreptarea unei jante?

Vulcanizarile au un mod cel putin eronat de taxare a unei jante strambe: dupa diametrul rotii. Mai precis, o jante pe 13 inch poate sa aiba 5 zone de indreptare, iar una de 18 inch poate avea una singura. Dar la cea de 18 inch munca va fi de cateva minute, insa va fi mai scumpa, total opusul celei de 13 inch. Ar trebui facuta o evaluare si incadrata situatia rotii in doua categorii: superficiala sau grava, indiferent de diametrul rotii.

In prezent, indreptarea unei jante de tabla costa 25 de lei (diametru 16 inch) si creste sau scade in functie de diametru (35 de lei pentru jantele de 17 inch, etc.). Insa cele de aliaj costa mai mult, acestea fiind 50 de lei indreptarea lor pentru 16 inch. Evident, preturile sunt diferite in functie de vulcanizare, dar cam asta este o medie a costurilor de indreptare.

Asadar, alegerea va apartine, daca vreti sa indreptati rotile la orice dauna, fie ea si nesemnificativa. Insa e bine de stiut cand trebuie neaparat sa merge la vulcanizare ca sa roluim rotile si cand trebuie sa ne tinem banii in buzunar.

Sondaj

Tu cand indrepti jantele masinii?

Cat de importanta este indreptarea jantelor?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Cat de important este indreptatul jantelor?
mai multe