Credeti in reincarnarea anvelopelor?

Credeti in reincarnarea anvelopelor?
Ce au in comun o chiuveta moderna, o pereche de pantofi si un teren de tenis? Toate au fost candva anvelope. Zilnic, anvelopele uzate sunt transformate in obiecte dintre cele mai variate: de la aparatura electrocasnica la creatii artistice neobisnuite. Cine stie cum vor sfarsi anvelopele dumneavoastra?
Distribuie pe Facebook
Peste 1,4 miliarde de anvelope sunt vandute anual la nivel mondial. Aceasta cifra va creste o data cu cresterea numarului posesorilor de masini. Daca anvelopele vechi sunt depozitate in mod ilegal, acestea pot cauza probleme de sanatate si incendii, constituind in acelasi timp un mediu propice pentru aparitia unor daunatori precum sobolanii sau tantarii.
Recuperare si reciclare
In 2009, in cadrul UE, rata de recuperare a anvelopelor uzate a fost de 96%. In 1999, rata a fost mai mica de 50%. Din anvelopele recuperate, unele sunt resapate si reutilizate. Altele sunt reciclate.
Anvelopele contin mai mult de 200 compusi. Printre acestia se numara otelul, nylonul, cauciucul natural si sintetic si un amestec de produsi chimici, cum ar fi parafina transparenta, pigmenti, negru de fum, siliciu, etc. O anvelopa se descompune complet in 400 de ani! Aruncarea anvelopelor la gropile de gunoi nu reprezinta o solutie ecologica si este ilegala in UE. Pe de alta parte, datorita compusilor pe care ii contin, anvelopele pot fi transformate in aproape orice altceva!
Anvelopele vechi au un viitor stralucit
Arhitectii, stilistii si designerii sunt tot mai interesati de anvelopele vechi. Materialul flexibil si rezistent poate fi prelucrat cu usurinta, este durabil si ofera un aspect modern mobilierului, gentilor sau bijuteriilor moderne.
Carcasele pot fi folosite in ingineria civila, de exemplu pentru a crea bariere artificiale pentru protectia zonelor de coasta sau bariere fonice in proiectele de constructii. Deseurile de cauciuc pot fi folosite in industrie, de exemplu la fundatia drumurilor si a cailor ferate. Amestecul obtinut din anvelope este cu 30-50% mai usor decat amestecurile traditionale, asigura o scurgere de 10 ori mai buna decat solul si izoleaza de 8 ori mai bine decat pietrisul.
Pulberea de cauciuc se poate folosi in foarte multe aplicatii, de la masini de tuns iarba pana la gazon artificial. De asemenea, anvelopele pot fi folosite ca alternativa pentru combustibilii fosili, deoarece valoarea lor energetica este identica cu cea a carbunelui de calitate. Puterea obtinuta dintr-o singura anvelopa este echivalenta cu cea obtinuta din 7,6 litri de ulei, iar emisiile degajate la arderea anvelopelor sunt mult mai mici decat cele degajate la arderea uleiului. Cuptoarele de ciment, centralele electrice si chiar si fabricile de hartie pot beneficia de pe urma acestei surse de energie.

In ceea ce priveste anvelopele vechi, posibilitatile sunt nenumarate. Oferind-le o a doua viata nu este doar util si distractiv, ci mai ales vital pentru planeta.

Distribuie pe Facebook
mai multe