Adio inselaciuni cu masini: Guvernul lucreaza la o aplicatie cu informatii despre toate masinile

Adio inselaciuni cu masini: Guvernul lucreaza la o aplicatie cu informatii despre toate masinile
  • Aplicatia ar putea spune si daca masina are taxa platita
  • Informatii despre fostii soferi
  • Numarul real de kilometri ai masinii
Distribuie pe Facebook

Cum ar fi sa existe o aplicatie in care sa poti introduce o serie de sasiu sau un numar de inmatriculare si sa afli in doar 2 secunde toate informatiile despre acel vehicul? Ar fi bine, nu-i asa?

Se pare ca manariile si fraudele care implica automobile second-hand se apropie de final. Guvernul lucreaza la o aplicatie care va fi atat online, cat si pentru mobil, care este menita sa-i ajute pe cei care doresc cumpararea unei masini rulate. Platforma este in lucru si finalizata momentan doar in procent de 20%, dar Guvernul na asigura ca la anul va fi gata.

Ce presupune o aplicatie care sa-i ajute pe cei care vor o masina second-hand? Ar insemna ca in momentul in care bagi numarul de inmatriculare sau seria de sasiu sa iti apara informatii despre acel vehicul. Nu se stie ce informatii, dar ne asteptam sa avem acces la un scurt istoric, bazat pe evenimentele care au necesitat utilizarea unui RCA, adica daca acea masina a fost implicata in accidente, numarul de kilometrii inregistrati la un moment dat si cati proprietari a avut masina pe carte.

Aplicatia se va folosi de alte institutii precum ASF si RAR, pentru a crea o baza de date cat mai ampla si precisa. In plus, pe viitor, ar mai putea fi interogate si alte institutii ale statului, precum ANAF-ul, pentru a vedea daca masina respectiva are taxa platita si impozitul la zi. Oricum, asta va urma pe viitor, atunci cand aplicatia va fi imbunatatita.

Este de asteptat ca aceasta aplicatie sa functioneze si cu ajutorul soferilor. Adica, de exemplu, cineva care vinde o masina cu 190.000 de kilometri la bord, ar putea introduce acel kilometraj pentru acea masina cu seria de sasiu, la o anumita data. In viitor, daca un alt sofer va dori sa o cumpere, va intra in aplicatie si va compara numarul de kilometri de atunci, cu cel din aplicatie.

Nu se cunosc mai multe detalii despre acest proiect care vrea sa ii ajute pe cetateni, dar ideea este buna. Momentan, doar anumite marci ofera, contra-cost, prin interogarea unei baze de date internationale, numarul de kilometri reali. Cu o asemenea ustensila aflata in buzunarul tuturor, sansele ca sa mai cumparam masini "putin rulate" sau ireprosabile, ca noi, full fara piele, dar in realitate niste cazane, scad simtitor. Tie cum ti se pare ideea?

Distribuie pe Facebook
mai multe