A devenit o rutina destul de enervanta sa tot povestesc despre designul exterior al masinilor BMW. Nu cred ca exista cineva care sa spuna ca un model sau altul de la bavarezi din zilele noastre e urat. Cat despre un cabrio ca Seria 4, fosta Seria 3, atunci cand plafonul este ascuns in portbagaj... wow! Din laterale arata impresionant, impecabil, cu a sa linie dreapta care porneste de la capota si se termina tocmai in capatul portbagajului. Unele cabriolete sunt complicate, intortocheate, sus-jos, linii futuriste, ondulate. Ei bine, BMW a pastrat aceasta linie dreapta a lateralei, inca de la decapotabilele E30, linie care este perfect vizibila cu geamurile coborate.
Din fata si din spate, nu este nimic spectaculos. Elementele clasice de BMW, acum putin mai tipatoare si elegante datorita pachetului oferit de Linia Luxury, bifat pe lista de dotari optionale. Aceasta linie este una care ofera multe elemente interioare si exterioare in plus fata de o versiune standard, dar foarte subtile. Cum ar fi ornamente cromate in laterale si pe bara spate, rama grilei fata cromata, plus alte cateva amanunte in habitaclu.
Despre felul in care arata masina asta cu plafonul sau rigid la locul lui, nu o sa va spun prea multe. Cu plafonul sus, BMW Seria 4 nu este chiar cea mai atragatoare masina. Pare ciudata, neterminata si nefinisata. Dar asta nu ma intereseaza, ca doar iti iei cabrio ca sa circuli cel mai mult cu el decapotat, atunci cand arata absolut demential.
In general, masinile decapotabile sunt facute pentru doi oameni, chiar daca au patru locuri. Cei din spate nu prea conteaza... Mai ales daca ne gandim ca e o masina de vacanta, iar pentru a merge cu viteze mari la drum intins e obligatorie montarea paravantului. Un element aerodinamic ce se monteaza deasupra banchetei spate si o face inutilizabila. Dar, macar, cei doi pasageri din fata vor putea alerga si cu 200 km/h sub cerul insorit fara ca un singur fir de par sa se clatine.
Paravant montat, poza: BMW.com
Interiorul este asa cum te astepti de la un BMW, adica plin de lux si confort. Avem tapiterie de piele Dakota bej, scaune sport cu sustinere laterala, tipice pentru cabrio, si acelasi interior pe care il vedem in oricare alt model german. Consola orientata spre sofer, totul foarte ergonomic, la indemana, totul firesc, avand si avantajul ceasurilor de bord digitale, care sunt, de fapt, niste ecrane multifunctionale extrem de utile.
BMW este o marca premium, iar banii ceruti trebuie sa-ti dea ceva pe masura la schimb. Iar interiorul este unul din elementele care nu face compromisuri si nu are slabiciuni. Poate doar daca tragi paiul scurt si trebuie sa stai pe bancheta spate...
Poate ca nu este corect sa depunctezi o masina la spatiu, cand acea masina nu a fost gandita pentru spatiu. Dar, oricum, parca ai vrea si tu sa pleci in vacanta de vara cu masina asta. Iar atunci te vei lovi de acest neajuns urias. Trecem peste faptul ca locurile din spate sunt destul de inghesuite la genunchi, dar nu si la cap. Spatii pentru depozitare la interior sunt suficiente si chiar mari. Iar pasagerii din fata sunt niste rasfatati cu loc la fel ca intr-un sedan.
Dar portbagajul... Nu prea exista. Pe vremea cand aveam un BMW 320i model E36 cu plafon rabatabil electric textil, tin minte ca puteam baga in portbagaj bagaje suficiente, ca intr-o masina normala. Plafonul rigid vine cu o mare problema: elimina aproape complet portbagajul, ceea ce nu e tocmai un avantaj. La aceasta masina, circa 80% din capacitatea portbagajului dispare cand culci plafonul si vrei sa mergi decapotat. Adica ai loc doar de o borseta, trei ciorapi si doua portocale. Atat. Cand il ridici, beneficiezi de toti cei 370 de litri anuntati de producator, suficient incat sa intre bagajele pentru o vacanta. Dar ce te faci daca vrei sa pleci pana in Grecia, doua persoane, cu masina decapotata? Pui bagajele cel mai probabil sub paravant, pe bancheta din spate. Ca in alta parte nu ai loc.
Motorizarea entry-level pentru Seria 4 este acest motor de 2.0 litri cu 184 cp. Vorbim de un motor turbo, extrem de silentios, caruia ii place turatia mare. Cuplul de 270 Nm este suficient pentru a trage caroseria de aproape 1800 kg si de la turatii mici, insa puterea incepe sa para insuficienta daca vrei sa faci o depasire la peste 120 km/h in tromba. Sa fim seriosi, 184 cp sunt foarte multi, dar aici vorbim de o caroserie grea. Performantele au ceva de suferit, insa pentru un om normal, motorul acesta, chiar daca cel mai slab, va fi suficient.
Transmisia automata Steptronic este o dotare optionala la acest model si la aceasta motorizare. Adica a costat de pe lista de optionale nu mai putin de 2.204 Euro. Dar merita fiecare banut, deoarece iti ofera un confort total, iar cele 8 trepte fac ca mersul in oras sa fie cat de economic se poate. Nu avem padele la volan pentru schimbarea vitezelor, dar vitezele se schimba singure foarte eficient, iar cand bagi piciorul in acceleratie, cutia retrogradeaza si alege treapta care trebuie sa-ti dea putere maxima.
Acceleratie: 8.4 secunde face masina pana la 100 km/h si atinge 230 km/h viteza maxima;
Franare: frane cu disc pe toate rotile, foarte performante la orice viteza, asistate de ESP, ABS, asistenta la franarea de urgenta;
Suspensii: putin mai rigide ca cele ale unui sedan, insa masina este izolata fonic si nu le auzi nici la gropi sau sine de tramvai.
Orice automobil cabriolet este considerat, din punctul de vedere al caroseriei, sport. Comportamentul pe sosea a lui 420i este cam 20% sportiv si 80% confortabil. Ceea ce este normal de la o masina premium care pune accent pe lux si eleganta, mai mult decat pe performante. Ne bucuram enorm ca am reusit, in cele din urma, sa conducem un BMW adevarat cu tractiune spate, majoritatea din prezent fiind comandate cu tractiune xDrive. Dar nu iti dai seama ca e tractiune spate, pentru ca motorul si puterea nu iti permit sa invarti rotile spate de capul lor, iar in viraje nu exista riscul unei supravirari. Apropo de viraje, este o placere sa conduci masina asta pe sosele curbate, dar si in oras, fiind mai mica si mai compacta decat te astepti.
Ai spune despre o masina care nu are acoperis ca detine si o vizibilitate buna. Nu e chiar asa. In laterale, cu plafonul culcat, ai o vizibilitate excelenta. Dar in spate, nu vezi unde se termina masina si esti pacalit la parcari. Iar in oglinda retrovizoare vezi destul de putin printre tetierele banchetei. Si inca o problema este cu vizibilitatea fata: scaunul este mai jos decat intr-un sedan, de exemplu, asa ca punctul central de observare va fi mai indepartat de masina. Daca vrei sa ridici scaunul, o sa te trezesti cu rama parbrizului in fata ochilor. Nu este usor de reglat scaunul astfel incat sa te bucuri de vizibilitate optima, dar trebuie sa gasesti punctul cel mai bun.
In ceea ce priveste parcarea, esti sustinut la modelul condus de noi de senzori fata-spate si de o camera de marsarier.
BMW si EuroNCAP nu au testat pana acum variantele cabriolet cu plafon rigid. Asa ca nu ne putem da seama de siguranta bazandu-ne pe date oficiale. Dar stim ca BMW nu face rabat de la siguranta, asa ca avem airbaguri cu nemiluita, sisteme electronice active si pasive, inclusiv alerta la depasirea benzii sau la apropierea de un vehicul. In plus, exista si un sistem de franare automata in caz de impact iminent.
Ce trebuie mentionat la un cabrio este ca si aceasta masina vine dotata cu airbaguri de rasturnare. Adica niste tije metalice rigide care sar din spatele banchetei, cand senzorii simt ca masina se rastoarna, astfel incat pasagerii sa nu se loveasca la cap. Evident, daca poarta centurile de siguranta. In rest, spate, fata si laterale, cel mai probabil masina se comporta ca suratele sale cu 4 portiere care au luat punctaje maxime la testele de impact.
Masina asta are atatea dotari, incat ai nevoie de 2,5 kilometri de papirus ca sa le insiruiesti pe toate. Din fericire, BMW iti vinde dotarile optionale mai usor. Si anume, sub forma unor pachete. Noi am testat o masina cu linie Luxury, care contine mici elemente interioare si exterioare care confera un plus de personalitate si eleganta. Cum ar fi niste ornamente cromate, de aluminiu sau fibra de carbon. Mai avem clima dubla, incalzire in scaune si in zona cervicala, tapiterie piele, vopsea speciala Sunset Orange, sistem wireless de incarcare telefon, pachet Business Class care contine printre altele scaune si volan incalzite, sistem de navigatie Professional, display multifunctional, pachet Innovation care contine head-up display, faruri adaptive LED si asistenta faza lunga, dar si pachetul First Class Upgrade. Acesta din urma contine mai multe elemente, dar amintesc numai difuzoarele HiFi, camera de marsarier, pachet oglinzi si senzorii de parcare.
Oficial, BMW anunta un consum mixt de 5.8 litri la 100 de kilometri parcursi. In realitate, lucrurile stau putin mai diferit. Greutatea mare face ca orice cabriolet sa fie cam gurmand. Acest 420i consuma cam 10-11 litri in mediul urban. Si tot cam atat daca mergi pe autostrada. Singura sansa a ta de a consuma mai putin este sa mergi in modul EcoPro la drum intins, fara sa depasesti 90 km/h. Daca mergi in oras, chiar si cu Start/Stop, nu scazi sub 10 litri. Iar la viteze mai mari de 130 km/h, depasesti aceasta valoare. Dar pentru ca vorbim de o masina premium, acest amanunt e mai putin important.
BMW Seria 4 cabriolet incepe in Romania de la 45.339 Euro. Noi am testat un model plin de dotari care a facut ca pretul total sa ajunga la 61.929 Euro. De retinut este ca la bani mai putini poti cumpara un 440i cu 326 cp, adica 59.738 Euro, cu siguranta, mai putin dotat, dar ceva mai puternic. Sau, daca vrei arogante maxime, nu uita ca exista si un M4 cabriolet, de 431 cp si cu un pret de 93.069 Euro in varianta cu transmisie automata.
Decapotarea. E doar o chestiune de timp pana cand producatorii vor reintroduce plafoanele textile pentru decapotabile. Pentru ca cel rigid este... cum ar spune americanii, "pain in the ass". In primul rand, este un sistem extrem de complex cu parghii, motorase si vacuum-uri. Poate este fiabil si nu se strica, dar depinde de multe conditii, cum ar fi masina sa fie curata, fara frunze, sa nu fie uda si asa mai departe. Problema cea mai mare este ca tot plafonul intra in portbagaj. O alta mare problema este ca daca nu lasi lucrurile acolo unde trebuie, cand culci plafonul in spate risti sa le spargi. Sau sa le strici. Nu poti pune nimic in portbagaj in laterale. Sau pe centru. Pe mijloc exista un capac la vreo 20 cm inaltime de podea, care iti spune clar: nu poti pune nimic deasupra, ci doar dedesubt! Mai precis, lucruri mici, minuscule. Dar in laterale, acolo unde intra bratele intregului plafon rabatabil, nu este niciun mesaj de acest gen. Si uite asa, uiti tu acolo punga cu lichid de parbriz iar cand decapotezi masina ti se sparge si face balta in portbagaj...
420i Convertible este o masina departe de a fi perfecta. De fapt, nu prea exista masini perfecte. Spatiu zero, vizibilitate slaba, consum maricel si pret ridicat. Insa aceste neajunsuri dispar in clipa in care te urci in masina si privesti cerul. Toate minusurile devin istorie cand prinzi ziua ideala de plimbare fara plafon. Nu este tocmai usor sa gasesti ziua ideala in care sa te plimbi cu decapotabila ta scumpa si extrem de frumoasa, care intoarce toate privirile: iarna nu prea merge, vara nu prea merge. Iarna ca ingheti, vara ca te bate soarele in cap. Dar si cand prinzi serile de vara racoroase si senine, in care esti doar tu cu libertatea si cu stelele, iti dai seama ca ai cumparat masina care trebuie.