Pretul carburantilor va creste in cursul acestui an

Pretul carburantilor va creste in cursul acestui an
De parca ar fi ceva la care nu ne-am asteptat, carburantii continua sa devina mai scumpi. Anul acesta, pretul titeiului va atinge un pret record, fapt ce va duce la scumpirea benzinei si a motorinei.
Distribuie pe Facebook
Soferi, pregatiti-va! Analistii grupului Erste considera ca pretul petrolului va atinge un nou nivel record, pretul mediu al titeiului in urmatoarele 12 luni fiind estimat la 123 dolari/baril, fapt care va conduce la scumpirea carburantilor si va afecta economia, mai ales in Europa.
Conform expertilor Erste, intensificarea crizei din Iran ar putea ridica pretul titeiului la 150-200 de dolari/baril. Acesta este doar unul dintre motivele care i-a determinat pe cei de la Erste sa previzioneze un nou record al pretului titeiului.
De exemplu, anul trecut pretul mediu al titeiului Brent a fost de 111 dolari/baril, pret care a doborat chiar si anul 2008, atunci cand s-a inregistrat pentru cateva zile cea mai mare cotatie a petrolului, de 148 dolari/baril.
Celelalte elemente luate in calcul de analistii Erste sunt:

- lichiditatea crescuta, dobanzile reduse si politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare (QE) sunt factorii care vor stimula atingerea unui nou nivel record;

- OPEC controleaza pretul petrolului mai strict ca oricand; nivelul critic pus la incercare in mod repetat

- Vulnerabilitatea pretului petrolului a fost majorata de capacitatile de rezerve reduse; intensificarea crizei din Iran ar putea ridica pretul la 150 - 200 dolari.
Totusi, expertii grupului cred ca petrolul de sist demonstreaaa putere de inovatie in sector, productia devenind profitabila de la 60 dolari/baril.
Pretul mediu pentru titeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 dolari/baril in 2011. Chiar si ajustat in functie de inflatie, acest pret a depasit nivelul din 2008 si a fost mai mare decat cel din timpul celui de-al doilea soc petrolier din 1979/1980. Factorii care au sustinut majorarea pretului petrolului au fost oferta si tensiunile care s-au raspandit anul trecut din Maroc pana in Iran, se mentioneaza in raportul Erste.
Intreaga regiune produce aproape 30 milioane de barili pe zi si exporta peste 21 milioane de barili/zi. De asemenea, politica monetara tot mai expansionista implementata de Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED), Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Chinei a avut un efect stimulativ. Faptul ca FED este pregatit acum sa continue politica de dobanda zero pana la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa influenteze pozitiv intregul sector al materiilor prime, in special petrolul si aurul, se mai arata in sursa citata.
Astfel s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri. "Preconizam un pret mediu de 123 dolari pe barilul de titei Brent in 2012", a declarat Ronald Stoeferle, analist materii prime in cadrul Erste Group. Potrivit acestuia, in Europa, pretul mai ridicat al petrolului ar putea afecta in curand economia. In euro, pretul titeiului Brent a atins deja noi niveluri record.

Ronald Stoeferle a identificat un alt factor determinant al pretului in scenariul de atingere al unui punct maxim al petrolului. "Dupa parerea mea, nivelul maxim al extractiei globale de petrol conventional a fost deja depasit. Desi presupun ca metodele de extractie neconventionale ar putea compensa aceasta situatie intr-o mare masura, sursele usor de exploatat au fost epuizate deja in mare masura", explica Ronald Stoeferle.

Distribuie pe Facebook
mai multe