Pretul carburantului a scazut, dar ramane printre cele mai ridicate din regiune

Pretul carburantului a scazut, dar ramane printre cele mai ridicate din regiune
  • Pretul petrolului a scazut in ultima perioada de timp
  • Costul la pompa ramane insa in continuare printre cele mai ridicate
  • Romanii platesc aproixmativ 1.23 de euro per litru
Distribuie pe Facebook

Pretul benzinei si al motorinei influenteaza costul majoritatii produselor, astfel ca in tara noastra au avut loc valuri de scumpiri de fiecare data cand s-a adaugat cate un cent la pompa.

Din fericire, costul carburantului vandut in tara noastra este in scadere, insa vestea proasta este ca pretul benzinei si al motorinei ramane in continuare unul extrem de ridicat, mai ales daca facem comparatie cu alte tari din regiune sau din Uniunea Europeana.

Spre exemplu, romanii platesc o suma mai mare la pompa decat polonezii, ungurii, slovacii, bulgarii, estonii sau letonii.

Pretul barilului de petrol, in scadere

Asa cum avertizase majoritatea analistilor, pretul barilului de petrol a scazut destul de mult in ultimele luni, cresterile timide pe care le-a inregistrat anul trecut fiind unele artificiale cauzate de interventia investitorilor in piata.

Costul barilului de petrol trage in jos in mod automat si pretul carburantului, insa se pare ca in unele tari aceasta scadere are consecinte mult mai vizibile decat la noi.

Ultimele date arata ca pretul petrolului Brent, de referinta pentru piata europeana, a ajuns la 46 de dolari pe baril, aproximativ acelasi pret inregistrat in luna ianuarie, in conditiile in care in luna mai depasea 60 de dolari.

Fluctuatiile costului titeiului s-au reflectat si in preturile afisate la pompa, astfel ca in ultimele luni in tara noastra s-a inregistrat o scadere a valorii benzinei cu aproximativ 8 procente in primul semestru al anului acesta, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pretul benzinei si al motorinei vandute la noi in tara este influentat nu numai de costul barilului, ci si de cursul de schimb, deoarece tranzactiile se fac in dolari.

Cat platesc romanii la pompa in comparatie cu vecinii lor

Pretul carburantului nu depinde insa numai de costul materiei prime, in speta al petrolului. Pe langa acest aspect, el este alcatuit si din taxe (TVA, acciza, taxa de drum), costuri logistice, costuri de operare a retelei de distributiei, dar si adaos comercial.

De altfel, taxele si accizele reprezinta in prezent 60% din costul benzinei si motorinei de la noi din tara. Bruma de ieftinire i-a incurajat insa pe soferi, astfel ca in ceea ce priveste consumul s-a inregistrat o crestere de 6 procente in ultimele luni.

Bulgarii platesc pentru un litru de benzina 1.18 euro, ungurii 1.20, sarbii tot 1.18, in timp ce la noi pretul mediu este de 1.23 de euro per litru. Iesim dintre vecini si ajungem la polonezi, acolo unde pretul este de 1,18 euro - mai putin decat la noi inclusiv in conditiile in care salariul mediu din aceasta tara este de doua ori mai mare decat in cazul Romaniei.

O statistica publicata luna aceasta de Comisia Europeana arata ca Romania se afla pe locul doi in regiune (zona ce cuprinde Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria si Polonia) la costul necesar pentru un plin de benzina si pe locul doi in ceea ce priveste pretul unui plin cu motorina.

Suferinta la pompa in tara care a avut prima rafinarie din lume

La nivelul Uniunii Europene, romanii au printre cele mai mici preturi la pompa, in frunte fiind englezii cu 1.63 de euro pe litrul de benzina. Daca facem insa raportul dintre veniturile romanilor si pretul benzinei, ne situam, de fapt, in fruntea clasamentului.

Intr-o analiza denumita "suferinta la pompa" realizata de publicatia Bloomberg, Romania se afla pe locul 11 din 61 de tari, astfel ca pentru un litru de benzina un roman plateste peste 5 procente din venitul mediu zilnic.

Datele sunt si mai suprinzatoare, avand in vedere ca Romania este tara in care a functionat prima rafinarie de petrol din lume, aceasta fiind construita in 1856 la Ploiesti, oras ce primise in perioada respectiva numele de de "Capitala aurului negru".

De altfel, tara noastra a fost in 1857 prima tara din lume cu o productie de petrol oficiala, inregistrata oficial in statisticile internationale, fiind urmata in 1859 de SUA si in 1860 de Italia. Tot Romania a fost si prima tara din lume care a exportat benzina in 1900.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 21 August 2015