Consiliul Concurentei vrea sa afle de ce Romania are printre cei mai scumpi carburanti in Europa

Consiliul Concurentei vrea sa afle de ce Romania are printre cei mai scumpi carburanti in Europa
  • 613 Euro/1000 de litri, benzina in Estonia
  • Romania, locul 17 in topul celor mai scumpi carburanti
Distribuie pe Facebook

Acciza marca Ponta a disparut din pretul carburantului. Insa companiile petroliere s-au asigurat ca soferul sa nu vada nicio diferenta. Pentru ca, inainte de 1 februarie 2017, cand au disparut niste taxe, inclusiv acciza pe carburant introdusa de Ponta acum ani buni, s-au asigurat ca au scumpit preturile...

Romania este printre cele mai frumoase tari din lume. Dar avand la conducere din 1989 incoace numai politicieni corupti, a devenit una din cele mai amarate din Europa, cu jafuri si nelegiuiri pe cale rulanta. Asa ca nu este de mirare nici ca ne-am vandut zacamintele minerale pe doua inghetate si nici ca petrolierii isi fac de cap cu preturile fara sa-i deranjeze nimeni.

Pentru cei nascuti mai tarziu, e de stiut ca Romania este printre cele mai bogate tari din Europa in materie de petrol. Adica, la fel ca pe vremea lui Ceausescu, am putea sa ne sustinem fara probleme productia de benzina si motorina din ceea ce extragem de sub picioarele noastre. Dar, din pacate, am vandut industria petroliera pe o nimica toata si acum ne cumparam propriul carburant la suprapret de la straini sau, mai trist, il importam.

In mod normal, o tara bogata in petrol, cum sunt si Iranul, Irakul, Siria si mai toate tarile arabe, dar si Statele Unite, are un pret la pompa extrem de mic. De fapt, cine nu stie, in Iordania, de exemplu, poti face plinul la masina cu echivalentul a 15 lei. In timp ce in Romania platim intre 300 si 400 de lei pentru o masina de dimensiuni medii. Si am putea avea preturi mici la pompa daca nu am fi condusi de politicieni corupti care au vandut tara pe bucati... Si inca o fac.

Aparent, o veste buna vine din partea Consiliului Concurentei care isi umfla putin muschii la companiile petroliere care vand carburanti pe teritoriul tarii noastre. Motivul este ca autoritatile doresc sa stie de ce Romania, una din cele mai amarate tari din Europa, are unul din cele mai mari preturi la pompa. De exemplu, in 2016, media europeana pentru 1000 de litri fara taxe era de 398 Euro, in timp ce Romania avea un pret de 431 Euro. Aceeasi poveste este si in 2017: preturile cu care companiile vand carburant, inainte de taxarea statului, sunt mai mari ca in multe alte tari.

De retinut este ca la inceputul anului, Romania se afla pe locul 17 in UE privind pretul fara taxe al benzinei, cu 529 Euro/mia de litri. Benzina cea mai ieftina este in Cehia, 474 Euro, iar cea mai scumpa este in Estonia, 613 Euro.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 21 Februarie 2017