Pretul petrolului, in continua scadere. Ce se intrevede pentru soferii romani

Pretul petrolului, in continua scadere. Ce se intrevede pentru soferii romani
  • Pretul carburantilor la pompa si-ar putea continua scaderea si in perioada urmatoare
  • Cel mai mic pret se regaseste la o statie OMV Petrom din Buhusi: 4,98 lei / l benzina
Distribuie pe Facebook

Petrolul este cap de afis in toate discutiile legate de economia mondiala. In mod imbucurator pentru consumatorii de zi cu zi, "aurul negru" isi pierde din valoare - fapt ce ii face si pe soferi sa rasufle usurati in momentul in care alimenteaza la pompa.

In Romania, pretul carburantilor la pompa a coborat spre nivelul inregistrat in urma cu 4 ani si jumatate, dar semnificativ mai putin decat prabusirea inregistrata de cotatia internationala a titeiului in ultimele 7 luni.

Iata si care sunt sansele de a ne bucura pentru o perioada indelungata de pretul redus al carburantilor.

Pretul corect

Din toamna si pana la inceputul acestui an, carburantii vanduti in benzinariile romanesti au scuturat aproape 1,35 lei din greutatea pretului afisat la pompa. In procente s-at traduce in 20% din pretul practicat in iunie 2014. Pe pietele internationale, cotatia petrolului a pierdut, totusi, nu mai putin de 43% in sase luni.

Un pret corect, in opinia soferilor din Romania, ar trebui sa fie cel de 4 lei/litru de benzina. Cu toate acestea, pretul carburantului nu este atat de volatil, dovada fiind cifrele prezentate de principalele benzinarii din tara.

In Iasi, pretul benzinei in statiile OMV si Rompetrol a ajuns deja la 5,03, respectiv 5,08 lei/litru, dar nimeni nu pare sa creada ca minunea va fi de durata. Recordul il detine o statie OMV Petrom din Buhusi, unde benzina a coborat deja sub pragul de 5 lei: 4,98 lei/litru.

Eliminand taxele din pretul carburantului, benzina ar trebui sa coste aproximativ 2,21 lei/litru. Atarna destul de greu insa TVA-ul, taxele pe consum de carburant si suprataxa in cota fixa de 0,07 eurocenti adaugata in aprilie 2014 de guvernul Ponta si mentinuta si in cursul acestui an.

Limita minima: 20 de dolari pe baril

In acest moment, pretul petrolului este la un minim de 55 de dolari, nemaiatins din 2009, dar sunt semne ca batalia greilor din zona exporturilor de titei va duce la o ieftinire accentuata in uermatoarele luni.

In topul tarilor exportatoare de petrol se regasesc Arabia Saudita, Statele Unite si Rusia, fiecare avand o productie de peste 10 milioane de barili/zi. Daca americanii isi fac planuri de reducere a extractiei, costurile fiind de 74 - 75 de dolari pentru fiecare baril extras, Arabia Saudita si Rusia au anuntat ca nu intentioneaza sa micsoreze cantitatea de petrol livrata in piata.

"Nu este in interesul OPEC sa reduca productia. Chiar daca pretul va fi de 40, 30 sau 20 de dolari, nu se pune problema reducerii productiei" a anuntat la sfarsitul anului trecut Ali al-Naimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita.

Pentru arabi, chiar si 20 de dolari este un pret convenabil in conditiile in care costurile de extractie ajung la maxim 6 dolari / baril. In acelasi timp, Rusia inunda piata cu petrol ieftin, neavand alta metoda de a strange valuta dupa declansarea crizei din Ucraina.

Analistii americani considera ca petrolul se va ieftini pana in vara acestui cu cel putin 15 dolari, urmand ca trendul sa fie mentinut si in a doua jumatate a anului. Ceea ce inseamna, in graficele romanesti un pret la benzina de 4,03 - 4,10 lei, incepand cu luna iulie a acestui an si un pret al motorinei de maxim 4,6 lei.

Se putea si mai bine.

Nu suntem nici cei mai norocosi soferi din lume, nici cei mai nefericiti. Intr-un clasament intocmit de publicatia Bloomberg pentru perioada septembrie - noiembrie 2014, pretul benzinei romanesti ne plasa la mijlocul acestui top.

Cea mai scumpa benzina vanduta la pompa este in continuare in Norvegia, unde un litru costa 2,45 dolari. Scandinavii sunt secondati de turci, care taxeaza cu 2,23 de dolari benzina vanduta la pompa.

In schimb, in Rusia, Statele Unite si tarile arabe, un litru de benzina costa sub un dolar: 0,86 dolari in Rusia, 0,78 in SUA si 12 - 47 centi in Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite.

Recordul absolut este detinut insa de Venezuela, unde litrul de benzina se vinde cu 0,01 dolari. In UE, preturi mai avantajoase la benzina intalnim doar in Ungaria, Luxemburg si Polonia. Raman foarte scumpe plinurile facute in Marea Britanie, Italia, Olanda si Danemarca, unde un litru de benzina se apropie de valoarea a 2 dolari.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 5 Ianuarie 2015