Acciza la carburant ne arunca in ridicol: Greva generala a transportatorilor se va tine pe autostrazi de imprumut

Acciza la carburant ne arunca in ridicol: Greva generala a transportatorilor se va tine pe autostrazi de imprumut
  • Acciza este de 7 Eurocenti/litru
  • La fiecare acciza se mai adauga TVA
  • Pretul la pompa a sarit de 6,3 lei/litru
Distribuie pe Facebook

La doar o saptamana dupa ce Guvernul a introdus acciza suplimentara pe carburant, transportatorii de marfuri din tara vorbesc deja cu jumatate de gura despre declansarea unei greve generale in sistem.

Promisiunea returnarii trimestriale a unei parti din suma de 0,07 euro aplicata de la inceputul acestei luni nu pare sa ii incalzeasca pe patronii marilor parcuri auto din Romania. In plus, aceasta este contestata in termeni duri si de reprezentantii misiunii FMI in Romania.

Seful misiunii de evaluare a acordulului incheiat intre Fondul Monetar International si tara noastra, Andrea Schaechter, a catalogat masura de returnare a 0,04 euro catre transportatori ca fiind "o incalcare a termenilor stabiliti initial".

Acciza in valtoarea politica

Subiectul supraaccizarii carburantului a starnit o serie de reactii politice intre opozanti si reprezentantii actualului arc guvernamental. Cea mai importanta problema pare sa o reprezinte tinta indecisa a sumei de 22,8 milioane lei, care va intra in bugetul consolidat al statului.

Liberalii acuza deturnarea fondurilor catre alte proiecte decat cele de infrastructura, prim- ministrul deturneaza atentia asupra subiectului aratand cu degetul spre valul de scumpiri al guvernarilor anterioare, in timp ce noul urcat in saua guvernarii - UDMR-istul Kelemen Hunor - anunta ca majorarea pretului la benzina, motorina, GPL si kerosen nu va produce o inflatie mai mare de 0,2%.

La pompa, insa, romanii platesc cu 41 de bani mai mult pe un litru de carburant. Singurele ieftiniri operate de catre o companie petroliera vin de la OMV Petrom: 0,05 lei/litru benzina si 0,07 lei la motorina.

Estimare dura: 2 euro/litru in 4 ani

Prognoza pentru perioada imediat urmatoare nu este una imbucuratoare. Daniel Mazilu, subsecretarul Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale, anunta o crestere in urmatorii ani a pretului carburantului pana spre plafonul de 2 euro/litru. Aceasta pe fondul declaratiilor companiilor petroliere din Rusia, care doresc sa retraga de pe piata europeana o importanta cantitate de petrol. In acest moment, pretul carburantului la pompa este de aproximativ 1,38 euro.

Transportator: "Vorbim de greva inca din decembrie!"

Benone Lazar (foto), patronul companiei International Lazar International, recunoaste ca in randul colegilor de breasla exista o stare tensionata inca de la sfarsitul anului 2013.

"Pai, ideea unei greve generale a transportatorilor mocneste inca de anul trecut. In decembrie am fost premiat in cadrul unei gale de profil la Cluj si mai toti colegii cu un parc auto mai subtire au venit sa ma intrebe daca nu este cazul sa declansam greva generala. Nu imi place sa ma avant in batalii de genul acesta, dar va spun pe sleau: e belea mare in piata! Am ajuns sa ne prostituam pentru a pastra clientii", recunoaste Benone Lazar.

Autostrazi cu imprumut pentru o greva ca la carte

Din punctul de vedere al omului de afaceri din Pitesti, situatia va deveni cu adevarat exploziva in cazul in care guvernantii nu vor putea sa restituie partea de acciza promisa transportatorilor.

"Cum sa va spun! Noi mergem pe o promisiune, ca la sfarsit de trimestru, in baza facturilor prezentate pentru alimentarea masinilor, ne vom obtine 0,4 eurocent/litru inapoi de la stat. Cred ca o incalcare a acestei promisiuni va fi fitilul care va declansa greva generala. Daca avem unde sa intindem toate camionele? Nu ma provocati, ca o sa am toti politicienii in spate. Nu, nu avem unde sa ne desfasuram. Luam de la vecini autostrazi imprumut pentru o greva ca la carte", mai spune patronul firmei de transport International Lazar Company.

Romania, la aceasta ora, are dati in folosinta doar 639 de kilometri de autostrada.

Jonglerii cu preturi pe harta tarii

La statiile acelorasi distribuitori de carburant din toata tara nici macar preturile nu sunt unitare. Intre o statie Petrom OMV din Bucuresti si una din Timis se inregistreaza diferente de pret la acelasi tip de carburant, de pana la 0,25 lei.

Nici macar in interiorul Capitalei lucrurile nu stau mai bine, statia din sectorul 5, amplasata pe Bd. Tudor Vladimirescu, fiind cea mai ieftina din Bucuresti. In topul preturilor "prietenoase" din toata tara se inscriu si benzinariile Agip din Pitesti si Lukoil din Craiova.

Pentru soferii cu masini dotate cu instalatie GPL, statia Rompetrol din Voluntari conduce in topul national al locurilor unde multi conducatori auto isi fac plinul.

Distribuie pe Facebook
mai multe