Vine zapada, esti pregatit? Iata ce trebuie sa ai la tine cat mai repede!

Vine zapada, esti pregatit? Iata ce trebuie sa ai la tine cat mai repede!
Adio caldura, adio temperaturi mari! Meteorologii ne-au anuntat cateva zile de vreme buna, urmate insa de... ninsori acute! Deci inca nu e prea tarziu sa faci cateva cumparaturi special pentru a nu avea probleme la iarna, indiferent de conditii. Iata lista de cumparaturi obligatorie pentru fiecare sofer responsabil!
Distribuie pe Facebook

Chiar daca a venit frigul si e iarna in toata regula, trebuie sa ne pregatim pentru ce e mai rau. Si anume, zapada. Pentru ca zapada ne va face cele mai multe probleme daca vrem sa plecam cu masina undeva. Daca pana acum nu ne-am facut timp sa ne gandim la masina noastra si cum se va comporta ea in lunile geroase care urmeaza, acum e cazul sa o facem.

1. Cauciucuri de iarna

Cu siguranta, le ai deja pe masina, stiu. Dar daca nu le ai, uita de orice altceva, si fugi repejor sa-ti cumperi unele care sa se potriveasca pe jantele masinii tale. Pe 15 inch, de exemplu, unele Pirelli, de calitate, te vor costa cam 1300 de lei, tot setul, complet noi. Resapate, te vor duce pe la 700 de lei, iar second hand cam 500. Sfatul nostru este sa faci o investitie si sa cumperi unele noi, pentru ca te vor tine cel putin 3-4 sezoane.

2. Lichide esentiale

Daca pleci la drum cand ninge si nu ai rezervorul care gazduieste lichidul de parbriz plin, e jale. Trebuie sa cumperi lichid special pentru sezonul rece, care ingheata numai daca temperatura scade sub 20-30 de grade cu minus. Asigura-te ca ai rezervorul plin, iar ce mai ramane in bidon, nu strica sa-l lasi in portbagaj.

Mai ai nevoie de un litru de antigel concentrat. Asta daca nu ai mai verificat de mult timp nivelul. Ca nu stii cum s-a scurs pe undeva si risti sa ramai fara antigel, iar apa chioara, sigur nu vrei sa pui in radiator.

3. Presuri de cauciuc

Masina ta are presuri textile, pentru anotimpul cald? E cazul sa le schimbi acum. Nu vei vrea sa te urci tu, cu pasagerii tai, plini de zapada, noroi si murdarie, calcand pe presurile textile care pastreaza murdaria. Asadar, ar fi bine sa le schimbi cu unele de cauciuc. Acestea vor retine apa, si mocheta masinii nu se va umezi si nu va mirosi urat.

4. Intretinerea geamurilor

Deja te-ai obisnuit cu geamuri inghetate, asa ca nu te invatam nimic nou. Cumpara neaparat un razuitor de gheata. Sunt unele care vin cu un fel de manusa incorporata, sa nu-ti inghete mana in timp ce lucrezi. Cauta unele cu maner mai lung, nu prostii din alea cat palma, ca sa-ti faci viata mai usoara, si sa nu te apleci peste toata masina inghetata.

Daca vrei, poti sa mai cumperi solutie-spray cu care sa dai pe interiorul geamurilor si a parbrizului ca sa nu inghete.

Dar niciodata, sa nu faci prostia de a incerca sa scapi de gheata sau zapada de pe parbriz cu stergatoarele. Le vei strica, pentru ca vor fi blocate de gheata si incarcate. Inainte curata parbrizul, scutura stergatoarele, si foloseste-le doar cand aeroterma isi face treaba si vezi ca gheata ramasa se topeste. Cand dai de apa, atunci foloseste stergatoarele.

5. Matura sau perie

Te trezesti dimineata, vezi cum ninge suav, ca in povesti, zambesti, te bucuri. Ajungi la masina si vezi ca e stratul de zapada de 20 de centimetri. Nu mai razi. Nu ai matura si nici perie. Asadar, e nevoie sa-ti cumperi una. E buna si o maturica in varianta clasica, dar cele mai bune sunt acele... periute de dinti gigantice, adica seamana leit cu peria pe care pui pasta Colgate, dar ceva mai mari. Sunt cele mai bune pentru ca au manerul destul de lung incat sa ajungi pe plafon si sa cureti zapada.

6. Lopata

Daca nu ai masina 4x4 ca sa treci prin zapada ca prin branza, ai nevoie de lopata. O lopata usoara, de zapada, nu una din aia clasica de metal, care sa te cocoseze... O lopata destul de mica incat sa incapa in portbagaj, dar destul de mare incat sa ridice multa zapada si sa scapi mai repede. Nu uita insa sa nu arunci zapada din fata masinii tale, in fata masinii unui vecin, ca nu e frumos...

7. Carpe si folie de plastic

E buna o carpa care imita pielea de caprioara. Ca sa stergi geamurile la interior daca se aburesc, oglinzile, etc. Iar folia de plastic e buna in portbagaj, acolo unde vei arunca lopata, care chiar daca o scuturi de zapada, tot o sa fie uda si nu ai vrea sa-ti inunde mocheta din portbagaj. Razuitorul de gheata sa-l lasi insa in usa soferului, sa-l ai la indemana oricand.

Lista de cumparaturi:

Tot ce e mai sus, in afara de anvelopele de iarna, te costa maxim 150 de lei. Daca ai nevoie si de anvelope de iarna, gandeste-te de care vrei si cumpara-le mai repede. Nu uita de testul monedei de 5 bani, daca vei apela la unele second-hand! Iar daca vrei noi, cauta oferte pe site, dar si in bazar.

Asadar, du-te cat poti de repede la cel mai apropiat hypermarket, de tip Carrefour sau Cora si cumpara-ti cele necesare in anotimpul rece. Daca vei fi pregatit, nu vei pierde timp dimineata cand pleci la munca, nu vei ramane inzapezit si nu vei avea probleme cu vizibilitatea in trafic. Cat despre confortul si siguranta ta, la fel ca in reclama la cardurile de credit, sunt... nepretioase!

Distribuie pe Facebook
mai multe