Nissan vrea sa cumpere AvtoVAZ

Nissan vrea sa cumpere AvtoVAZ
Distribuie pe Facebook
Uzina AvtoVAZ din Togliatti, Rusia, tocmai si-a majorat capacitatea de la 1,2 milioane de masini pe an la peste 1,5 milioane. A sasea linie de asamblare a fost inaugurata pe 4 aprilie in urma unei investitii de 400 de milioane de euro. Renault detine din 2008 peste 25% din actiunile mega-uzinei si, in prezent, poarta negocieri pentru majorarea participatiei.
Situata la circa 1.000 km sud-est de Moscova, fabrica din Togliatti a fost si a ramas cea mai mare din Rusia insa, odata cu majorarea capacitatii la peste 1,5 milioane de unitati, poate deveni uzina cu cea mai mare productie din lume. Supranumit "Detroit-ul rusesc", orasul Togliatti din regiunea Samara este complet dependent de aceasta uzina si de furnizorii de componente amplasati in jurul acesteia.
Carlos Ghosn, seful Aliantei Renault-Nissan, incearca de ani buni sa preia controlul asupra acestui mastodont cu o suprafata de 600 de hectare. Miza investitiei Renault, care depaseste in acest moment 1 miliard de euro, este cucerirea pietei ruse, o zona a globului care, conform estimarilor, va creste enorm in urmatorii ani. Cu numai 230 de vehicule la 1.000 de locuitori, dar cu venituri aflate in continua crestere, piata din Rusia va depasi in mai putin de trei ani vanzarile din Germania. Cel putin aceasta este estimarea celor de la Ernst&Young care considera ca in marele stat rasaritean vor fi comercializate in 2015 circa 3,4 milioane de autoturisme fata de 2,8 milioane in acest an.

AvtoVAZ produce in prezent doar modele Lada insa, in viitor este de asteptat ca de pe liniile de asamblare din Togliatti sa iasa si modele Renault si Nissan. Cel mai nou produs al AvtoVAZ este Lada Largus, o clona a modelului Dacia Logan MCV. Marca Lada este cea mai cautata de clientii rusi avand vanzari totale de 578.387 de unitati in 2011. Renault a comercializat anul trecut 154.734 unitati pozitionandu-se pe locul patru, dupa Chevrolet si Hyundai, iar Nissan a vandut 138.827 de autoturisme. Colaborarea Renault-Nissan-AvtoVAZ a ocupat anul trecut circa 33% din intreaga piata auto rusa.

Distribuie pe Facebook
mai multe