Dupa sapte ani in care a fost desemnat cel mai vandut model cu zero emisii din Europa, Renault Zoe a primit in urma cu fix un an o noua generatie si o data cu ea un pachet consistent de imbunatatiri, cerute indelung de fani.
Exteriorul modelului francez a trecut primul prin bisturiul echipei de creatie astfel ca si-au facut aparatia o pereche de faruri cu LED, si semnatura luminoasa sub forma literei C, partea inferioara a spoilerului fata a fost revizuita si ornata cu insertii cromate, logo-ul brand-ului din Hexagon este ceva mai vizibil si ascunde, ca inainte, priza de incarcare iar stopurile cu LED si semnalizare dinamica adauga un plus de eleganta.
Paleta de culori include 9 nuante, din care trei complet noi: Rouge Flamme, Blanc Quartz si ultima, dar nu cea din urma, Bleu Celadon cu care a fost finisata si masina condusa de noi.
Un design exterior mai normal decat al altor masini electrice (ma uit in special la tine, BMW i3), clar imbunatatit comparativ cu generatia trecuta, atragator si care prin cateva detalii subtile (cum ar fi lipsa unei grile functionale) iti da de inteles ca nu ai de-a face cu o masina obisnuita ci cu una cu zero emisii, cu personalitate, prietenoasa cu mediul inconjurator.
De indata ce deschizi portiera te intampina un habitaclu aerisit, luminos, practic si, asa cum ii sta bine oricarei masini electrice, plin de tehnologie. Poti spune ca este si elegant dar gasesti, totusi, destule zone plasticoase care nu prea ii fac cinste.
Nu este chiar atat de SF ca si cel al Peugeot-ului 208-e insa este un mare pas inainte comparativ cu vechea iteratie. Vine cu un tablou de bord reproiectat, finisaje rafinate, un volan multifunctional imbracat in piele, scaune confortabile imbracate in piele Riviera sau o consola flotanta cu asa-numitul E-Shifter. Cotiera centrala ii lipsea, din pacate, masinii conduse de noi dar Renault a inclus-o pe lista cu accesorii pe care le poti comanda ulterior.
Ceasurile de bord ale vechii generatii au fost inlocuite de unele cu display de 10 inch - inclusiv pe cel mai accesibil model - si grafica noua, personalizabile, iar sistemul de infotainment Easy Link, mult mai intuitiv decat R-Link, comunica cu pasagerii prin intermediul unui display central, tactil, de 9.3 inch cu afisaj tip portret. Desigur, este compatibil Apple CarPlay si Android Auto iar pentru o suma modica primesti si sistemul audio BOSE pentru a asculta melodiile preferate asa cum trebuie.
Nu trebuie sa iti faci griji in privinta bateriei telefonului pentru ca sub consola flotanta, de care pomeneam mai sus, Zoe ofera o zona de incarcare prin inductie. Plus porturi USB, inclusiv in spate.
Renault Zoe are un interior destul de spatios pentru o masina de oras. Pasagerii din fata nu se pot plange de lipsa spatiului insa daca stai in spate, mai ales la drum lung, vei dori sa cobori cat mai curand.
Spatii de depozitare gasesti peste tot: in usi, tunel medial, torpedo, ai un mic spatiu chiar si in partea dreapta a bordului dar si in spatele scaunului din dreapta.
Portbagajul masoara 338 de litri, la fel ca si generatia anterioara, avand spatiu suficient pentru plasele de cumparaturi. Daca vrei mai mult, prin rabatarea banchetei spate obtii 1225 de litri si atunci chiar nu te mai poti plange ca te incurca subwoofer-ul sistemului audio sau cablurile de incarcare.
Odata cu aceasta noua generatie, Renault Zoe a primit si un motor electric mai performant, de 110 kW sau echivalentul a 135 de cai putere si 245 Nm cuplu. Pentru ca puterea este livrata instantaneu, reprizele de acceleratie, in special cele pe distante scurte, sunt de-a dreptul impresionante si violente, insa inginerii de la Renault au calibrat cei 135 de cai putere astfel incat sa fie destul de activi si la drum lung.
Zoe se simte ca o masina sport, cel putin pana pe la 80-90 de km/h, care iti va pune zambetul pe buze intre semafoare sau la depasiri. Asta chiar daca are o masa proprie de 1502 kilograme - 326 kg cantaresc numai bateriile - deci cam cat un crossover de dimensiuni mici.
Transmisia lui Zoe este de fapt un variator care asigura cresterea turatiei si, implicit, a vitezei. Nu are rapoartele clasice ci doar pui E-Shifter-ul in D si iti vezi de drum. Lipseste cu desavarsire si modul parcare, sau P, frana electronica fiind activata de indata ce opresti motorul.
Pentru prima data, modelul cu zero emisii de la Renault vine cu asa-numitul B-Mode, dar mai multe despre el la finalul acestui material.
Atunci cand este echipat cu motorul R135, Renault Zoe accelereaza de pe loc pana la 50 km/h in 3.6 secunde si pana la 80 de km/ in 7.1 secunde. Apoi, livrarea puterii se mai domoleste astfel ca repriza 0-100 km/h dureaza 9.5 secunde.
Franele sunt cu discuri ventilate pe ambele punti: pe fata au diametrul de 280 milimetri iar pe spate 260 mm. Sunt asistate de ESP sau ABS si au si sistem de regenerare a energiei.
Desi acest R135 se vrea ceva mai fasnet decat celelalte variante, suspensia este in continuare setata pentru confort si ramane putin galagioasa la trecerea peste gropi sau alte denivelari din asfalt.
Dimensiunile compacte il fac perfect pentru oras iar bateriile montate sub podea asigura un centru de greutate coborat pentru o stabilitate cat mai buna. Chiar si asa, nu ti-as recomanda sa negociezi prea sportiv sensurile giratorii, mai ales ca nici directia nu este chiar cea mai precisa. Ai apoi greutatea si pneurile inguste. Deci nu.
Insa la un condus normal, Zoe este mai mult decat decenta.
Ca tot am pomenit de oras, masinile electrice sunt mult prea silentioase, mai ales la viteze mici, tocmai din aceasta cauza legislatia europeana obliga toate vehiculele cu zero emisii sau hibride noi lansate pe piata dupa septembrie 2019 sa fie echipate cu un sistem AVAS sau, cu alte cuvinte, Approaching Vehicle Audible System.
In consecinta, Zoe are o boxa montata in vecinatatea motorului care emite un sunet pentru a fi auzita mai bine de pietoni.
Oglinzi laterale generoase, parbriz si geamuri laterale mari iar prin luneta vezi tot ce te intereseaza, asta daca nu sta cineva pe locul din mijloc sau daca nu este ridicata tetiera.
Dar pentru astfel de situatii ai camera de marsarier si senzori de parcare fata/spate si laterali asa ca poti sta linistit in privinta vizibilitatii.
Actuala generatie Renault Zoe nu a ajuns inca pe mana belgienilor de la Euro NCAP, dar vechea iteratie i-a cucerit pe ingineri si a primit din partea lor punctajul maxim de 5 stele. Cum noul Zoe vine cu mai multe sisteme de siguranta, putem presupune ca si-ar intrece predecesorul la testele de siguranta.
L-ar ajuta sisteme precum Front Park Assist, Over Speed Prevention (alerta pentru depasirea vitezei legale), Asistentul Adaptiv pentru faza lunga, Traffic Sign Recognition, Asistent la mentinerea benzii de rulare, sistemul de monitorizare presiune pneuri sau Asistenta la franarea de urgenta. Pe langa clasicele airbag-uri frontale si laterale, ABS, ESP sau Cruise Control si limitator de viteza.
Noi am condus nivelul de echipare superior, Intens, astfel ca lista cu dotari a fost cat se poate de stufoasa. In afara de cele pe care le-am tot mentionat de-a lungul acestui material, masina mai vine in standard cu card de acces si demaraj tip hands-free, sistem de asistenta pentru unghiul mort, geamuri spate si luneta cu tenta inchisa, geamuri electrice fata cu impuls, carcase oglinzi in culoarea caroseriei, stergatoare cu senzori de ploaie, bancheta spate rabatabila, proiectoare de ceata, aer conditionat automat, geamuri electrice spate, lumini fata full LED, scaun sofer ajustabil, oglinzi cu reglaj electric, rabatabile si incalzite sau jante din aliaj cu diametrul de 16 inch.
In plus fata de acestea, masina din imagini mai are nuanta exterioara Blue Celadon, tapiteria din piele Riviera, sistemul de infotainment Easy Link cu display de 9.3 inch, cu afisaj tip portret si sistem audio BOSE, volan imbracat in piele, cu incalzire, scaune fata deasemenea incalzite (fac parte din pachetul Iarna) si sistemul Hands-free Parking.
Renault Zoe Z.E 50 vine echipata cu o baterie Litiu-ion de 52 kWh, cu 12 module si 192 de celule, care permite o autonomie de pana la 395 de kilometri, calculata conform standardului WLTP. Frigul insa nu este deloc pe placul acumulatorului, astfel ca iarna autonomia scade pana la 250 de kilometri, potrivit celor de la Renault.
Cum stau lucrurile in realitate? Eu am luat masina cu bateria incarcata 98% si am circulat cu ea atat in oras cat si in afara pana cand bordul mi-a indicat un nivel al bateriei de 10%. Pana in acel moment am facut 314 kilometri, cu aerul conditionat pornit in mare parte si cu functia ECO activata numai pentru ultimii 20 de kilometri inainte de reincarcare. Acest mod controleaza functionarea sistemului de incalzire, a aerului conditionat si modifica livrarea puterii pentru un consum de energie cat mai scazut.
Revenind, la 10% baterie, autonomia ramasa era de 50 de kilometri, asadar cei 395 de kilometri declarati de Renault nu mi se par imposibil de atins. Am uitat sa mentionez ca in oras am circulat cu transmisia in modul B.
Nu ca facem reclama, dar aici am gasit statie de incarcare gratis
Consumul de energie s-a plimbat intre 10.8 si 16.6 kWh/100 de kilometri.
Timpul de incarcare al bateriei de 52 kWh este diferit, in functie de priza folosita:
- 50 kW, DC, incarcare rapida - 0-80% dureaza 1 ora si 10 minute;
- 22 kW, AC, borna trifazica 32 A - 0-100% dureaza 3 ore;
- 11 kW, borna trifazica 12 A - 0-100% dureaza 6 ore;
- 7.4 kW - 0-100% dureaza 9 ore si 25 de minute;
- Wallbox de 3.7 kW - 0-100% dureaza 16 ore si 10;
- priza casnica - 0-100% dureaza 34 de ore si 30 de minute.
Tehnologia de ultima ora, materialele folosite in confectionarea bateriilor si a masinii in general fac ca pretul unui vehicul electric sa fie inca destul de mare, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care romanii, si clientii in general, sunt inca reticenti in privinta lor.
Renault Zoe Z.E 50 porneste in Romania de la 30.350 de euro insa pentru nivelul de echipare Intens, care aduce cu el motorul R135 si bateria de 52 kWh, trebuie sa scoti cel putin 33.250 de euro din buzunare. Cu toate dotarile optionale pe care le-am mentionat mai sus, masina condusa de noi a costat 35.700 de euro.
Nu uita, insa, ca Zoe poate fi cumparata si prin programul RABLA Plus, cu ajutorul de 45.000 de lei de la stat.
B-Mode. Am tot mentionat acest B-Mode, sau mod B, pe care il poti activa foarte usor tragand in jos de E-Shifter. Ce face el? Simplifica deplasarile in oras sau in trafic intens, sporeste decelerarea masinii si iti permite sa conduci folosind o singura pedala. Totodata, atunci cand este activat, sistemul regenereaza o cantitate mai mare de energie, rezultata in urma franarii, pe care o transforma in kilometri de autonomie.
Daca la BMW i3 acest sistem functioneaza pana la oprirea completa a masinii, la Zoe decelerarea se face pana la 10 km/h, mai apoi fiind necesara apasarea pedalei de frana pentru oprire completa.
Pentru a fi cat mai eficient trebuie sa ai un stil de condus cat se poate de preventiv si sa anticipezi pe cat posibil traficul.
Renault Zoe a evoluat foarte mult, comparativ cu vechea iteratie, si a ramas un vehicul electric excelent pentru oras. Autonomia de 395 kilometri inseamna ca vei vizita statiile de incarcare, sa zicem, o data la doua saptamani sau chiar mai rar in functie de cat de mult folosesti masina.
Cat despre motorul electric care dezvolta 135 de cai putere, acesta iti permite sa te bucuri de performante imbunatatite, de o acceleratie care te va lasa masca, si iti da ocazia sa folosesti, fara nicio problema, masina si in afara orasului sau chiar pe autostrada uneori. Dar tine minte ca vitezele mari descarca mai repede bateria, asa ca trebuie sa gasesti un compromis.
Pretul de achizitie relativ mare, lipsa unei infrastructuri bine puse la punct (mai ales in afara oraselor), cu cat mai multe statii la care poti sa incarci gratis pentru a simti totusi ceva la buzunar comparativ cu o masina diesel sau pe benzina, fac ca masinile electrice sa fie considerate inca un tabu de majoritatea romanilor. Speram ca nu pentru prea mult timp.