Test: cum crește consumul de carburant în funcție de diverși factori

Test: cum crește consumul de carburant în funcție de diverși factori
  • Aerodinamica, factor important
  • Greutate conteaza destul de mult
  • Presiunea din anvelope si climatizarea
Distribuie pe Facebook

Te-ai întrebat vreodată cât de mult influențează diverși factori consumul de combustibil? Noi am făcut-o și am verificat diverse scenarii de conducere uzuale, pe autostradă. Iar când n-am putut s-o facem, au verificat specialiștii pentru noi. Deci: cum crește consumul de carburant în funcție de aerodinamică, anvelope, climatizare și greutate?

Foto: Bogdan Paraschiv

O mulțime de factori, de la temperatura exterioară la stilul de conducere, de la greutatea autoturismului la aerodinamica sa, influențează consumul de combustibil. Toată lumea știe teoria, așa că nu mai insistăm asupra ei. În schimb, am profitat de prezența la redacție a modelului Kia Ceed cu noul motor 1.5 T-GDi și am ieșit pe autostradă, pentru a testa influența diverșilor factori asupra economiei de benzină.

Am ales autostrada, pentru că doar acolo am avut control deplin asupra tuturor factorilor. Pentru fiecare scenariu în parte, am efectuat două măsurători, dus-întors, pe fix același tronson de drum, eliminând astfel influența vântului și a înclinării șoselei. În oraș, traficul fluctuează continuu, deci măsurătorile ar fi fost irelevante. Ceea ce nu am putut măsura noi au făcut-o alții, în diferite studii, pe care le cităm mai jos, în dreptul rezultatelor obținute.

CITESTE RESTUL ARTICOLULUI PE WWW.AUTOEXPERT.RO

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Tehnica Auto DATA PUBLICĂRII: 14 Februarie 2022