Pretul GPL-ului a crescut mai mult decat cel al benzinei

Pretul GPL-ului a crescut mai mult decat cel al benzinei
Distribuie pe Facebook
Daca petrolistii nu au mai modificat preturile benzinei si motorinei de mai bine de o luna, nu acelasi lucru se poate spune despre gazul petrolier lichefiat (GPL). Pretul acestui carburant a crescut masiv in ultimele doua saptamani.
De exemplu, Lukoil a modificat pretul GPL-ului de doua ori in prima jumatate a lunii februarie. De la 3,01 lei/litru, pretul a fost majorat la 3,12 la inceputul acestei luni, iar in urma cu doar cateva zile Lukoil a aplicat inca o crestere. Astfel, un litru de GPL a ajuns sa coste 3,18 lei, adica cu aproape 6% mai mult decat la inceputul anului.
De la inceputul anului, cel mai ieftin sortiment de benzina comercializat in statiile Lukoil s-a scumpit cu 3,1%, de la 5,4 la 5,57 lei/litru, iar la motorina, pretul a crescut cu 3%, de la 5,6 la 5,77 lei/litru.


Surse din piata sustin ca scumpirea a venit ca urmare a cererii mari inregistrata in aceasta perioada. Majoritatea taximetristilor au instalatii de GPL, taxi-urile fiind la mare cautare in zilele in care romanii au renuntat la masinile personale din cauza vremii nefavorabile. Mentionam faptul ca preturile Lukoil sunt preturi medii, in fiecare statie acestea pot fi mai mari sau mai mici decat referinta.
Ce pret are GPL-ul in Romania si cum stam fata de alte tari

Cel mai ieftin GPL in statele europene se gaseste in Letonia si in Spania. Daca la noi pretul este de 0,73 euro/litru, in tarile mentionate mai sus gazul petrolier lichefiat costa 0,6, respectiv 0,62 euro, conform energy.eu. Cel mai mare pret se regaselte in Danemarca - 1,26 euro/litru, aproape de pretul unui litru de benzina de la noi.

Distribuie pe Facebook
mai multe