Motorina a scazut sub 4 lei pe litru. Unde se vand cei mai ieftini carburanti

Motorina a scazut sub 4 lei pe litru. Unde se vand cei mai ieftini carburanti
  • O singura statie de alimentare vinde motorina cu mai putin de 4 lei pe litru
  • Ieftinirile ar putea continua
  • Costul fara taxe al carburantului vandut la noi este mai mare decat cel din Franta
Distribuie pe Facebook

O statie din tara noastra vinde motorina cu mai putin de 4 lei pe litru. Este cel mai mic pret din Romania din ultimii 6 ani si singurul loc din Odorheiu Secuiesc in care se gaseste o statie Petrom. Cele mai mari preturi la carburant le platesc soferii din Capitala.

O singura statie de alimentare vinde motorina cu mai putin de 4 lei pe litru

Weekendul acesta, la statia de alimentare de pe strada II Rakoczi Ferenc, nr. 25, din Odorheiu Secuiesc, pompele au fost aglomerate in continuu.

Pretul de 3,99 de lei pe litrul de motorina i-a atras si pe soferii din alte localitati, care au vrut neaparat sa se aprovizioneze cu motorina ieftina. Multi clienti au venit si cu bidoane de teama ca pretul se va majora in scurt timp. La aceeasi statie de alimentare benzina se vinde cu 4,61 de lei/litru.

Cea mai ieftina benzina se vinde in Moldova in localitatile Buhusi si Bacau, avand un pret de 4,42 de lei/litru. In aceste orase, motorina costa 4,13 lei/litru, scrie economica.net.

In Bucuresti, in sectorul 5 gasim cea mai ieftina motorina la 4,22 lei/litru si benzina la 4,52 lei/litru intr-o statie Petrom. In statiile Lukoil din Capitala, benzina costa 4,58 lei si motorina 4,25 lei, iar in statiile Mol benzina este 4,64 lei, in timp ce un litru de motorina costa 4.3 lei.

Motorizarile Diesel, desi pierd teren in ultima vreme din cauza normelor anti-poluare, detin in continuare suprematia in parcul auto de la noi din tara tocmai datorita pretului mai mic la carburant.

Doua treimi din autovehiculele inmatriculate in Romania folosesc motorina drept combustibil, iar anul trecut 53% dintre masinile noi cumparate de romani au avut motorizari diesel.

Ieftinirile ar putea continua

Pretul unui litru de benzina este alcatuit in cea mai mare parte din taxe. Peste 60% din costul de la pompa merge la stat, asa ca odata cu scaderea TVA-ului de la 1 ianuarie, am avut parte si de ieftiniri la combustibil.

Noua cota TVA este de 20%, fata de 24% cat era pana acum. Aceasta scadere a facut ca pretul la carburanti sa scada cu 3,22%, procent ce se traduce printr-un cost cu 16 bani mai mic pe litru.

Un alt factor care a dus la ieftinirea benzinei si motorinei este prabusirea pretului la barilul de petrol la 28 de dolari. Este cel mai mic pret inregistrat in ultimii 12 ani.

Jurnalistii de la Bloomberg au facut o comparatie interesanta legata de aceasta scadere a pretului titeiului - in Norvegia, un somon ce cantareste 4,5 kilograme este mai scump decat un baril de petrol.

Pretul barilului de petrol este intr-o continua scadere dupa ce tarile din OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) au decis sa mareasca ritmul de productie intr-un razboi al resurselor dus cu tarile care au inceput sa produca titei din surse alternative precum gazele de sist.

Costul fara taxe al carburantului vandut la noi este mai mare decat cel din Franta

Romania este printre putinele tari din Europa care are atat productie de petrol, cat si mijloace de rafinare a titeiului. Asta nu inseamna insa ca avem si carburant ieftin.

Din contra, preturile din tara noastre sunt printre cele mai ridicate din intreaga Uniune Europeana daca nu luam in calcul taxele adaugate la pret. Costul unui litru de benzina in Romania il depaseste cu mult pe cel din tari fara productie interna, dar si cu o putere de cumparare mai mare.

Singurele tari unde combustibilul fara taxe este mai mare decat la noi sunt Bulgaria si Spania. In Franta, Luxemburg, Austria si multe alte tari din UE cu un venit mai mare decat cel de la noi, preturile unui litru de combustibil este mai ieftin decat in tara noastra inainte sa i se aplice taxele.

Pe un litru de benzina fara taxe romanii dau 0,44 de euro, in timp ce pe un litru de motorina costul ajunge la 0,41 de euro.

Atunci cand adaugam taxele, preturile de la noi raman totusi destul de ridicate, tara noastra ocupand locul 2 in regiune in ceea ce priveste pretul combustibilului, cu un cost mai mare pe litrul de benzina sau motorina decat cel din Polonia sau Ungaria.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 1 Februarie 2016