Renault Koleos facelift 2.0 dCi

"Un SUV puternic si economic"
PUNCTAJ
4TUNING
88
PRIZA LA PUBLIC
72
NOTA CITITORULUI
74
DESPRE TEST SI SUMAR PUNCTAJ
Testat de: Valentin Mănuș
  • Km. la bord: 12480
  • Km. efectuati: 650
  • Tipul drumului: asfalt
  • Mediul de condus: extraurban
  • Conditii meteo: uscat / ploaie
  • Traseu: Bucuresti - Mangalia - retur
  • Numar de pasageri: 2
  • Bagaje: nu
  • Stil de condus: legal
Trebuie sa recunosc ca primul model de Koleos mi s-a parut departe de a fi o masina atragatoare. Sau macar interesanta. Noul model de Koleos s-a lasat asteptat, dar in final a cazut si pe mana mea. Eram tare curios care este povestea acestei masini, cum se comporta, ce stie sa faca si... ce impresie lasa. Si dupa ce am condus-o, am realizat ca mi-a depasit asteptarile. Unele in bine, altele in rau.

Specificatii tehnice

FAMILISTI Cel mai probabil sa o conduca:
FAMILISTI
PE TEREN ACCIDENTAT Conceputa sa fie condusa:
PE TEREN ACCIDENTAT
RIDICA O SPRANCEANA Sex-Appeal:
RIDICA O SPRANCEANA
  • Carburant motorina
  • Cilindree 1995 cmc
  • Putere 175 cp
  • Cuplu 360 Nm
  • 0 - 100 km/h 9,9 s
  • Viteza maxima 191 km/h
  • Tractiune AWD
  • Greutate 1730 kg
  • Consum mixt 7 l/100km
  • Nr. locuri 5
  • Nr. usi 5
  • Volum portbagaj 450 l
  • Euro NCAP 5*
  • Pret de pornire 27.550 Euro
  • Pret model testat 30.400 Euro
  • Impozit anual 180 lei

Exterior

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptariPe malul marii, la taclale cu un alt mijloc de deplasare

Cand priveam primul model de Koleos pe strada, imi spuneam ca francezii nu prea au nimerit-o cu acest design. Si nu putini sunt cei care credeau despre acest crossover ca este o masina mult prea departe de a fi numita frumoasa sau atragatoare. Si francezii au simtit aceasta reactie, motiv pentru care au venit cu un facelift. Acum Koleos este mai digerabil, este putin interesant, ba chiar uneori atragator. Desi au fost schimbate destule elemente de exterior, forma este cam aceeasi. Si forma era cea care deranja ochiului si data trecuta. Insa nu trebuie sa uitam ca nu avem in fata ochilor un SUV, ci un crossover destul de timid. Asa ca forma ceva mai ciudata are o justificare: este o masina de strada, nu una de off-road extrem. In ceea ce priveste designul exterior, aceasta masina nu sare in evidenta cu nimic si chiar iese din tiparul cu care Renault ne-a obisnuit. Nu este o masina urata, dar nici una dupa care vei intoarce vreodata capul.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptariTest Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Interior

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptariTest Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

De cum intri in Koleos, iti dai seama ca primeaza simtul practic, nicidecum cel estetic. Totul este negru, monoton, inchis la culoare. Materialele sunt de calitate buna, si aici vorbesc despre tapiteria de piele, bord si volan. Insa consola centrala are cateva ornamente greu de definiti. Este un plastic ce vrea sa imite carbonul, insa o face destul de slab si cu un pret mare platit simtului estetic.

Toate bune si frumoase adica, pana la plasticul ce imita carbonul. Insa nu trebuie sa uitam ca si masini cu pretentii, cum ar fi un Corvette ZL1 are consola centrala decorata tot cu o imitatie de carbon.

Pentru ca inca suntem la interior, mai amintesc de pozitia buna la volan, organizarea excelenta a tuturor ceasurilor si butoanelor, locul ideal pentru cotiera si multitudinea de accesorii care fac diferenta: perdelute pentru geamurile spate, masute pentru locurile de pe bancheta, trapa panoramica, etc.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Spatiu

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Koleos face parte din acea categorie de masini ce sunt mult mai spatioase la interior, decat par din exterior. Incap fara probleme 5 persoane in masina, iar cu un portbagaj mare de 450 de litri, intra si bagajele acestora lejer. Renault, ca si la alte modele, ofera multe spatii pentru depozitare la interior, loc suficient pentru cap si picioare in cazul pasagerilor care vor sta in spate, dar si un volum generos al portbagajului, volum ce se poate extinde odata cu rabatarea banchetei.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Motor

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Noul Koleos vine cu un singur motor disponibil: un 2.0 litri care produce 150 sau 175 cp. Noi am testat varianta de 175 cp si 360 Nm cuplu. Este un motor silentios, care se simte bine de la turatie mica, dar nu este extrem de puternic. Sau cel putin, nu se simte. Chiar daca pe hartie, cuplul intervine de la numai 2000 rpm, si puterea maxima este la 3750 rpm, motorul urca liniar si nu are acea vana care sa te bage in scaun daca depasesti.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Transmisie

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Modelul testat de noi avea in dotare o cutie manuala in 6 trepte. Cu ajutorul ei, acest crossover se simtea ca o adevarata masina de oras, usor de folosit si rapida in raspuns. Cutia este precisa si scurta, putand fi folosita de orice sofer, cu experienta sau fara, de mame cu copii sau afaceristi deopotriva. Transmisia integrala se face cu ajutorul unui selector simplu cu 3 pozitii: 2WD, 4x4 Auto si 4x4 Lock.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptariRenault Koleos se comporta excelent pe nisipul fin de pe plaja.

Performante

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Accelerare: conform datelor oficiale, Koleos atinge 100 km/h in 9,9 secunde si prinde o viteza maxima de 191 km/h.

Franare: masina franeaza bine, fiind asistata de ABS, ESP, Hill Holder, Controlul Tractiunii si Asistenta la Franarea de Urgenta.

Suspensii: primeaza confortul la aceasta masina, suspensiile fiind moi, ca la un turism. Acestea nu pot fi reglate, dar sunt destul de adaptabile atat pentru mersul pe asfalt, cat si pe drum accidentat. Garda la sol este si ea destul de mare, asa ca nu vei avea probleme cu bordurile sau alte obstacole urbane.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Tinuta de drum

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

La drum intins, fie ca mergi pe asfalt uscat, pe ploaie sau pe zapada, e bine sa lasi activata permanent tractiunea 4x4 Auto. Daca mergi in oras, poti merge linistit doar cu tractiunea fata. Si daca in oras, acolo unde viteza maxima atinsa va fi de doar 60-70 km/h, la drum intins ai nevoie de toata colaborarea masinii ca sa mergi in deplina siguranta. Si aici ma refer atat la tractiunea 4x4 care iti va conferi un plus de aderenta si stabilitate, dar si la restul sistemelor electronice. La viteze mai mari, Koleos cu a sa suspensie confortabila devine putin instabil daca incerci manevre bruste, dand semne de ruliu. Dar daca tragi linie, vei observa ca esti la volanul unei masini care tinde mai mult spre autoturism decat spre SUV. Asa ca tinuta de drum va fi destul de buna.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Vizibilitate

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Chiar daca de la exterior, ai spune ca luneta spate a lui Koleos are o inclinatie anevoioasa, trebuie sa stii ca nu am gasit vreun unghi din care sa nu pot vedea bine din interior. Pozitia destul de inalta la volan, geamurile laterale mari, luneta generoasa si parbrizul lat si inalt fac ca vizibilitatea la bordul acestei masini sa fie perfecta. Pentru parcare, nu avem camera video de marsarier, dar avem senzori fata si spate.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Siguranta

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Modelul cu facelift nu a fost testat de EuroNCAP. Poate si pentru ca modelul precedent a fost testat in 2008, la lansare. Atunci a obtinut punctaj maxim. In prezent, pasagerii vor si protejati de 6 airbaguri si sistemul ESP in varianta standard. In plus, acesti pot beneficia si de ABS, AFU, Isofix si asistenta la urcarea in panta. Insa alte mijloace de siguranta sau prevenire a accidentelor in mers, lipsesc de la Renault (cum ar fi atentionarea pentru depasirea liniei continue, semnalizarea prezentei unei masini in unghiul mort, etc.)

Dotari

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Versiunea Privilege testata de noi este cea mai dotata din oferta Renault. Cu tot cu dotarile optionale, masina are interior piele neagra, volan si schimbator imbracate in piele, scaune incalzite, scaun electric la sofer, comenzi pe volan, limitator de viteza, pilot automat, faruri cu xenon, clima automata cu 2 zone, keyless go, trapa electrica, 4 geamuri electrice, oglinzi electrice, incalzite si rabatabile, sistem audio Bose, navigatie Carminat cu joystick si harta Romaniei, senzor de lumina, senzor de ploaie, senzor de presiune in pneuri.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Consum

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

La drum intins, Koleos consuma doar 6 litri / 100 km, iar in mediul urban va bea in jur de 8,5 litri de motorina. Este o masina destul de economica, daca tinem seama de dimensiunea si de gabaritul sau. Dar la acest capitol au stat mereu francezii de minune, asa ca nu e de mirare.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Pret

PUNCTAJ 4TUNING
7 /10

Masina are un pret de pornire de 27.550 Euro, pentru versiunea de 175 cp si cutie manuala, echipare Dynamique. Modelul testat de noi cu aceeasi motorizare, dar echipare Privilege costa de la 30.400 Euro cu TVA. Ciudat este cum modelul cu 150 de cp, dar cutie automata este... mai scump decat motorizarea de 175 cp. Aceasta incepe de la 27.750 si ajunge la 30.600 Euro.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Special

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

PORTBAGAJUL. Daca te asteptai ca aici sa povestesc despre capabilitatea lui Koleos de a merge in off-road, nu o voi face. Pentru ca nu am testat-o in aceste conditii. Dar va voi povesti ce mi-a placut la aceasta masina. Si anume ergonomia si functionalitatea portbagajului. Inca de la felul in care se deschide haionul, adica in 2 segmente diferite, iti dai seama ca e o masina practica. Partea si mai buna vinde daca rabatezi bancheta spate, avand astfel la dispozitie o adevarata platforma dreapta cu ajutorul careia poti care o gramada de obiecte mari si grele. Haionul mic de jos, cel fara luneta, se deschide si cu un deget, este usor de folosit si la indemana oricui. Partea superioara, cea cu luneta, poate fi deschisa singura, atunci cand vrei sa bagi ceva mai mic in portbagaj. Si ca sa faca munca si mai usoara, bancheta spate care se rabateaza 60/40 se lasa tragand de niste manere aflate chiar in spate de tot. Adica totul se face usor si intuitiv.

Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari

Concluzii

PUNCTAJ TOTAL
88 / 100

Renault Koleos cu facelift este o masina interesanta. Care e treaba cu asteptarile? Pai mi-a depasit asteptarile la design, functionalitate, tinuta de drum, dotari, spatiu si functionalitate. Dar nu am apreciat motorul, plasticul din interior si mai ales pretul. Ca orice masina, si Koleos vine cu parti bune si cu parti rele. Cea mai mare problema a acestei masini este insa pretul, care sare de 30.000 de Euro. Este un pret destul de mare, pe care, daca il platesti, te astepti la anumite calitati. Pe care Koleos le are, dar nu in totalitate.

 
  • pret
  • ruliu la viteze mari
  • dotari
  • confort
  • spatiu
  • motorizare
  • consum

SPUNE-TI PAREREA!

NOTA CITITORULUI
74 / 100
Browser-ul tau nu suporta javascript. Te rugam sa-l actualizezi.
Acordă o notă maşinii
Salvează
Punctajul dat de 4Tuning este cat se poate de obiectiv, fiind rezultatul propriei experiente acumulata conducand mai multe masini similare. Punctajul 4Tuning al fiecarei masini este si ca urmare a comparatiei cu alte modele din acelasi segment, niciodata cu masini din alte categorii. Popularitatea unei masini este calculata in functie de numarul de citiri ale articolului, impactul in mediul social online si comentarii. Nota cititorului este media notelor date de vizitatori, in functie de propriile preferinte. Spune-ti si tu parerea despre aceasta masina mai jos.
Da o nota masinii testate

Distribuie pe Facebook


Vezi toate pozele (18) Poze Test Drive Renault Koleos facelift: dincolo de asteptari
[+] mai multe