Dacia aniverseaza 1.000.000 de motoare 0.9 TCe fabricate in Romania

Dacia aniverseaza 1.000.000 de motoare 0.9 TCe fabricate in Romania
  • 80% din motoare au plecat la export
  • Motorul echipeaza modele Dacia si Renault
  • Puterea este de 90 cp si are doar 3 pistoane
Distribuie pe Facebook

Unul din cele mai bune motoare de litraj mic la nivel mondial este fara indoiala cel produs in Romania, de 0.9 litri turbo pe benzina. Motorul se numeste 0.9 TCe si tocmai a trecut de pragul celor 1.000.000 de unitati produse la noi in tara.

Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia a realizat pana acum, din 2012 incoace, 1 milion de motoare Energy TCe 90. Este prima uzină a Grupului Renault, la nivel mondial, care a produs acest motor, din iulie 2012. A fost un proiect important alocat României. Odată cu acesta, Uzina Mecanica şi Şasiuri a devenit furnizor pentru alte uzine ale Grupului şi Alianţei Renault-Nissan în întreaga lume. 80% din această producţie a mers la export.

Este vorba de clienţi care au ales acest motor fie pentru un model Dacia – Logan Logan MCV, Sandero sau Sandero Stepway, fie pentru un model Renault - Clio IV sauTwingo. În România, anul trecut, peste 2300 de clienţi l-au ales, în echiparea unuia dintre modelele Dacia, a declarat Yves Caracatzanis, preşedinte director general Dacia şi director general Grup Renault România.

1.000.000 motoare tce Dacia

Mare parte dintre piesele care îl compun (carterul de distribuţie, semela, capacul chiulasă, carterul cilindri, capacul palier, volanta şi arborele cotit) sunt fabricate în această uzină, graţie competenţelor şi profesionalismului celor 3700 de angajaţi. Ţin să mulţumesc tuturor pentru contribuţia la această cifră rotundă şi pentru rezultatele obţinute. Grupul Renault are încredere în noi. Facem progrese în fiecare zi şi trebuie să continuăm în acelaşi ritm pentru a ne situa la cel mai bun nivel de performanţă. Contez pe fiecatre angajat pentru a reuşi, a adăugat Philippe Nottez, director al Uzinei Mecanica şi Şasiuri Dacia.

Introducerea în fabricaţie a Energy TCe 90, în urmă cu aproximativ sapte ani, s-a realizat în strânsă legatură cu activitatea de ingienerie, derulată prin Renault Technologie Roumanie. Astfel, proiectul noului motor la acea vreme a cuprins perimetre diverse de activităţi (turnătoria aluminiu, uzinajul carterelor cilindri şi asamblarea motorului). 100 de ingineri, colegii noştri, au contribuit în toate fazele proiectului (pre-proiect, industrializare şi demaraj serie), la componenta esenţială de inginerie a acestui motor. Aproximativ 90% din ceea ce presupune ingineria mecanică a fost realizată în România. În prezent, capacitatea instalată este de 450.000 de unităţi/an, a declarat Carmen Roman, inginer Sinteză Tehnică Renault Technologie Roumanie.

TCe 90, 3 cilindri, 898 cm3

Propulsorul TCe 90 cântărește cu 15 kg mai puțin decât un motor de putere echivalentă. Asigură reprize și accelerații suple și energice, îmbinând plăcerea de a conduce cu un consum scăzut de combustibil (5,8 l/100 km, în ciclu urban, şi 4,6 în ciclu extra-urban). Nivelul emisiilor de CO2 este cuprins între 112 şi 115 g/km, în funcţie de modelul vehiculului. Acesta se mai fabrică și la uzina Renault din Valladolid, Spania.

1.000.000 motoare tce Dacia

Distribuie pe Facebook
mai multe