Productia Ford la Craiova in pericol din cauza Brexit

Productia Ford la Craiova in pericol din cauza Brexit
  • Din cauza mai multor factori, productia Ford Romania la Craiova ar putea scadea in perioada urmatoare
  • Constructorul american va continua operatiunile la cele trei fabrici din Marea Britanie
  • Oficialii Ford au ocolit un raspuns direct cand au fost intrebati despre situatia angajatilor din Romania
Distribuie pe Facebook

Din cauza mai multor factori, inclusiv a deprecierii lirei sterline, Ford se asteapta la o scadere a productiei la uzina de la Craiova.

In urma unui studiu al Institutului National de Statistica, Ford Romania, a fost cel mai mare exportator roman in Marea Britanie in 2015. Constructorul auto livreaza in Regatul Unit cea mai mare parte a productiei de vehicule B-Max, si repere pentru motorul EcoBoost de 1.5 litri, a carui prodcutie a fost mutata la uzina din Bridgend, Marea Britanie.

Daca inainte Ford Romania incasa contravaloarea marfii livrate in Marea Britanie la un curs al lirei de 5.88, acum ar urma sa incaseze doar 5,46 lei pentru o lira.

Constructorul american de automobile este de parere ca din cauza mai multor factori, printre care devalorizarea lirei sterline, in perioada urmatoare ar putea scadea productia la Craiova. "Avem in vedere atat implicatiile pe termen scurt, cat si pe termen lung, generate de decizia Brexit asupra operatiunilor noastre. Daca pe termen scurt suntem protejati in fata lirei sterline, pe termen lung ne-am putea astepta la o combinatie de factori cum ar fi scaderea industriei si un curs slab al lirei sterline, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra activitatii noastre,", au precizat reprezentantii Ford.

Acestia au mai declarat ca vor continua operatiunile la cele trei fabrici din Marea Britanie, fara sa-i afecteze pe cei 14.000 de salariati de acolo. Daca pentru englezi situatia e clara, nu acelasi lucru se poate spune si despre angajatii Ford din Romania. In ceea ce ii priveste pe acestia, oficialii constructorului american au ocolit un raspuns direct, spunand doar ca "In general, politica Ford este aceea de a nu comenta cu privire la planurile noastre viitoare de productie si, dupa cum stiti, Ford isi ajusteaza merem productia la cererea de piata."

Tara noastra are 5 mari exportatori in Marea Britanie printre care Ford, Takata-Petri, Automobile Dacia, Sews Romania si Draexlmaier. Anul trecut, volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Regatul Unit a atins maximul istoric de 3,95 miliarde de euro, cu 13.2% mai mult decat in 2014.

Distribuie pe Facebook
mai multe